Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

En què podem convertir el CIE de Zona Franca?

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

El Centre d'Internament per a Estrangers de Zona Franca es va inaugurar l'any 2006. Amb capacitat per a 226 persones, es tracta d'un espai d'internament creat per garantir la deportació de persones que es troben a Barcelona en 'situació il·legal'. Parlem d'homes i dones que simplement han comès una falta administrativa (no tenir els papers requerits) i què són tancats a la força en aquesta espècie de presó encoberta: persones refugiades i migrants, 'culpables' d'escollir un espai de residència diferent.

El CIE de Zona Franca ha rebut centenars de denúncies per no tenir les garanties mínimes de transparència i instal·lacions en mal estat. A més, els internats han denunciat en reiterades ocasions maltractaments per part del personal i condicions deplorables, com per exemple mampares d'aïllament entre interns i familiars, reducció sistemàtica de les hores de visita, a més de no haver-hi lavabos a les cel·les.

Avui l'Ajuntament de Barcelona ha ordenat el tancament del centre, que es trobava en obres des del passat 5 de novembre. El consistori argumenta que el CIE no té llicència d'activitat i que no compleix les normes de seguretat bàsiques. Una molt bona notícia que tot i servir de precedent, no és definitiva: "Si el Ministeri d'Interior aconsegueix que el CIE s'aculli a legalitat, no ens quedaran instruments legals per la clausura del CIE", ha dit el tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania i Diversitat, Jaume Asens.


En tot cas, si finalment el CIE de Zona Franca tanca, hi ha un munt de propostes per fer que l'espai sigui un centre per a tota la ciutadania. I un lloc per sentir-nos orgullosos, no per avergonyir-nos-en. Per exemple, el CIE podria convertir-se en un centre d'acollida temporal a immigrants, un espai on es proporcioni atenció integral i individualitzada, a més de cobertura bàsica per ajudar a regularitzar la situació d'immigrants sense papers. També podria convertir-se en un taller de músiques del món. O bé un centre cívic on poder gaudir d'activitats estables, exposicions. Un espai de normalització lingüística o fins i tot es podrien aprofitar les cel·les que ja hi ha per crear estudis per a artistes, dissenyadors o creatius.

I vosaltres, què us agradaria que acollís ara la instal·lació?

Últimes notícies

    Publicitat