Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El CosmoCaixa, al servei de la ciència

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Avui és el Dia Internacional dels Museus i Centres de Ciències, una jornada que vol posar en valor a nivell internacional la implicació d'aquests centres en la societat.  Una manera interessant d'aproximar la ciència al públic que neix de l'esforç conjunt de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), el Consell Internacional de Museus (ICOM), l'Associació de Centres de Ciència i Tecnologia (ASTC) i cinc importants xarxes de centres i museus de ciències de tot el món. 

Al CosmoCaixa, apropar la ciència als més joves i a tothom que vulgui endinsar-se en aquest fascinant món, és importantíssim i un dia com el d'avui s'ha aprofitat per "inspirar els joves que la ciència no és difícil i que la tenim cada dia, al nostre voltant", explica Cristina Smandia, cap de comunicació de CosmoCaixa. I és que al museu trobareu el Top Ciència, un espai "destinat al foment de vocacions científiques i a la trobada amb la investigació més actual".

Jordi Vendrell, educador de CosmoCaixa, ens ha explicat que a l'espai Top Ciència es mostren projectes científics de primer ordre per transmetre que la ciència que es fa aquí també és rellevant. "Es vol despertar vocacions científiques perquè els joves tiren cap a altres carreres perquè pensen que la ciència és molt difícil. Al Top Ciència volem convèncer de forma atractiva que la ciència sí que pot ser la vocació de molta gent", diu en Jordi. En aquest racó del CosmoCaixa trobareu mòduls per navegar per notícies d'actualitat científica i també hi ha un altre modul on científics i gent important explica les seves experiències en el mon de la ciència, tot perquè els més petits s'identifiquin amb ells i vegin que la ciència te moltes sortides laborals.



Avui, aprofitant que és el Dia Internacional dels Museus de Ciències s'ha inaugurat una nova exhibició de la mà de Manel Porcar, expert en biologia sintètica i microbiologia aplicada. Allà descobrireu que la biologia sintètica és, en paraules del mateix Porcar, "una disciplina molt semblant a la biotecnologia, simplement té una aproximació pròpia dels enginyers. És biotecnologia vista des del punt de vista d'un enginyer". I què es vol mostrar? Doncs que la biologia sintètica és una aproximació als éssers vius i a les cèl·lules considerant-les com a màquines, per construir organismes sintètics a partir d'ADN.

És una disciplina moderna, de principi de segle, que fins i tot s'esta aplicant al món biomèdic i tractaments terapèutics. A més d'aquests camps, també s'usa pels biocombustibles, la bioremediació (descomposició de compostos tòxics), els biosensors, bioplàstics per a usos quirúrgics i molts camps més que s'estan explorant.

©Xavi Torrent - Waaau

Tot això ho podreu comprovar de manera audiovisual al Top Ciència de CosmoCaixa, on a més trobareu enquestes científiques i explicacions de projectes actuals que es duen a terme en el camp de la biologia sintètica. Però aixo no és l'únic que el CosmoCaixa ha preparat per celebrar el Dia Internacional dels Museus de Ciències, perquè avui han arribat al Bosc Inundat més arapaimes, uns llargueruts peixets que poden arribar a pesar fins a 200 kilos i que al CosmoCaixa se sentiran com a casa.

 

Últimes notícies

    Publicitat