Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Prou d'alimentar coloms a Barcelona!

Escrit per
Pau Roca
Publicitat

Rates amb ales, ratpenats de carrer... els coloms són, probablement, els animals més desprestigiats i difamats de la nostra ciutat. També els més nombrosos. Personalment no tinc cap problema contra aquestes aus. Formen part de la biodiversitat de Barcelona des de –diuen els més veterans– principis de seglel XX, sobre l'Expo del 29, i ara són un símbol de la ciutat. De fet, que aixequi la mà qui no hagi anat amb el seu avi o àvia a la plaça de Catalunya a donar menjar als coloms. Allà, a la plaça de Catalunya, hi ha una brutal densitat d'aquestes bestioles. Es diu que allà hi pot haver un 10% del total, uns 250.000 membres, afirmen estudis com aquest del museu de les Ciències Naturals de Barcelona. I a la Plaça de Catalunya, els coloms s'alimenten, principalment, del menjar que els ciutadans, i molts turistes, els donen dia sí dia també.

Aquí tenim el tema a debatre: l'Ajuntament no prohibeix alimentar els coloms a la plaça de Catalunya perquè es tracta d'una "tradició històrica". No passa el mateix a qualsevol altre carrer o plaça de la ciutat, on llançar aliments al carrer suposa una multa d'entre 300 i 600 euros. Però això podria –hauria, si em preguntessin a mi– de començar a canviar des del moment que la superpoblació de coloms a la plaça més emblemàtica de Barcelona afecta la salut pública. El cas és que s'ha fet públic que una guia turística, que feia dos anys que treballava al centre de Barcelona, ha rebut la incapacitat absoluta per una fibrosi pulmonar provocada directament, diu el jutge, per "l'exposició i alta concentració d'excrements de colom" a la seva feina. Al tanto!

Fins ara, les mesures per reduir la població de coloms no semblen molt efectives: les batudes per capturar-les i gasejar-les (és cruel, però és així) no van aconseguir que la població disminuís. I des de l'any passat s'ha substitut per l'esterilització a través del pinso anticonceptiu, mètode que hauria de reduir la població un 30% aquest primer any. Caldrà veure-ho.

Des de l'Ajuntament es podria portar a terme una campanya per conscienciar els alimentadors de coloms de les conseqüències d'alimentar els coloms-los. O directament canviar la normativa, perquè a Barcelona, el que està prohibit és llançar menjar a terra, no alimentar-los. Sigui com sigui, fer-ho els altera el cicle reproductiu –ja que no els donen pinso anticonceptiu– i afavoreix la superpoblació, així que mentre se segueixi donant menjar de forma descontrolada als coloms, casos com el de la guia turística podrien tornar a succeir a Barcelona. Posem-hi remei, ja!

Últimes notícies

    Publicitat