Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Grans obres d'art pòstumes

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

21 anys després de la mort de Kurt Cobain, el novembre pròxim podrem tenir a les nostres mans un disc amb cançons inèdites del cantant de Nirvana, de títol encara desconegut. Els temes van ser localitzats per Brett Morgen durant el procés d'immersió i recerca en els arxius de Cobain mentre preparava el documental 'Montage of heck'. Morgen ha dit a diferents mitjans nord-americans que són talls de 1991, on podrem veure el líder de Nirvana fent coses que mai no hauríem esperat d'ell. Aquest no és ni serà l'última obra pòstuma d'un gran artista. Per això hem volgut grans obres mestres pòstumes, no només musicals.

1. '2666', de Roberto Bolaño. Publicada el 2004, un any després de la mort de l'escriptor xilè a Blanes, es tracta, segons la crítica, de la millor novel·la de la primera dècada del segle XXI. Cinc llibres en un on podem veure tots els matisos literaris de Bolaño. Té un aire de novel·la inacabada, ja que Bolaño no l'havia donat per bona abans de morir. Són un miler de pàgines on surten totes les seves obsessions i països on va viure, de Xile a Mèxic passant per Catalunya.

2. 'Closer', de Joy Division. Dos mesos després del suïcidi d'Ian Curts, el maig de 1980, va sortir al mercat el segon àlbum de Joy Division, els membres del qual es refundarien anys després sota el nom de New Order. No cal dir que l'atmosfera general de l'àlbum és de funeral.

3. 'First Rays of the New Rising Sun', de Jimi Hendrix. El 1997, disset anys després de la mort de Jimi Hendrix, va veure la llum l'àlbum doble que estava planejant quan va morir, el 1970. Als anys 70 ja havia sortit trossejat a 'The Cry of Love' i 'Rainbow Bridge', però no va ser fins a finals dels 90 que un enginyer de so va decidir fixar el disc així com l'havia planejat el guitarrista, la major part de l'obra del qual va ser publicada després de mort.

4. 'La confabulació dels idiotes', de John Kennedy Toole. L'autor nord-americà, mort el 1969, no va veure en vida cap obra publicada i no va ser fins al 1981 que la seva peça mestra, 'La confabulació dels idiotes' va anar a parar als lectors. Fins i tot va guanyar el premi Pulitzer!

5. 'En el feu de l'ermitage', de Miquel Bauçà. L'any passat l'editorial Empúries va rescatar un llibre de 1993 del poeta mallorquí, mort a Barcelona el 2004. Un volum crucial escrit entre les dues grans obres de Bauçà, 'El crepuscle encén estels' (1992) i 'El Canvi' (1998).

6. '(Sittin' On) The Dock of the Bay', d'Otis Redding. El senzill del músic nord-americà va publicar-se el gener de 1968, un mes després de la seva mort en accident d'avió, i va convertir-se en el primer 'single' pòstum de la història que arribava al número 1 de la llista de vendes dels EUA.

7. 'Poeta en Nueva York', de Federico García Lorca. El llibre del poeta assassinat pels franquistes el 1936 es va publicar el 1940 a Mèxic i als Estats Units, després que José Bergamín salvés el manuscrit i se l'emportés a l'exili, primer a França i després a Mèxic. Lorca va escriure els poemes durant la seva estada a Nova York entre 1929 i 1930. I està considerat un dels millors llibres de poesia del segle XX, no només en espanyol.

8. 'Els morts', de John Huston. L'adaptació cinematogràfica del conte de James Joyce va sortir quatre mesos després de la mort del director, que ja va realitzar la pel·lícula en cadira de rodes i mirant tota la feina dels actors des d'un monitor.

9. 'El procés', de Franz Kafka. Com el 90% de l'obra de l'autor txec d'expressió alemanya, aquesta novel·la no va sortir fins que l'autor ja era mort. De fet, va veure la llum el 1925, quan l'havia escrita entre 1914 i 1915. La va deixar inacabada i així es va quedar, cosa que no va evitar que es convertís en una de les novel·les més influents del segle XX.

10. 'Turandot', de Puccini. El compositor italià va morir el 1924 quan treballava en aquesta òpera. Franco Alfano la va completar i es va estrenar el 1926. El primer dia que es va tocar, a l'Scala de Milà, només es va interpretar la música de Puccini. L'endemà es va interpretar amb els afegits finals d'Alfano.

11. 'Bouvard i Pécuchet', de Gustave Flaubert. La gran novel·la satírica de l'escriptor francès va publicar-se el 1881, un any després de la mort de l'autor. Va ser l'obsessió del final de la seva vida i volia que fos la seva obra mestra. És una obra mestra.

12. 'Eyes Wide Shut', de Stanley Kubrick. La pel·lícula, amb Tom Cruise i Nicole Kidman, va arribar a sales el 1999, quatre mesos després de la mort del realitzador. Basada en la novel·la d' Arthur Schnitzler 'Història somiada', el film va generar una gran controvèrsia, ja que la productora, Warner Bros., va alterar algunes escenes digitalment per aconseguir que la pel·lícula no fos etiquetada "només per a adults".

13. 'El primer home', d'Albert Camus. Quan l'escriptor francès va morir en accident de trànsit, el 4 de febrer de 1960, estava treballant en aquest manuscrit, una mena de novel·la autobiogràfica, en la qual, per exemple, ens revela els orígens menorquins de la seva família materna.

Últimes notícies

    Publicitat