Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Bubub
Maria Dias

Les millors botigues de producte de proximitat a Barcelona

Comprar productes de proximitat és un tres en un: ajudes el comerç local, inverteixes en la teva salut i, a més, és un acte ecològic.

Escrit per
Aída Pallarès
Publicitat

En mig de la metròpolis de Barcelona s'hi amaguen unes quantes botigues d'aquelles de 'tota la vida'. En aquesta selecció hi trobareu botigues per anar-hi a demanar tanda i omplir el cabàs amb bon producte de proximitat, sinònim de qualitat i de sabor de primera. Són algunes de les botigues on compren els millors restaurants de proximitat i quilòmetre zero. També alguns dels restaurants que cuinen més 'healthy'. Feu un homenatge al vostre rebost.


NO T'HO PERDIS:
Com ens enfrontem a Barcelona a l'emergència climàtica?

  • Botigues

A Bubub trobem fruites, verdures i hortalisses de collita pròpia. En Joan i la Isabel formen part de la Cooperativa Agrària del Prat de Llobregat i de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) del Baix Llobregat i tenen una explotació repartida en dues finques dins del Parc Agrari i els Espais Naturals del delta del Llobregat. Cada dia transporten la collita, de producció integrada, a la botiga del Raval. També venen productes de cooperatives properes, ous ecològics i mel de qualitat.

  • Botigues

Doctor Veg és un projecte agrosocial que ofereix productes frescos, de qualitat i cultivats en zones rurals mitjançant tècniques d’agricultura ecològica. Fruita, verdura i hortalisses són conreades per un equip agrícola a la província de Girona i distribuïdes diàriament a Barcelona. L’objectiu: oferir als barcelonins productes de temporada, de cultiu ecològic i amb les màximes garanties. Tot el procés, des de la plantació fins a la preparació de les caixes (de 8 o 12 quilos), està controlat pel CCPAE, el Consell Català de Producció Agrària Ecològica. També s’hi pot comprar pa de pagès i oli ecològic.

Publicitat
  • Botigues

Us agraden els fruits secs? Aquesta és la vostra. Mironous es dedica al cultiu de nous i altres fruits secs. Tenen una explotació a Vimbodí i Poblet, a la Conca de Barberà, on cuiden i vetllen els seus noguers. Disposen de diferents varietats de nous, regades amb aigües de les muntanyes de Prades, com les franquette i les fernor. També hi cultiven avellanes (DOP de Reus), festucs, ametlles llargues i pinyons. A més de la compra a pagès, disposen de botiga 'online' amb una àmplia varietat de fruits secs, com nous de macadàmia, prunes i anacards, espècies, fruita deshidratada i llavors.

  • Botigues

De la unió de l’herència d’una família de pescadors de les Cases d’Alcanar i tres famílies barcelonines provinents del món de la peixateria, va néixer a principis del 2016 aquest establiment que comercialitza peix, marisc i productes gurmet arribats diàriament de les llotges de l’Ebre: de l’Ametlla de Mar fins a Peníscola i de Sant Carles de la Ràpita fins a les Cases d’Alcanar. Un espai al barri de la Sagrada Família, comandat per l’Olga i la Berta, que ens porta peix de qualitat, sense intermediaris.

Publicitat
  • Botigues

El títol no enganya. El Rebost Català és una botiga ('online' però amb seu a Barcelona) que ofereix una bona varietat de productes del país de qualitat i proximitat. Els seus propietaris recorren els petits obradors i cellers del territori amb l’objectiu de potenciar les empreses familiars i, alhora, garantir la millor qualitat. De fet, no tenen intermediaris ni magatzems. L’oferta és variada, però el punt fort són aquells productes ideals per regalar: bombons i xocolates, vins i caves, melmelades, licors i dolços típics catalans. També ofereixen lots de Nadal.

I Love Food
  • Botigues
  • Botiga de queviures
  • Sarrià - Sant Gervasi

De pagès i a preus de pagès. És el lema d’I Love Food, el somni de dos emprenedors que volien apropar al consumidor urbà els millors productes ecològics i de proximitat. La majoria de la fruita els arriba de Girona i Lleida i la verdura prové del Parc Agrari del Baix Llobregat. Tot de cultiu ecològic, collit en el seu punt òptim de maduració i comprat al productor. També tenen melmelades, embotits –alerta a les varietats de botifarres–, formatges, arròs i pasta, tots amb certificació ecològica. Ofereixen assessoria nutricional i servei d’entrega a domicili.

Publicitat
  • Botigues

L’Obrador dels 15 és un projecte familiar que vol recuperar l’art de fer pa. Capitanejat pel mestre flequer Mateu Gregori, volen transmetre l’herència de quatre mestres flequers afegint-hi un toc de creativitat i innovació. Per a l’elaboració de tots els pans –sempre cuinats al forn de pedra–, utilitzen la seva recepta de massa mare, farina (natural i ecològica), aigua i sal. Als prestatges hi llueixen una gran varietat de pans, com el de pagès, el llonguet, la xapata, el d’espelta i també coca de forner i de Llavaneres. Pertanyen al Consell regulador de la IGP Pa de Pagès Català.

