Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les Tortugues Ninja ens sobreviuran!

Escrit per
Josep Lambies
Publicitat

Amants de les fantasies pop, de Son Goku i els 'push-pops', poseu-vos en guàrdia, que avui us recomanarem una d'aquelles pel·lícules rares que us faran posar els ulls com boles de billar. Parlarem del madrileny Miguel Llansó, un director de cinema amb una imaginació volcànica, nascut a Espanya però que fa anys que viu a Etiòpia. Potser no us soni de res, i això que us perdeu. Aquests dies trobareu a les cartelleres una pel·lícula seva que es titula 'Crumbs', i és un artefacte de ciència-ficció apocalíptica en tota regla. Tracta d'un nan guerxo que vol convertir-se en heroi lluitant amb una espasa de plàstic. Som a la fi del món, i de la nostra civilització només en queden les engrunes. Us donem cinc raons per veure-la.

1. Van sobreviure al rodatge de miracle
Diu Llansó que Etiòpia és un lloc segur per rodar. Tot i així, va anar de ben poc que no ho expliquen. Durant el rodatge, en un parc d'atraccions mig abandonat, van ser atacats per una guàrdia d'assalt armada amb kalashnikovs que gairebé els pela a tots. Un altre dia, fent nit en les tendes d'una família nòmada, van decidir tastar un glop d'un licor artesanal, i l'endemà el protagonista, el que fa de nan, es va desmuntar i el van haver de portar a lloms d'un cavall, per intoxicació. Bona part de l'equip va patir una ressaca de dimensions desproporcionades. I aquell mateix dia el director de fotografia va fer un pas en fals i va clavar el peu en arenes movedisses. 

2. Hi surten les fabuloses Tortugues Ninja
Per vosaltres, són uns rèptils amb antifaç que mengen pizza. Però segons els personatges de 'Crumbs', que viuen en el futur, un ninotet de les Tortugues Ninja és un amulet samurai datat del segle III, fabricat de goma i amb pintura acrílica, que portaven els guerrer de Malegon, molt cotitzat. Més divertit és encara el moment en què ens expliquen que l'espasa amb què batalla el nan és obra de Carrefour, considerat l'últim artista total de l'antiga era. Ni DaVinci ni Andy Warhol. Si ara ens extingíssim i en el futur algú fes recerca paleontològica sobre els nostres hàbits, pensarien que la nostra idea de bellesa artística és una d'aquelles vistes de Nova York que venen a Ikea. Riu-te tu dels misteris d'Elx.

3. El terra està ple de clots que fan xup-xup 
A la primera escena, Miguel Llansó ens situa en un entorn carbònic, amb l'aspecte d'un got quan hi tires una pastilla efervescent, decorat amb carrosseries de cotxe rovellades i molta ferralla, una mica com els vaixells naufragats al fons d'una peixera. Tot i que no es diu en cap moment, la pel·lícula està rodada en un escenari natural, a Dallol, Etiòpia, tocant a Eritrea. Potser sigui el punt del planeta on la temperatura de la terra és més elevada, minada de cràters fumejant en una superfície sulfurosa, i tot de clots d'aigua bullint. Atenció també a l'interior de la sala de bitlles on viuen els personatges: és un espai típic de l'arquitectura d'Addis Abeba dels anys 70.  

4. El nan protagonista és un actor al·lucinant
Al principi de la pel·lícula, el veiem corrent amb un arbre de Nadal a les mans, fugint d'un enemic emmascarat amb uniforme de les SS i unes orelles de panda cobertes de purpurina. Sí, tot molt normal. L'actor es diu Daniel Tadesse, i Miguel Llansó el va descobrir al Teatre Nacional d'Addis Abeba, fent un muntatge de 'Bodas de sangre' de Lorca, que segons ens explica era pur Tarantino. El tal Tadesse sortia al final fent-li la traveta a algú, i a Llansó de seguida li va caure simpàtic. Va ser amor a primera vista. Junts van fer un curt que es deia 'Chigger ale', on Tadesse anava de bars disfressat de Hitler i amb una cabra que duia les potes plenes d'esvàstiques. Ja veieu que el tema exsuda deliri.

5. A Llansó li agraden els dinosaures
La pel·lícula dura 70 minutets, que passen volant, amb un clima sonor de màxima suspensió i aquell neguit de no saber mai amb què et sortiran. Una bruixa? Justin Bieber? Una nau espacial? Els pobres arreplegats que estan destinats a recollir les engrunes d'aquesta civilització –no oblideu que 'crumbs' significa 'molletes'– tenen un altar dedicat a Michael Jordan, a qui tenen per una mena de Cthulhu del terror còsmic. És una caixa de trons, i us tindrà de principi a fi amb els ulls com taronges. Mireu si no la foto que us hem posat més amunt, amb en Llansó i les seves joguinetes de nen trapella. Us podem assegurar que us divertireu molt.

Últimes notícies

    Publicitat