Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'autèntica plaga és aquesta

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Aquestes dues últimes setmanes la premsa ha anat plena de notícies al voltant del nou habitant de la ciutat: la Belonochilus numenius o xinxa de plataner,  un insecte originari del Sud de Canadà, Estats Units i Mèxic que s'ha fet fort als plataners de Barcelona. Per sort la invasió ha estat abundant però pacífica: el bitxet en qüestió ni pica ni transmet cap malaltia. Per la seva banda, l'Ajuntament ha actuat amb determinació fumigant els plataners de passeigs i zones més transitades per tal d'exterminar la colònia. I sembla que ha funcionat. Fa un parell de setmanes la Plaça Rovira i Trias era un festí de Belonochilus que passejaven com graciencs de raça entre terrasses, cafès i carn a la vista. Ara en sobreviu una colònia reduïda que deambula desorientada amb una resignació admirable. Mentrestant, les Cimex lectularius es fan un fart de riure des dels seus caus.

Per qui no tingui el plaer de conèixer-la, la Cimex lectularius és la xinxa comú, la de llit, la que sí que pica (i com!). Bed Bugs, en anglès, per a qui les hagi conegut fent turisme.

L'estiu de 2014 l'Agència de la Salut Pública i CatPlagues, empresa de control de plagues acreditada per la Generalitat, van llançar un missatge d'alerta que adverteix de la proliferació d'aquest antipàtic insecte a Barcelona. De fet, segons informa la mateixa Agència, Catalunya és la comunitat autònoma d'Espanya més afectada per aquesta plaga. Des de la Asociación nacional de empresas de control de plagas (Anecpla) denuncien la falta d'inspeccions administratives, ja que donat el volum de la plaga, ja no es pot considerar un problema exclusivament particular.

Des de la mateixa associació expliquen que aquesta infestació –gairebé impossible d'eliminar si no és amb un tractament professional que ronda els 300 euros– no té cap relació amb la higiene, i que s'associa a l'increment del turisme i al tràfic de mercaderies. Qui ha patit el problema o coneix algú que l'hagi viscut sabrà la tortura que representa. Al Raval són tan famoses com el gat de Botero. 

Al costat de la Cimex lectularius, la xinxa de plataner és un animal de companyia. L'interrogant és: L'Ajuntament té cap pla d'actuació previst?

Últimes notícies

    Publicitat