Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Teatre Lliure 2023
Foto: Luz Soria'Lectura fácil'

Els nous espectacles del Teatre Lliure que no et pots perdre

El que queda de temporada, el Lliure s'omple d'aire fresc! Podreu descobrir clàssics actualitzats, visions contemporànies, propostes internacionals i, fins i tot, rememorar un clàssic cinematogràfic que puja per primer cop als nostres escenaris. Flipareu!

Time Out en col·laboració amb Teatre Lliure
Publicitat

El Teatre Lliure no para de pujar el llistó, i la segona part d'aquesta temporada 22/23 ens ho demostra! Actualitzacions d'obres de Miller, de Shakespeare o de Pierre Choderlos de Laclos, amb noms de personatges tan coneguts com Macbeth o el vescomte de Valmont i la marquesa de Merteuil; també obres de nova creació que toquen temes punyents, com la mirada d'un adolescent sobre la mort o el panorama que es troben a Barcelona quatre dones amb discapacitat intel·lectual, en clau d'humor; i propostes que arriben de fora i que ens faran descobrir el teatre més avantguardista que es fa arreu. 
La programació d'aquest 2023 treu a la llum diferents espectacles que ens faran al·lucinar a tots i riure i/o plorar a sigui qui sigui que s'assegui a la butaca. No importa l'edat ni quina etiqueta us poseu, l'emoció està assegurada en tots els contextos! Una oferta que vol ser més vivencial que mai, i que us farà pensar a través del sentiment. Ja us podeu tirar de cap a aquesta cartellera de deu! Us fem cinc cèntims dels espectacles que no us podeu perdre!

Tots eren fills meus
Foto: Sílvia Poch

Tots eren fills meus

David Selvas, en la seva faceta imparable i exitosa com a director escènic, recupera un clàssic de les entranyes dels anys 40: 'Tots eren fills meus', d'Arthur Miller. Un text que va rebre el Premi de la Crítica atorgat pel Cercle de Crítics de Teatre de Nova York al 1948, després de romandre un any en cartellera. I ho fa amb un elenc espectacular, amb la gran Emma Vilarasau al capdavant. 
La història, basada en fets reals, sorprèn per la seva actualitat i permet construir una tragèdia contemporània a partir d'una pregunta: Quin poder tenen els joves en la construcció d'una societat més justa?
La trama gira entorn a dos antics socis d'una fàbrica de peces d'avions que, durant la Segona Guerra Mundial, van fer servir unes peces defectuoses i van provocar la mort de molts joves soldats. Només un d'ells va pagar-ho amb la presó. Però la història torna a reviure en els fills, que patiràn les conseqüències... Una crítica a la societat nord-americana de postguerra i a la indústria armamentística que, amb el context de la guerra d'Ucraïna de fons, us travessarà el cor.

-Del 22 de febrer al 26 de març

Tot el que passarà a partir d'ara
Foto: Sílvia Poch

Tot el que passarà a partir d'ara

La directora Glòria Balañà i el dramaturg Joan Yago, un dels fundadors de la companyia La Calòrica, ens porten una història que també desborda humanitat, acostant-nos a la vivència de la malaltia i la mort des dels ulls d'un adolescent, interpretat per Nil Cardoner.
Això és el que us trobareu a l'escenari: l'Eric rep el següent missatge, "Vine ara. Si vols acomiadar-te del pare has de venir ara". I després, continua 'Tot el que passarà a partir d'ara': un viatge en plena nit per arribar al destí, en què centenars de records i imaginacions sobre el futur passaran pel cap de l'adolescent i de tots els que estigueu asseguts al teatre, com si anessiu amb el personatge.
El relat fa pensar en qui és la família de veritat i el valor de les persones que acompanyen al llarg de la vida i torna a posar a un jove al centre de tot, com a eix conductor d'aquestes reflexions. Un tros de vida que treu la cuirassa de qualsevol. 

