Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Reaccions del món de la cultura catalana davant el 20S

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

El món del teatre no és aliè al que està passant avui al carrer. Actors, directors i dramaturgs, a títol individual, estan manifestant-se, bé físicament, bé a través de les xarxes socials davant l'atac a les institucions catalanes. Aquesta tarda, a més, el sindicat del gremi, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), ha emès un comunicat en el qual "lamenta" el que està passant. Diu així:

"Des de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya lamentem profundament els fets que s’han produït aquest matí de dimecres a diferents estaments del govern de Catalunya.

No creiem que la intervenció d’institucions i la detenció de càrrecs polítics ajudin a la convivència i, respectant la pluralitat que configuren els nostres associats, no creiem que impedir el dret que té qualsevol ciutadà i ciutadana a expressar-se lliurement, amb un fet tan innocent i alhora tan important per una democràcia com és el dret de vot, sigui la millor manera de demostrar a la resta de l’estat i a la comunitat democràtica internacional que hem assolit aquesta maduresa democràtica i capacitat de diàleg que tots s’apropien.

En els últims dies, un col·lectiu anomenat "Teatre amb el referèndum" reparteix un manifest a les portes dels teatres que reclama poder votar "sense por", "amb seny i fermesa".

"El diàleg com l'única via possible per l'enteniment en democràcia"

D'altra banda, altres institucions culturals també han volgut fer públic el seu descontentament davant la situació viscuda durant el dia d'avui als carrers de Barcelona. El Gremi de Llibreters s'ha solidaritzat especialment amb la figura de la llibretera Fe Fernández, companya del secretari general de la conselleria de Vicepresidència i Economia de la Generalitat, Josep Maria Jové, i que ha patit un escorcoll al seu domicili per part de la Guàrdia Civil. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha emès un breu comunicat en què assegura que "dona suport a les institucions catalanes i serà al carrer defensant les llibertats civils i la democràcia".

Algunes llibreries de Barcelona, com La Calders, han abaixat la persiana aquest migdia. "Si detenen gent nosaltres no ens podem quedar quiets", han dit a Twitter. A La Ciutat Invisible, a Sants, també han tancat la parada per anar a manifestar-se.

La Junta Directiva de l'Ateneu Barcelonès també ha rebutjat "les darreres actuacions del Govern espanyol del Partit Popular contra les institucions catalanes". Per la seva banda, les vuit universitats públiques catalanes han demanat, en un comunicat conjunt, "el diàleg com l'única via possible per l'enteniment en democràcia des del convenciment que la llibertat d'expressió i el respecte a l'altre i a les lleis són pilars essencials i irrenunciables de la democràcia".

En l'àmbit musical, el festival Primavera Sound ha volgut dir-hi la seva, assegurant que condemnen "tota acció que impedeixi el lliure i ple exercici dels drets democràtics" i insten a "l'expressió serena, cívica i pacífica de totes aquelles persones que se sentin agredides". L'Orfeó Català ha volgut reafirmar el seu compromís "amb la defensa de la democràcia, la llibertat d'expressió i del dret de decidir" mentre condemna "qualsevol acció que pugui impedir l’exercici ple d’aquests drets.". Músics i cantants com Txarango, Xavi Sarrià i Feliu Ventura entre d'altres, han fet piulades animant a la gent a sortir a protestar contra les accions policials espanyoles. Finalment, el cantautor Quico Pi de la Serra ha acompanyat als manifestants de la Via Laietana amb la seva guitarra durant el matí.

Els treballadors del CCCB i la la Fundació Tàpies també han expressat el seu suport a les manifestacions d'avui. El MACBA, al seu torn, ha postposat la inauguració de l'exposició 'Poesia Brossa', prevista per aquesta tarda.

Últimes notícies

    Publicitat