Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
  1. Rosa Szücs del Olmo
    Foto: Rosa Szücs del Olmo / MNAC. Dipòsit de l'Agrupació Fotogràfica de CatalunyaRosa Szücs del Olmo
  2. Carme Garcia Padrosa
    Foto: Carme Garcia Padrosa / Arxiu Fotogràfic de BarcelonaCarme Garcia Padrosa

Les 21 mirades femenines de l’exposició ‘Barcelona fotògrafes’

La mostra, oberta i gratuïta, reuneix 21 fotògrafes, sovint oblidades, i presenta 70 fotografies que donen una imatge moderna de Barcelona, des dels anys 30 fins als 90

Time Out en col·laboració amb Ajuntament de Barcelona
Publicitat

La mirada femenina pren el carrer i s’instal·la a la plaça Comercial, davant d'El Born Centre de Cultura i Memòria, amb 'Barcelona fotògrafes', una exposició exterior d’accés lliure que es podrà veure en aquest espai fins al 6 de juny i que està pensada per ser itinerant i que es pugui veure als diferents districtes de la ciutat. Una exposició que recull una bona mostra del treball de 21 dones pioneres en el camp de la fotografia, que van obrir camí a una nova generació de fotògrafes professionals.  

Fotògrafes com Dora Maar i Gerda Taro, reconegudes internacionalment, corresponsals de guerra de casa nostra, com Anna Maria Martínez Sagi, fotògrafes no reconegudes que van fer de la fotografia una manera de viure i veure el món, com Carme Garcia Padrosa, i professionals que van aconseguir fer-se un nom en un camp habitualment masculí, com Joana Biarnés, Pilar Aymerich o Colita. Dones que han llegat una visió femenina de la ciutat, sense la qual és impossible conèixer la Barcelona real.

L’exposició, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dones, té com a curadora a Isabel Segura, historiadora i autora de diversos llibres, entre ells ‘Guia de dones de Barcelona’ (1995), ‘Barcelona Feminista 1975-1988’ (2019) i ‘Barcelona. Fotògrafes/Fotógrafas’ (2020), el primer llibre que reconstrueix la història de la ciutat a través de la mirada de les dones fotògrafes i que ha estat el punt de partida d’aquesta mostra.

Les imatges estan organitzades cronològicament a partir de tres períodes: els anys trenta, dels quaranta als setanta i fins als anys noranta. I són tota una oportunitat per fer un viatge per la Barcelona del segle XX a través de la mirada femenina. Us expliquem qui són i què miraven!

Anys 30: Una Barcelona internacional

L’auge del nazisme a Europa i la proclamació de la Segona República van atreure a la ciutat a fotògrafes d’altres països que, unides a les creadores locals, van retratar de primera mà la ciutat republicana i la guerra. Fotògrafes internacionals  com l’avantguardista Dora Maar, que s’interessa per Gaudí, o Margaret Michaelis, que va retratar el Raval més humil, Gerda Taro i Kati Horna, que van captar les dones milicianes, la ciutat en guerra i les escenes de destrucció que van deixar els bombardejos, i també fotògrafes locals, com la corresponsal de guerra Anna Maria Martínez Sagi, que va fer reportatges al front d’Aragó.

Dels anys 40 als 70: Des del terrat
Carme Garcia Padrosa / Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Dels anys 40 als 70: Des del terrat

Durant el franquisme, i malgrat ser excloses del món professional, les fotògrafes reivindiquen la seva feina, investiguen i creen espais propis de debat i relació, com per exemple el grup femení de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. En són integrants Rosa Szücs del Olmo, que retrata les dones que es troba pel carrer;  Montserrat Vidal-Barraquer Flaquer amb visions quotidianes de la ciutat i de dones, com les que reparen xarxes a la Barceloneta; Milagros Caturla Soriano, que capta la llum d’una ciutat grisa de Barcelona;  Rosario Martínez Rochina, que mostra l’urbanisme d’una ciutat fabril; i, sobretot, Carme Garcia Padrosa, de la qual hi ha un munt de fotos que mostren la vida des d’un terrat del carrer d’en Carabassa, algunes de carrer i altres íntimes, amb dones que fan tasques de la llar, broden o estenen roba al terrat. També destaca la feina de Joana Biarnés, una de les primeres fotògrafes que treballà per a un diari de manera continuada i que va capturar, entre d’altres imatges, l’arribada dels Beatles a Barcelona.

Fins als anys 90: A peu de carrer
Foto: Colita / Archivo Colita Fotografía

Fins als anys 90: A peu de carrer

A la dècada dels anys setanta les fotògrafes es fan un lloc als mitjans de comunicació i participen en la creació de nous llenguatges i nous mitjans, com ara la revista ‘Vindicación Feminista’. Capten i narren les tensions urbanes i socials, i retraten el paper de les pròpies dones. A l’exposició hi trobem imatges de Pilar Aymerich, que capturà les jornades catalanes de la dona dels anys 70 i manifestacions de protesta, un tema que també va tocar Colita, que ens mostra a més visions íntimes insòlites, com la roba estesa al terrat de la Pedrera vigilada pels guerrers de Gaudí; visions d’una ciutat sovint exclosa dels imaginaris urbans, com les barraques de la Perona, que retratà Silvia T. Colmenero l’any 1989; dones com Federica Montseny o d’altres d’anònimes, que despatxen al mercat, vistes per la fotògrafa Anna Turbau; i visions de la ciutat a càrrec de fotògrafes com Anna Boyé, Guillermina Puig, Pilar Villarrazo, Marta Povo, Marta Sentís i Consuelo Bautista, que mostra, per exemple, la primera mesquita de la ciutat, l’any 1989. Mirades que exploren noves maneres de veure i viure la ciutat.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat