Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Mor Juli Soler, l'altra meitat d'Elbulli

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Un dia trist per a la gastronomia internacional, però sobretot per a la catalana: ha mort Juli Soler. El maitre i director d'Elbulli –el yang que va necessitar el ying de Ferran Adrià per projectar la seva cuina a l'avantguarda mundial– ha traspassat als 66 anys a causa d'una malaltia neurodegenerativa.

Tot i que Soler no va ser mai tan mediàtic com Adrià, el paper que va jugar va ser essencial per fer arribar i mantenir Elbulli al capdamunt de tot de la cuina mundial. Si Adrià va canviar les regles de joc a la cuina, ell ho va fer a la sala: els llarguíssims menús de Cala Montjoi no haurien sigut factibles sense el dinamisme i l'afabilitat que ell va aportar a la sala del restaurant d'ençà la seva arribada, l'any 1981. Soler era l'encant personificat, un geni de les relacions públiques que va aplanar el camí costerut de la radicalitat d'Adrià.

Moltes vegades s'ha parlat de l'activitat d'Elbulli com a rock'n'roll aplicat a la restauració, i això connecta amb la trajectòria de Soler: roquer de cor, aquest terrassenc va dirigir dues discoteques i va ser propietari d'una botiga de discos, Transformer, durant una dècada. Soler va entrar a dirigir l'Hacienda El Bulli el 1981 i el primer que va fer va ser retallar el nom Restaurant El Bulli (Hacienda, deia, no li agradava ni a ell ni a ningú).

L'any 1990 es va associar amb Ferran Adrià per comprar Elbulli i van canviar la història de la cuina recent. D'ençà que va tancar el restaurant, el 31 juliol del 2011, Soler va treballar a ElBulliFoundation fins que la seva malaltia no li va permetre continuar, l'octubre del 2012.

Últimes notícies

    Publicitat