Hagadàs Barcelona. L’esplendor jueva del gòtic català

Art, Dibuix
Recomanat
4 de 5 estrelles

Time Out diu

4 de 5 estrelles

Barcelona tenia un dels barris jueus, coneguts com a calls, més potents d’Europa. La comunitat jueva barcelonina tenia fama pels seus savis i per les seves riqueses. Una prova d’aquesta puixança van ser les hagadàs, petits llibres on es detalla tot el ritual de la Pasqua jueva, la celebració de l’últim sopar a Egipte, després de les deu plagues i abans de la peregrinació al desert. Aquests llibres contenien il·lustracions no gaire diferents, en tècnica i estil, de les que il·luminaven llibres d’hores, bíblies cristianes i còdexs miniats.
Realitzades a Barcelona però repartides arreu del món, es conserven catorze hagadàs, la més propera de les quals és propietat del monestir de Poblet. Ara, en una conjunció inèdita i difícilment repetible, s’han aconseguit reunir nou d’aquestes hagadàs al Saló del Tinell –la Casa Blanca dels reis catalans– i rememorar, d’una manera ordenada i didàctica, l’esplendor del gòtic jueu català. O sigui, el costat amagat del nostre millor art pictòric.
Com seria el nostre país si no haguéssim foragitat els jueus? I és que a la primera calamitat, se’ls donava la culpa i s’assaltaven els calls. Va passar durant la pesta negra del 1347-1351 i durant els avalots del 1391. Al final, els jueus se’n van cansar i van deixar Catalunya... 100 anys abans que els Reis Catòlics els expulsessin de la Península!
A les hagadàs trobarem il·lustracions del pa sense llevat i les herbes amargues que van sopar els jueus la nit anterior a la seva fugida. Però també hi veurem passatges significatius d’aquest complicadíssim sopar ritual que serveix per instruir els més joves, i escenes de l’Antic Testament idèntiques a les de la pintura cristiana. Tenim un deute amb el judaisme. I un altre deute amb la ignorància. Benvingudes, hagadàs!

Detalls

També t'agradarà