Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Rotonda
© Maria DiasLa Rotonda

La Rotonda, recuperada

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

La Torre Andreu, més coneguda com La Rotonda, torna a lluïr la seva façana original i torna a brillar també el templet de mosaic que va idear l'arquitecte Adolf Ruiz Casamitjana cap al 1900, després de sis anys d'obres i més d'un lustre de decadència. A partir del setembre, Núñez i Navarro –el mateix grup que ha rehabilitat la Casa Lleó Morera, la Gran Via, Via Laietana i tants altres espais emblemàtics de Barcelona– destinarà l'edifici a oficines, locals comercials i aparcaments. Abans, però, tenen previst celebrar unes jornades de portes obertes per tal que els barcelonins puguin gaudir de nou del que és tot un símbol arquitectònic de la ciutat.

Atenció a la història. L'any 1900 l'emblemàtic empresari farmacèutic Salvador Andreu (El Dr. Andreu de les pastilletes) va comprar uns terrenys que anaven del passeig de Sant Gervasi fins al cim del Tibidabo (!!!) per 250.000 pessetes i va demanar autorització a l'Ajuntament per construir "una torreta" (un domicili, vaja) que mai ho va ser, perquè en el seu lloc va fer-hi un hotel per a la burgesia: La Rotonda, un edifici amb forma d'ela, dos cossos rectangulars de 45 graus i un altre de cilíndric coronat per la rotonda, el templet que li dóna nom.

A l'any 1918, quan l'hotel ja és un dels més prestigiosos de la ciutat, el doctor Andreu demana permís per fer una ampliació, de la qual s'encarregarà Enric Sagnier i Villavecchia, que el reforma allunyant-se ja del modernisme i seguint l'estil noucentista. La Rotonda passa a dir-se Hotel Metropolitan. Anys més tard es transformarà en una clínica –sempre propietat del Dr. Andreu– i començarà a devaluar-se arquitectònicament. Josep Maria Sagnier (fill de Sagnier Villavecchia) tornarà a reformar l'edifici als anys 50, apropant-se al racionalisme i suprimint alguns dels elements decoratius modernistes que van convertir-lo en un emblema de la ciutat.

A partir dels 60 l'edifici entra en decadència, es converteix en la clínica Rabassa, i s'hi fan reformes (un cop més) que eliminen algunes de les seves traces modernistes. Quinze anys més tard, el 1975, els hereus demanen enderrocar-lo per construir un edifici més rendible. Però els moviments veïnals aconsegueixen que l'any 1976 la façana i el templet es declarin monument històric i artístic local. Més tard, als 80, s'hi va instal·lar una clínica per a malalts terminals de la Fundació Sociosanitària de Barcelona i el 1999 va adquirir-la el grup Núñez i Navarro.

Després de sis anys de reformes, la façana i el templet de La Rotonda tornen a lluir com a principis de segle. Estigueu atents a les jornades de portes obertes al setembre!

Últimes notícies

    Publicitat