Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El Ingenio
© Maria DiasEl Ingenio

Capgrossos en liquidació

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

El Ingenio no queda ni una ànima, només les cares de cartó pedra i rialla congelada que pengen de les prestatgeries de la botiga centenària que va encisar el poeta Joan Brossa. L'escenari imposa. "Si hi ha fantasmes, són coneguts", diu la propietària, Rosa Cardona, mentre tanca la porta. 

Cardona es jubila i ha penjat el cartell de liquidació després de quatre anys de buscar un possible successor per a la botiga de capgrossos i articles de màgia llistada al registre de comerços emblemàtics de la ciutat. "M'haig de jubilar i no tinc continuador a la família, i he buscat però no he trobat la persona adequada –comenta–. Fan falta artesans, però també un empresari que sàpiga dur el negoci... no tot són caps de cartó pedra". En cas de no rebre cap oferta interessant pel negoci, la botiga tancarà i el local, que està protegit, es vendrà. 

Darrere de la botiga, s'obre un laberint replè de motlles de silicona, fragments de caretes i capgrossos, escultures, figurins i altres andròmines teatrals; aquí és on treballa el mestre Agustí Sevillano, qui s'encarrega de donar vida a figures de l'imaginari popular (ara té entre mans la restauració dels Bous de Ciutat Vella, que cada any passen pel taller). Fins a la data de tancament, l'obrador seguirà actiu i vendrà material a artesans que puguin estar-hi interessats. "Els motlles d'El Ingenio estan patentats", recorda la propietària, que també insta institucions com el Museu d'Història de Catalunya a adquirir i conservar part del patrimoni que atresora la botiga. 

El Ingenio, que va ser fundat el 1838 per l'escultor Benet Escalé i als anys 20 va passar a mans de Delfí Homs (avi de Rosa Cardona), està associat a la festa, a la cultura popular i a noms com el de Joan Brossa. "Si jo faig poesia, com no ha d'agradar-me aquesta botiga, que és un poema?". Cardona evoca les paraules de Brossa i els encàrrecs que els feia. "Potser havia de fer un mural amb escarabats, i jo li buscava els escarabats exactes que volia. O quan demanava un maniquí geperut, que li fèiem, o una botifarra...". Un altre dels creadors que ha freqüentat El Ingenio és Nasevo, l'acrònim de l'artista Ernesto Ventós. "Li hem venut més de 100 nassos tots diferents, té unes idees que sorprenen i emocionen".

Per a Cardona, "El Ingenio és un món d'il·lusió, un espai màgic, i ets feliç aquí dins, però tot té un principi i un final". Fins que tanquin seguiran oferint visites guiades per l'establiment, que conserva tot el mobiliari original, i el taller –la joia menys coneguda d'El Ingenio–, on Sevillano explica l'ofici i mostra com treballa un artesà de caprgrossos (2 €; cal concertar cita prèvia).

Últimes notícies

    Publicitat