Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right En què s'ha convertit la Boqueria?
Notícies / Ciutat

En què s'ha convertit la Boqueria?

La Boqueria

Trinxeres de coloraines. Murs impenetrables de sucs tropicals en gots de plàstic. Costen un euro i mig. Els turistes s’hi aboquen com mosques a un femer. Fa temps que aquests sucs llampants, barats i aigualits han esdevingut el signe d’identitat més poderós de la Boqueria. S’ensuma la derrota.

Al mercat cada cop li costa més gestionar la infecció turística. Hi ha algunes àrees, especialment les més properes als canals centrals, que mostren una gangrena irreversible: són parades que ja només funcionen com a esquers turístics, viuen de les butxaques del guiri i formen una bombolla de supervivència en expansió que amenaça la noblesa de la resta del mercat.

Sóc habitual de la Boqueria i us puc assegurar que fer la compra un divendres a les 12 del migdia es pot convertir en la Batalla dels Bastards de 'Joc de trons'. La mobilitat es veu seriosament compromesa per legions de guiris embadalits que sembla que no han vist mai una llagosta, una pinya, oh, unes olives farcides! Impedeixen que el client pugui caminar amb llibertat. Són coàguls a les artèries del mercat. T’obliguen a treure colzes. Et posen de mala llet perquè no tenen els codis de respecte que mereix un mercat històric i atropellen el client de tota la vida sense cap mena d’educació.

Els turistes envaeixen la Boqueria amb la informació errònia que estan visitant un enclavament turístic comparable al zoo, i no tenen prou a fer fotos del peix, també fotografien les peixateres, els mossos que carreguen la fruita i els pobres cambrers com si fossin animalons en una exhibició. Només compren gots de suc barat, fruita tallada, cons d’embotit i para de comptar. S’arrepleguen als marges del mercat per menjar i beure, i ho deixen tot ple de merda. No hi ha cap mena de control.

Aquest caos està injectant-li una bipolaritat d’allò més preocupant al mercat. La tensió entre les dues Boqueries és cada cop més gran: el mercat tradicional contra el reclam turístic; el client de tota la vida contra la dictadura del guiri; la vella Boqueria contra la nova Boqueria. I el punt d’equilibri sembla cada cop més llunyà. De fet, tinc la Boqueria a dos minuts de casa, i en un món ideal m’hauria de considerar un privilegiat. Cada visita hauria de ser una festa... Doncs no. Molt malament hauran d’estar les coses perquè cada cop busqui una excusa més absurda per no anar-hi. Quina pena.

Advertising
Advertising

Comentaris

8 comments
Jordi S

Cal no oblidar que la Boqueria és un mercat municipal. Un lloc on els veïns de Barcelona poden comprar aliments que contribueixin a una dieta sana i equilibrada que ajuda a tenir una major qualitat de vida.


El de La Boqueria sempre s'ha considerat un dels millors mercats del món, un espectacle en la varietat d'aliments i color, on compràvem els barcelonins i els millors cuiners de la ciutat.


La varietat de productes, tradició del mercat, els barceloní comprant i algunes de les millors barres de la ciutat atreuen a multitud de turistes.


Temptats per la gran quantitat de visitants i amb permissivitat municipal, bastants comerciants han transformat les seves parades d'aliments en llocs fast food per a turistes.


Estàn transformant un dels millors mercat municipal del món, en un lloc de sucs, gelats i paperines per turistes. De seguir per aquest camí, dubto que segueixi tenint el mateix interès turístic en un futur proper.


¿Pà per avui i fam per demà?


En el meu cas particular, sempre he comprat el peix i tot el necessari per a un dinar especial a La Boqueria.


Des de fa un any ho he canviat per Santa Caterina

Ula V

El canvi s'ha consumat, la ciutat evoluciona i.el mercat evoluciona, les senyores es fan grans i els joves tenen poc temps i pocs recursos per comprar al mercat, el barri ja no es igual que abans i bastanta gent que viu en aquest barri, molts pisos turístics, molta gent vinguda d'arreu del món....no son clients de mercat.

Jo treballo allà, abans venia enciams i ara venc sucs.

Ahir pasa una senyora d'uns 70 anys, em pregunta una mica enfadada perq ara venc sucs, que ha perdut l'essència com es diu el del article...li vaig dir q el canvi ha estat progressiu i qie feia molt de temps q no la veia, senyora quant fa q no ve al.mercat? Doncs uns quants anys. Ploro de riure....si depenc de la senyora q trepitja el mercat un cop cada uns quants anys per guanyar-me la vida anem be!!!!!

Despertem, Espanya, Catalunya, Barcelona...el turisme es una de les màximes fonts d'ingressos, ens em convertit en aixo, el tercer sector. Ojo! No tot si val, s'ha de fer be, pero si us plau no anem de progres per la vida perq el canvi no ha estat d'un dia.a un altre, la societat, l'ajuntament, la.demanda, el barri, els comerciants y els clients han canviat el mercat.

Veronica A

Hace unos años atras que el turismo gastronomico es igualable al turismo artistico de varias ciudades del mundo y mas europeas , en Venezia se quejan de lo mismo , van al mercato de Rialto y se tienen que pelear con los turistas para comprar no obstante yo lo veo normal , cada pais , cada ciudad , cada comunidad tiene una cultura gastronomica distinta y quieres descubrirla , cuando vas a paises asiaticos, africanos , americanos etc... te llama la atencion que productos usan por mera curiosidad , creo que no debes quejarte mas bien debe ser un alago de que visiten la ciudad con mas estrellas michelin del mundo y se interesen por ello . 

Un saludo Oscar.

Verónica


sandra .

L'Ajuntament fer es? Esteu de broma oi? Cada cop que la sra. alcaldessa obre la boca sembla que ens il·lumina amb les seves obvietats per no fer res de res a cap àmbit de la ciutat, i quan no ho sap gestionar passa la pilota calenta a que els "veïns i veïnes" ho solucionem.

Lluís U

Parles de divendres .... hauries de veure els dissabtes al mati. Vaig (o millor anava) cada dissabte dels caps de setmana que no surto de BCN a la Boqueria des de fa mes de 20 anys, inclus quan vaig cambiar de barri. Pero s´ha fet insuportable inclús si hi vas aviat. No hi ha manera de circular, a vegades crits i bruticia,...., be ja ho has explicat perfectament. Jo encare hi vaig de tant en tant perque encare la varietat / qualitat de producte es millor que a qualsevol altre mercat de BCN pero sempre en surto emprenyat. Hem temo que aquest tema s´els anira de les mans a l´Ajuntament igual que ha pasat amb els manters. I despres tots a plorar i a demanar ajuda.....

Daniel B

El mateix em passa a mi amb el Park Güell. Fa 10 anys que vaig prometre que no hi tornaria més. I mantic la paraula donada. M'han robat el meu parc. Me l'han pres a l'assalt. Des de casa meva veig les tres creus que el coronen. Faci fred o faci calor, plogui o faci sol, faci vent o hi hagi calma xixa, sempre estan a vessar. Tant, que ja no veig les creus, sinó una munió de formigues que hi pul·lulen. Més d'una vegada m'ha semblat que un imprudent es precipita túmul avall per les empentes dels seus companys de tropel·lia

Sergi B

Aquesta foto és feta a dos quarts de deu del matí d' un dimecres. Crec que vivint on vius (a dos minuts del mercat) tens moltes alternatives d ' horari per comprar comodament vist l' ampli horari comercial que realitzem ja que a diferència d'altres mercats municipals, nosaltres som oberts de 7 del matí a 9 del vespre.

Sóc dels que crec que hem de recuperar una esència de mercat que dissortadament i degut a molts factors estem perdent però les crítiques cal que siguin constructives i sincerament el teu punt de vista està molt focalitzat a un problema que no és només del mercat si no que arriba al centre de la ciutat i no només de la nostre si no que també arriba a qualsevol ciutat europea.

Et convido a xerrar personalment amb mi ja que com pots veure parlo en primera persona del mercat. Som a l entrada principal , la primera parada entrant a l esquerre i seria molt gratificant i constructiu parlar d' aquest tema amb tu i amb qualsevol que cregui que no pot viure una festa al venir a veure' ns.

Per cert suposo que ja ho saps però et recordo que els divendres i dissabtes fins les 3 de la tarda és prohibida l'entrada de grups de tour operadors per donar prioritat al forani.

Atentament.

Edelweis F

Completament d'acord.

Penso que l'ajuntament hauria de fer alguna actuacio, ja!!!!

Estan tardan massa i sels escapa de les mans.

Es intolerable.