Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Tanca la llibreria Negra i Criminal

Escrit per
Josep Lambies
Publicitat

Massa bones notícies ens havia donat el sector llibreter en els últims anys. L'obertura de la llibreria Calders, la No Llegiu o La Caníbal, entre d'altres, ens havien fet creure que tot i que corrin mals temps per a la lletra impresa la literatura pot amb tot i més. Però avui ha arribat l'agulla que havia de punxar el globus. La Negra i Criminal, temple per als amants de la novel·la negra que va obrir portes a la Barceloneta l'any 2002, abaixarà la persiana el 3 d'octubre, d'aquí a un mes. "Ja no som necessaris", deien aquest matí en un comunicat que han fet circular entre els seus feligresos.

Paco Camarasa, fundador de la llibreria i rutilant comissari de la BCNegra, explica que marxen contents. "Hem catapultat la novel·la negra –afirma–, hem fet que passés de ser un gènere menystingut a un gènere respectat". I això és cert. Però ara els números no els fan justícia. Camarasa estima que les vendes de la llibreria han caigut un 40 % en els últimes tres anys. Les vendes online que gestionaven, a través de les quals es van convertir en una llibreria de referència de tot l'Estat, un 60 %. "Mereixia militància, i les militàncies ara estan acabades", diu la seva companya de partida, Montse Clavé.

L'un i l'altra són conscients que avui dia la gent compra novel·la negra a l'aeroport, a l'hipermercat o al llibròdrom de torn. I que cada cop són menys els parroquians que es desplacen fins a la seva barraca del carrer de la Sal a fer comanda. Tenen un fons digne d'envejar: a les prestatgeries compten amb uns 2.500 títols, i al catàleg digital n'hi ha més de 18.000. Hi ha publicacions recents i exemplars de segona mà d'obres que es troben descatalogades. "Per posar-te un exemple –continua Camarasa–, de Georges Simenon darrerament se n'han reeditat quinze llibres, però nosaltres aquí en tenim més de 50".

Camarasa i Clavé tenen el local en propietat, així que en aquest cas el drama dels lloguers que afecten els comerços de Barcelona no hi té res a veure. "Tanquem perquè no ho hem sabut gestionar millor, i ho volem fer ara, abans que s'ompli d'avorriment i teranyines", rebla Camarasa. Per a molts, la Negra i Criminal ha estat com una segona casa, un taulell atès per llibreters de debò, dels que coneixen el material que tenen i et saben recomanar. On han passat personatges com Camilla Lackberg o Asa Larsson, on serveixen cafè torrat al visitant endormiscat i platerades enormes de musclos frescos, recent sortits del mercat.

Fins al dissabte 3 d'octubre, la Negra i Criminal mantindrà el tendal aixecat, fent liquidació de stock. Ofertaran la seva col·lecció a preus de saldo, cafè i musclos també, i segons Camarasa tothom podrà endur-se un llibre d'Agatha Christie de regal. Sembla que els tenen a dotzenes. Tot i que encara desprèn alegria, Camarasa conclou amb un missatge de solemnitat: "Esperem que entre el sector el nostre tancament sigui una excepció, i no la regla –refila–. Aquest cop no volem crear tendència". Però encara no està tot perdut. El local és seu i, encara que no volen donar pistes gaire clares, ja ens adverteixen que alguna cosa hi seguirà passant. Probablement, un club de lectura a porta tancada on els lectors que ara deixen orfes podran seguir reunint-se de tant en tant.

Últimes notícies

    Publicitat