-Del 29 de març al 16 d'abril

Obres internacionals: 'Oasis de la impunidad', 'Kingdom' i 'One Song'
Foto: Christophe Engels

Obres internacionals: 'Oasis de la impunidad', 'Kingdom' i 'One Song'

Aquestes tres obres internacionals que pugen a l'escenari del Lliure aquesta temporada són tant imprescindibles que, fins i tot, algunes repeteixen! Tres propostes contemporànies que han triomfat en altres teatres i que creuen fronteres per emocionar-nos.
'Oasis de impunidad' se surt de l'actuació per moure l'esquelet! Aquest espectacle de dansa de l'exitosa companyia xilena La Re-Sentida indaga de manera abstracta en les formes de violència. Un espectacle atrevit que posa cap per avall tot el sistema!
-Del 9 al 12 de març

'Kingdom', de l'artista belga Anne-Cécile Vandalem, tercera part d'una trilogia, reflexiona sobre el fracàs de la civilització. Amb escenes que recorden la mítica 'El Senyor de las Mosques' de William Golding, l'obra està basada en fets reals i tracta de dos germans fastiguejats de la civilització que s'instal·len feliçment a la taigà siberiana amb les respectives famílies i fills.
-31 de març i 1 d'abril

'One Song' ha estat titllada per The New York Times com un dels 10 millors espectacles del 2022! Dirigida per una de les artistes més avantguardistes del moment, Miet Warlop, la peça és un ritual col·lectivitzador per deixar el passat enrere amb esperança.
-6 i 7 d'abril 

Lectura fácil
Foto: Luz Soria

Lectura fácil

Tot un manifest revolucionari! L'actor i director Alberto San Juan, que acostuma a apostar per temes que regiren la política del moment i visibilitzen les situacions més precàries i incòmodes, adapta una novel·la de Cristina Morales ambientada a Barcelona.
Quatre dones amb discapacitat intel·lectual es planten sobre l'escenari per denunciar el sistema. Ensenyant el més exagerat però real del panorama actual barceloní, les dones s'envolten d'un context opressiu: okupes, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, els ateneus anarquistes i l'art políticament correcte. 'Lectura fácil' és un drama esquitxat d'humor i que no us deixarà indiferents.
A través seu entrem al camp de batalla de la lluita contra l'heteropatriarcat monògam i blanc, la retòrica institucional neoliberal i el 'woke whashing' que apuntala l'statu quo. No deixarà ningú indiferent!

-Del 12 al 23 d'abril 
 

La mala dicció
Foto: Sílvia Poch

La mala dicció

D'una 'Lectura fácil' contemporània passem a un clàssic reconvertit en 'La mala dicció': una perversió de 'Macbeth' de Shakespeare que té la paraula com a motor dramàtic. 
L'espectacle, de l'autor, actor i director Jordi Oriol en col·laboració amb el director Xavier Albertí, ha rebut l'accèssit al premi El Temps de les Arts d'arts escèniques 2022. Tocant temes universals i històrics com els tractats a l'obra shakespeariana, aquesta adaptació gira entorn del poder i la il·lusió de la llibertat. Qüestiona l'exercici de l'autoritat i dels límits del poder i posa en el centre la retòrica com a eina principal per exercir-lo i manipular. Us sentireu com en una realitat paral·lela, però amb situacions molt similars a les que vivim avui en dia. Si sou fans dels embarbussaments, aquest muntatge teatral és l'ideal! Un travallengua creatiu que us obrirà la ment a noves maneres de pensar i de dir les coses!

-Del 26 d'abril al 7 de maig

Les amistats perilloses
Foto: Hugo Cornelles i Sílvia Poch

Les amistats perilloses

Recordeu el 'pel·liculón' estrenat el 1988 sobre un triangle amorós d'època amb John Malkovich, Michelle Pfeiffer i Glenn Close (on també hi treien el cap Uma Thruman i Keanu Reeves)? Estava basada en la novel·la de Pierre Choderlos de Laclos escrita l'any 1782, un text que ara recupera i adapta la dramaturga i directora teatral Carol López per fer pujar 'Les amistats perilloses' per primera vegada als nostres escenaris i oferir-nos la seva pròpia visió!
Ambientada en dies de comtesses i aristocràcia, la història relata la relació plena d'enganys entre el vescomte de Valmont i la viuda marquesa de Merteuil, que sembla que només viuen per sadollar un desig irrefrenable de seducció i de sotmetiment.
Una batalla entre la fredor racional i el llibertinatge. I, sens dubte, un escàndol per l'època en tota regla, en la que jocs d'amor, relacions extraconjugals, seduccions i infidelitats fan de teranyina de la trama. No us podeu perdre aquesta posada en escena que us pujarà l'adrenalina pels núvols!
Ara ja podeu escollir! Trieu, remenu i decidiu amb quina (o quines!) d'aquestes meravelles us quedeu.

-Del 18 de maig al 18 de juny

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat