Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Martín Azúa: “Som part de la natura i hem d'aprendre d'ella”

Martín Azúa ens explica la seva visió artística, arran del seu disseny del nou envàs de Sant Aniol

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Hem parlat amb el dissenyador industrial basc Martín Azúa, arran del disseny del nou envàs de Sant Aniol, una botella que evoca les roques i l’origen volcànic de l’aigua originària del parc natural de la Garrotxa.

Com és el teu mètode de treball: més reflexiu, més paper, més idea... en què t’inspires?
Cada projecte és diferent, però normalment primer hi ha un concepte una idea i després es formalitza. Per mi caminar i passejar és important, m'activa la ment i és en aquests moments quan construeixo una imatge mental que després desenvolupo a l'estudi. Respecte a la inspiració, m'interessen moltes coses però la natura és una constant en tots els meus dissenys.

Quins són els seus dissenyadors/dissenys de referència?
En tinc molts. Aquests dies es pot veure al Caixaforum de Barcelona una exposició sobre Alvar Aalto, un dels grans del disseny de tots els temps. Ell es va inspirar en la natura per crear molts dels seus mobles que són clàssics del disseny.

En moltes creacions has utilitzats materials orgànics i naturals. T'inspira la manera d'utilitzar i treballar amb aquests materials o vols enviar un missatge d’eco-sostenibilitat?
Les dues coses. Fa uns anys vaig fer un projecte en el qual vaig deixar durant un any uns gerros de ceràmica porosa en un riu per recollir la taca natural. Últimament, he fet gerros de ceràmica deformats pel pes d'una pedra. M'interessa com funciona la natura i miro d’ aplicar aquest funcionament als meus objectes, d'aplicar-ho als objectes que dissenyo. Som part de la natura i hem d'aprendre d'ella.

Com condiciona la seva feina la relació entre funcionalitat i disseny?
És evident que la funcionalitat ha d’estar resolta però no s’ha d’oblidar el benestar que ens aporta la bellesa dels objectes.

Dels dissenys de packaging que has fet quin és el teu preferit o al que estàs més lligat?
He dissenyat packaging de joieria i de perfumeria, projectes per a un mercat molt selectiu. Dissenyar una ampolla d'aigua per Sant Aniol ha estat un repte. He tractat l'aigua com si fos una joia o un perfum però amb uns recursos molt raonables. L'estalvi d'uns grams de plàstic en un objecte de gran consum és molt important. La funcionalitat d'una ampolla d'aigua és complexa; ha de ser lleugera, resistent i comunicar valors.

Un dels teus últims treballs és packaging de Sant Aniol Roc. Parlant del nou disseny de Sant Aniol Roc, En què et vas inspirar per crear aquesta ampolla?
Em vaig inspirar en l'origen volcànic de l'aigua de Sant Aniol, en els paisatges de la Garrotxa. És una aigua que sorgeix de la terra, plena d'energia natural.

Amb quins elements de la natura t’has basat? Com els has incorporat en aquest nou disseny?
A la superfície de l'ampolla es poden veure les petjades de les pedres volcàniques del brollador, com l'aigua que sorgeix entre les pedres.

Què volies comunicar amb aquesta nou disseny?
Els valors d'una marca molt lligada a un entorn natural. És important saber d'on vénen les coses i en aquest cas, l'ampolla explica una història.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat