Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les 10 interpretacions de la Mona Lisa que has de conèixer

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Un 2 de maig com avui de l'any 1519 va morir el que diuen va ser l'artista més complert i influent de la història. Arquitecte, escriptor, escultor, filòsof, pintor... Leonardo Da Vinci va ser probablement l'artista amb més talent que hagi existit mai. Va aportar idees fonamentals a invents com l'helicòpter, el submarí o l'automòbil, però possiblement la seva vessant més coneguda va ser la de pintor. Entre les seves creacions més famoses hi destaca La Gioconda o La Mona Lista, una obra que s'ha convertit en una icona de l'art i en un dels quadres més famosos del món. Pintat entre l'any 1503 i 1519, ha estat interpretat per moltíssims artistes, alguns amb més gràcia que d'altres, però totes són versions que cal conèixer. Perquè tothom sap com és l'obra original però no com és la Mona Lisa Dalí, Botero, Magritte o Banksy.

L'obra original. Diuen que és un retrat de Lisa Gherardini, tot i que també podria ser un home, amant de Da Vinci. Es va pintar amb la tècnica de l'esfumat i va ser robada a principis del segle XX. Van acusar Pablo Picasso i Apollonaire del robatori però després es va demostrar que va ser un fuster exempleat del Louvre, a on hi va tornar després d'estar dos anys desapareguda.

La Mona Vanna, de Salai. Discípul de Da Vinci, l'any 1515 va pintar aquesta interpretació de la Mona Lisa. Salai era en realitat Gian Giacomo Caprotti da Oreno, i va ser Da Vinci qui va posar-li el sobrenom de Salai, que en italià vol dir lladre, mentider o obstinat. Va conviure 25 anys amb el mestre Da Vinci i la seva relació, diuen, va ser d'amor-odi permanent.

L.H.O.O.Q, de Marcel Duchamp. L'artista francès va fer l'any 1919 una imitació paròdica de la Mona Lisa que va anomenar 'Ella té el cul calent'.

Salvador Dalí com a Mona Lisa. El pintor de Figueres va parodiar el treball de Duchamp l'any 1954 i va fer aquesta pintura/fotografia (amb Philippe Halsman). Les mans de Dalí subjecten monedes i això es va interpretar com una crítica a la vinculació de l'art amb els diners i el poder.

'Mona Lisa fumant la pipe', de Sapeck. Eugène Bataille, més conegut com Sapeck, va ser un dels membres de Les Arts Incoherents, moviment artístic francès que es va avançar a la sàtira a l'art que després s'associaria a l'avantguardisme i el moviment antiart. Aquesta 'Mona Lisa fumant la pipe' de l'any 1883 va ser molt famosa i va crear escola.

La Mona Lisa als dotze anys. L'artista colombià Fernando Botero va deixar constància de la seva obsessió amb el volum en aquesta interpretació de la Gioconda feta l'any 1958. El MOMA va comprar-lo al 1961 i des d'aleshores es pot veure a Nova York.

 

Mona Lisa de Banksy. L'artista d'art urbà més mediàtic també va agafar la Gioconda com a referent per a un dels seus missatges de crítica social i política.

Mona Lisa de René Magritte. El pintor belga va plasmar la seva visió de la Gioconda en aquesta obra del 1962. La veritat és que costa una mica veure que es tracta d'una interpretació de l'obra de Da Vinci, però no deixa de ser curiosa i original.

Composició amb la Mona Lisa. Kazimir Malèvitx va ser un pintor rus, creador del suprematisme, un dels moviments més importants de l'avantguarda russa del segle XX. Aquesta composició és del 1914 i està al Russian State Museum, St. Petersburg.

Andy Warhol i Robert Rauschenberg. Aquests icones del pop art tampoc es van poder resistir i van agafar la Mona Lisa com a element central d'aquestes particulars reinterpretacions. Ah, si algú s'enamora de la versió de la Mona Lisa de Warhol que sàpiga que pot comprar l'obra per 56 milions de dòlars.

Warhol:

Rauschenberg:

Últimes notícies

    Publicitat