Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
còmic
còmic

Set còmics imprescindibles per aquest Sant Jordi 2016

Una tria crítica de les millors vinyetes dels darrers temps

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Us ho prego: sortiu de la vostra concepció de la literatura com a alta cultura o artefacte per intentar ser guai, i doneu una oportunitat a qualsevol d'aquests sis volums, del milloret que ha donat la indústria en els darrers mesos. El còmic no és elitista: ans el contrari, cal molt més esforç per llegir qualsevol púrria nórdica de pretesa novel·la negra que un bon còmic. Al cap i a la fi, un còmic té dibuixets.

Las aventuras de Luther Arwkrigh, de Bryan Talbot

Las aventuras de Luther Arwkrigh, de Bryan Talbot

A finals dels setanta i fins quasi els 90, Bryan Talbot va publicar, per entregues, les aventures d'aquest agent secret amb poders psíquics que corria pel multivers desactivant amenaces diverses. I encara que qui estigui familiaritzat amb la ciència ficció naturalista dirà que Arkwright és una còpia del Jerry Cornelius/Elric de Michael Moorcock, és ben cert que la influència de Talbot en posteriors patums com Moore o Warren Ellis és innegable. Empasseu-vos de cop aquesta delícia farcida de psicodèlia, dibuix barroc, sexe, violència i sàtira política que no ha quedat gens desfasada.

Astiberri. 256 pàg. 26 €

Corto Maltés: Bajo el sol de Medianoche, de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero

Corto Maltés: Bajo el sol de Medianoche, de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero

Qui s'hagués posat les mans al cap per la continuació de l'obra magna d'Hugo Pratt, ja les pot abaixar i agafar aire tranquil. Ha sigut un veritable encert que Norma Editorial hagi encarregat el retorn de Corto Maltés a dues primeres espases del còmic espanyol, ubicats del tot en el classicisme narratiu. Juan Díaz Canales ('Blacksad') té el múscul narratiu de la millor novel·la negra, no exempt de crítica social, i el badaloní Rubén Pellejero ('Dieter Lumpen') ha fet un treball de mimetisme excel·lent, tot i que pels els marges, amb personatges sinistres i bizarre marca de la casa, ens recorda que és un dels grans i més personals de la historieta espanyola. Aventures de tota la vida, de les bones.

Norma Editorial. 96 pàg. 19,50 €

Publicitat
Rituales, d'Álvaro Ortiz

Rituales, d'Álvaro Ortiz

Amb una l'estructura de vides creuades, Álvaro Ortiz es despenja amb una senyora novel·la gràfica.  Sota l'influx formal, gèlid i mil·limètric de Chris Ware (que difícil és identificar-se amb els personatges que planteja Ortiz!) i un argument misteriós i hermètic que recorda el Paul Auster bo, el de 'La Trilogia de Nova York', Ortiz ens passeja per les peripècies d'un grapat de persones que tiren la seva vida als porcs per culpa de la influència de la figureta d'un ídol fàl·lic. 'Rituales' és un artefacte addictiu i difícil de classificar, on la tensió arriba fins a un punt asfixiant, i que parla de tot, des de la ximpleria 'pseudohipter' urbanita  fins a la biografia de Caravaggio.

Astiberri. 128 pàg. 17 €

Saga, de Brian K. Vaughn i Fiona Staples

Saga, de Brian K. Vaughn i Fiona Staples

Decebuts amb la nova de 'Stars Wars'? No us preocupeu. Brian K. Vaughn i Fiona Staples han fet la que podria ser l'obra mestra de la seva vida: una 'space opera' impossible de filmar –a menys que no siguis Terry Gilliam–, tant sexual com plena de sentit de l'humor i acció, on un matrimoni format per dos soldats de planetes enfrontats s'amaga de la guerra per intentar formar una família. Staples i Vaughn han trobat un equilibri màgic entre imatge i text: ella és capaç de dibuixar la perversió més recargolada o violenta imaginada per Vaughn, i alhora retraten l'amor i la tendresa entre personatges de còmic com pocs cops s'havia vist fins ara. El duet d'autors han fet quelcom important: fer foc nou en el terreny de la ciència-ficció i aconseguir alhora una obra amena i profunda. Els cinc volums de 'Saga' en el fons tracten del difícil que és mantenir una relació i com de maco i terrible pot ser tenir un fill. A més... en quina altra sèrie de ciència ficció hi trobareu la sogra de la protagonista com a secundària principal?

Planeta. Cinc volums. 16 € aprox. cada volum.

Publicitat
Los vagabundos de la chatarra, de Jorge Carrión i Sagar.

Los vagabundos de la chatarra, de Jorge Carrión i Sagar.

A Espanya el còmic com a periodisme d'investigació periodístic no és un gènere que es porti massa, i aquesta n'és una gloriosa excepció. I si m'apureu, la gran innovació de 'LosVagabundos de la Chatarra' és que està fet a quatre mans, i els dos autors viuen en les seves carns l'evolució de la investigació (Delisle, Sacco, Larcenet, Brown, tots ells són autors solitaris). Aquest llibre és incòmode per un motiu obvi: aprofundeix en la misèria que esquives cada dia al carril bici de la teva ciutat. Carrión i Sagar fan servir tot un arsenal de recursos gràfics i narratius per a bastir un documental que es llegeix a ritme de quasi thriller ombrívol: la realitat sempre supera la ficció, i aquesta et passa pel costat cada cinc minuts.

Norma Editorial. 102 pàg. 19,50 €

L'Àrab del Futur, 2, de Ryad Saattouf

L'Àrab del Futur, 2, de Ryad Saattouf

Ho ha tornat a fer. La segona part de les memòries del geni de l'humor francès iguala el nivell de la primera part. En "la història real d'un nen ros i de la seva família a la Líbia de Gaddafi i a la Síria de Hafiz al-Assad", a primer cop d'ull, Sattouf no fa cap judici de valors: però sota una narració aparentment entranyable dels seus records infantils, batega una visió implacablement crítica, càustica i per damunt de tot hilarant i tendra de la brutalitat que la societat musulmana exerceix en infants i dones. L'humor amaga un guant de ferro –que malparat que en surt el seu pare i els poders fàctics musulmans en general!– que esmicola els dogmatismes sense cap mena de correcció política. Sattouf és un virtuós de la línia clara i d'explicar històries a través de la simplicitat textual: directe al cor. Bravo!

Salamandra. 160 pàg. 19 €

Publicitat
Sr. Tipo, una novela tipográfica, d'Alesso Leonardi

Sr. Tipo, una novela tipográfica, d'Alesso Leonardi

Heu suspès mai assignatures de disseny? El disseny gràfic us sembla d'una abstrusitat hermètica? Aquest és un petit remei que es llegeix de manera molt amena. Alessio Leonardi, dissenyador gràfic i tipògraf, us guiarà per alguns dels aspectes fonamentals de la tipografia –com la història, l'anatomia de la lletra, els estàndards de codificació– a través de les aventures i desventures del Sr. Ratón, Tipo o Tilde. És molt important saber quina mena de lletra cal fer servir en cada moment!

Gustavo Gili. 98 pàg. 16,90 €

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat