Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

8 milions en cultura als barris

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Que l'oferta cultural entre barris com Gràcia o el Poble Sec i el Baró de Viver o Can Peguera és desigual, és un fet. L'Ajuntament s'ha proposat que en els pròxims tres anys, des d'ara i fins al 2019, aquesta desigualtat es redueixi notablement amb un pla de xoc cultural en el qual s'invertiran prop de 8 milions d'euros.

Les mesures són:

1. Crear un circuit estable d'arts escèniques, musicals i audiovisuals a partir d'una xarxa de centres culturals als diferents districtes de la ciutat.

2. Vincular aquest circuit a comunitats i xarxes d'espectadors relacionats amb els equipaments de cada barri. És a dir que siguin els mateixos veïns de cada barri que, en col·laboració amb una xarxa d'experts que encara està per formar, escullin les propostes que volen acollir a cada centre cívic i ateneu.

3. Impulsar un programa d'aprenentatges artístics, en col·laboració amb l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) i el Consorci d'Educació de Barcelona. Avui dia, les diferents propostes d'ensenyaments artístics de la ciutat es promouen en un 25 % per la iniciativa pública i en un 75% per la privada. Només un 8% del total es desenvolupa als barris de la perifèria. El pla de xoc es proposa invertir en ensenyament artístic a la Meridiana, la Zona Franca i el Besòs. La idea és que els creadors que participin al projecte facin activitats d'ensenyament (per exemple xerrades i tallers relacionades amb els espectacles) que reverteixin al barri. Que crein teixit, vaja.

El el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que el pla entra dins d'un dels principals objectius de l'actual govern, "acabar amb les desigualtats des de totes les perspectives" (al 2008, el barri més ric de la ciutat quadruplicava en Renda Familiar Disponible al més pobre i en els últims anys s'ha septuplicat) i que això, també implica la cultura. Collboni ha recordat, també, que quan des de l'ICUB es parla de "fer pujar el to cultural de la ciutat", no només es pensa en els grans equipaments, sinó també (i amb aquest pla especialment) en els equipaments de proximitat, com centres cívics i ateneus.

Com ja han fet amb el Parc de Trinitat Vella durant La Mercè (l'afluència a l'estació de metro de Trinitat Vella durant la Festa Major s'ha multiplicat per 600, expliquen) aquest pla busca crear noves centralitats dins de la mateixa ciutat.

Per últim, des de l'ICUB han explicat que en els últims anys, el pressupost destinat als centres cívics i ateneus s'ha destinat en gran part a infraestructura i que ara ha arribat el moment d'omplir d'activitat i de creació aquests espais.

Estarem atents a properes notícies.

Últimes notícies

    Publicitat