Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L’equilibri de les aromes en la fase final

Una setmana més ens posem el davantal amb el mestre cerveser de la Moritz, per parlar, en aquest cas, del procés de fermentació

Time Out en col·laboració amb Moritz
Publicitat

Si el maltejat del cereal és la primera etapa en l’elaboració de cervesa, a la qual segueixen la maceració i l’ebullició, la fermentació i la maduració són la fase final que deixa aquest líquid daurat a punt per ser begut. 

Aquest procés comença un cop el most s’ha refredat i assoleix una temperatura d’entre 10 i 18 °C, amb una correcta oxigenació. El most s’aboca en el tanc de fermentació, on també se sembra el llevat dosificat, en una proporció que acostuma a ser de cent grams de llevat per cent litres de líquid aproximadament. Durant el procés les cèl·lules del llevat es multiplicaran per quatre. A la Fàbrica Moritz, aquest llevat té una composició única que defineix la diferència de les seves cerveses, i aporta una neutralitat d’aromes buscada durant la fermentació, per tal d’accentuar altres aromes i sabors, els de la resta d’ingredients utilitzats en l’elaboració. 

El tipus de fermentació varia en funció del tipus de llevat emprat i la cervesa que es vulgui aconseguir. La Moritz normal és un cervesa feta amb un llevat de baixa fermentació, que treballa amb una temperatura ideal d’entre 10 i 13 °C. Una temperatura que cal mantenir refrigerant els tancs, perquè la fermentació, de manera natural, genera calor. D’aquesta forma, la cervesa que s’aconsegueix és més neutra en aromes, entre les quals es dona més rellevància al llúpol. És la fermentació pròpia, entre d’altres, de les cerveses clàssiques pilsner i també lager, com per exemple la Moritz Epidor.

L’altre llevat més comú és el d’alta fermentació, que actua amb temperatures que oscil·len entre els 18 i els 30 °C. D’aquesta forma, es produeix una cervesa amb un alt contingut en aromes afruitades, com les cerveses negres. La primera cervesa d’alta fermentació que va fer Moritz és la Red IPA, tot i que també ho són moltes de les creacions que han sortit del Moritz Bear Lab. La fermentació dura una setmana aproximadament i, després, encara queda una etapa molt important, la de maduració, en què la cervesa es queda al tanc a una temperatura de zero graus durant un mínim de dues setmanes. És durant aquest moment que s’afinen les aromes i s’aconsegueix el perfil organolèptic propi de cada tipus de cervesa.

No perdeu l’ocasió de fer un tast d’Epidor i Red IPA i compareu gustos per apreciar-ne les diferències!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat