Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Premis Butaca: el Lliure talla el bacallà

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

En això del teatre català, els premis Butaca són el termòmetre per saber qui talla el bacallà. I podem dir que des de fa uns anys que la pugna és cosa de dos: La Perla 29 d'Oriol Broggi i el Teatre Lliure de Lluís Pasqual. Des del 2012 que ara guanya l'un i ara guanya l'altre: 'L'orfe del clan dels Zhao' (2014) i 'Incendis' (2012) contra 'Els feréstecs' (2013). Abans, qui guanyava gairebé sempre eren les produccions del TNC: 'Agost' (2011), 'El ball' (2010) i 'La casa de Bernarda Alba' (2009). I aquest 2015 li ha tocat al Lliure emportar-se el gat a l'aigua, per golejada, a més, ja que dos espectacles seus han copat bona part dels guardons: 'El rei Lear' i 'El curiós incident del gos a mitjanit'. Amb el permís del 'Terra baixa' de Lluís Homar.

'El rei Lear', dirigida per Pasqual, s’ha endut els premis a les categories de millor muntatge teatral, millor actriu teatral (Núria Espert), millor actor de repartiment (Ramon Madaula) i millor caracterització. Julio Manrique ha estat escollit millor director pel muntatge 'El curiós incident del gos a mitjanit', que ha recollit també el premi a millor actriu de repartiment (Marta Marco) i millor escenografia. 'Terra Baixa' ha estat premiada al millor actor teatral (Lluís Homar), millor il·luminació, millor disseny de so o espai sonor i millor composició musical.

Tot i que 'Una giornata particolare' no va guanyar res, La Perla 29 no va marxar ahir de la festa amb les mans buides, però. 'El Petit Príncep', producció de La Perla i dirigida per Àngel Llàcer, s’ha endut els tres guardons als quals optava: millor actriu de musical (Elena Gadel), millor actor de musical (Guillem Martí) i millor espectacle familiar. Altres obres que han recollit premi han estat 'Flor de Nit -El Cabaret-' (Almeria Teatre, millor musical), 'Islàndia' (La Veronal, millor espectacle de dansa), El Somni d’una nit d’estiu (TNC, millor vestuari) i 'Tortugues' (Flyhard, millor text). 'El llarg dinar de Nadal' (El Maldà) ha estat considerada pels espectadors el millor espectacle de petit format. El TNC és avui mateix al nivell de la Flyhard i l'Almeria Teatre per als premis Butaca, ja que tots dos han aconseguit només un premi.

El Teatre Lliure de Lluís Pasqual és, sens dubte, el teatre que millor s'ha adaptat als temps de la crisi. Puja de públic any rere any i ha tingut idees de força impacte en el món del teatre local com la creació de La Kompanyia, que tornarà a estar en marxa la temporada 2016/2017. Han perdut, això sí, la iniciativa quant a la renovació dels llenguatges teatrals i en l'estrena de textos locals. Tenen, tanmateix, el públic al seu costat.

L'alternativa al Lliure és ara mateix La Perla 29. Amb molts menys recursos, la tropa d'Oriol Broggi ha aconseguit atreure un públic fidel. I sembla que la seva associació amb el Romea és indestructible –allà hi van estrenar 'Incendis' i 'L'orfe del clan dels Zhao'–. La primavera que ve Broggi hi estrenarà 'Els cors purs', amb Pablo Derqui de protagonista.


 

Últimes notícies

    Publicitat