[title]
És tan senzill com un habitatge en què la propietat és col·lectiva i recau sempre en la cooperativa. Els habitants en són socis i hi poden viure allà tota la vida. Tot per accedir a "un habitatge de caràcter social, econòmic i ambientalment sostenible, i no haver de passar pels circuits del mercat immobiliari convencional", expliquen des de La Borda. Aquest projecte va néixer l'any 2014 amb la creació d'una cooperativa per treballar i arribar al que ara estan a punt d'aconseguir: tenir un habitatge digne per als seus socis a partir de la creació de 28 habitatges per a 50 persones que treballin conjuntament i en equip pel bé comú.
L'edifici estarà construït totalment en fusta, pel que es convertirà en l'edifici de fusta més alt de tot l'Estat. Estarà localitzat a Can Batlló, a un solar cedit per l'Ajuntament per als pròxims 75 anys. I tot i que serà pioner a Barcelona (i a tot l'Estat), és un model de cessió molt estès a Dinamarca o Uruguai.
Les decisions, a La Borda, es prenen passant per una assemblea general. El soci, per exemple, no pot llogar ni vendre el pis, en una clara negació de l'especulació, i suposa una forma de gestió comunitària sense precedents. Els socis pagaran una entrada d'uns 12.000 euros i un lloguer just, que recaurà en la comunitat. Parlem del primer projecte de cessió d'ús que es realitzarà a casa nostra i que suposarà un pas endavant cap a la gestió pública de l'habitatge, una possible solució per lluitar contra la pujada de preus de l'habitatge a Barcelona.
La primera pedra -bé, la primera fusta- de La Borda ja s'ha col·locat, i en un any aproximadament ja s'hauran acabat les obres, que costaran uns tres milions d'euros. Un edifici que podrà presumir de tenir la màxima puntuació ecològica al rebre el premi europeu de Producció Social de l'Habitatge 2016 que dóna l'ONG Urbanmode. Així, sí!