  • Botigues
  • Botiga especialitzada en menjar i begudes
  • Eixample

Una botiga de queviures com les d’abans. Tracte familiar, decoració amb tocs 'vintage' i productes de luxe. Aquest era l’objectiu de Susana Palomino quan, l’any 2015, va crear Casa Buendía, un colmado que aposta per la qualitat i els productes artesans i de proximitat. Tot i que hi podem trobar, més o menys, una mica de tot, està especialitzat en vermuts (de Valls, Reus i el Penedès), vins i caves, cervesa artesana, embotits i formatges i llegums a granel. A més, té petites delicatessen de la terra, com xocolata Jolonch d’Agramunt i xocolata Amatller.

Publicitat
  • Botigues

L’any 1995 un grup de ramaders osonencs va crear la Cooperativa Plana de Vic. Gairebé 40 anys després, el 2005, van començar a arribar les primeres botigues a Barcelona. Als diversos locals de què disposen a la capital catalana, s’hi comercialitzen els productes procedents de les explotacions dels mateixos socis, productes d’altres cooperatives i de productors artesans. Principalment, carn de porc i de vedella, però també embotits, salses (tomàquet, sofregit, samfaina, brava, romesco, pesto, de calçots, xató…), llet fresca pasteuritzada i altres productes lactis, pastes artesanes i mel.

  • Botigues
  • El Raval

Fundat l’any 1977, és un dels més emblemàtics de la ciutat. Què hi trobem? Pa artesà, ecològic, de llarga fermentació i cuit al forn de llenya, elaborat amb farina certificada com a 100% catalana. Ras i curt: pa de pagès català de cap a cap. Tot i que al taulell també destaquen altres especialitats, com el pa de kamut i espelta, i, sobretot, les grans joies de la casa: les ensaïmades i els croissants. Imprescindible tastar els minicroissanets de xocolata.

Publicitat
  • Botigues

Gastronomia, cultura i país. És la filosofia de Tastets, una marca creada l’any 2007 amb l’objectiu de potenciar els Països Catalans associats a la gastronomia de qualitat, artesanal i exclusiva. A la botiga –tant física com 'online'– disposen d’una bona selecció de vins de les diferents denominacions d’origen, embotits i formatges artesans, 'foies', cerveses artesanes, dolços i galetes. Tot, expliquen, compleix els següents requisits: elaboració tradicional, producció limitada i denominació d’origen dels Països Catalans. Ofereixen regals gastronòmics, lots de Nadal i regals a mida.

  • Botigues

Els orígens de Mercacarn es remunten a finals de la dècada dels 40, quan la Francesca Escobairó i en Ricard Julià decideixen obrir una petita carnisseria al cor de la ciutat. Tres generacions més tard, la botiga continua oferint els millors embotits, carn i formatges catalans als barcelonins. Tot adquirit directament al productor i prioritzant, sempre, la qualitat. Al taulell, carns fresques, com per exemple la vedella IGP dels Pirineus Catalans, diversos embotits –atenció a la botifarra d’ou–, i un bon assortiment de formatges de la Garrotxa, el Pirineu i el Prepirineu.

Publicitat
Oli Sal
  • Botigues
  • Gràcia

Oli Sal va néixer fa més de deu anys amb un objectiu: crear una botiga especialitzada en la venda d’oli d’oliva verge extra (AOVE) excel·lent per a totes les butxaques. Una botiga pensada, també, per informar-se, aprendre i comprar tot allò relatiu al món de l’oli: llibres, setrilleres, tallers de tast i molt més. Hi trobem més d’una trentena de varietats de diverses zones geogràfiques de l’Estat, prioritzant-ne la catalana, com l’arbequina, l’argudell i l’empeltre, entre d’altres. Disposen de botiga 'online'.

  • Botigues

Botiga d’alimentació a granel especialitzada en llegums, pasta artesana, fruita seca torrada en forn de llenya, arrossos, bolets i espècies. Tot i que també s’hi poden comprar productes d’arreu, l’eix de Surinyach són els productes amb denominació d’origen catalana, com la llentia pardina ecològica del Vallès, l’arròs del delta de l’Ebre i de Pals, les galetes de Santa Coloma, els fesols de Santa Pau i les mongetes del ganxet o l’olivada. I un 40% dels productes disponibles són de producció ecològica.

Publicitat
  • Botigues

140 anys. És el temps que fa que Peixos Ripoll Estera ven peix i marisc a la Boqueria. Des del 1872 i de dimarts a dissabte, cinc generacions de la família Ripoll i Estera s’han dedicat a la venda del peix: des del mercat, des del magatzem i, ara, des d’internet. D’entre la seva oferta, cal destacar productes catalans com les gambes de Palamós, els llagostins de Sant Carles de la Ràpita, els ostrons i musclos del Delta, les garoines de l’Empordà i, fins i tot, les petxines lluents d’Arenys de Mar. Han rebut el premi Barcelona, els Millors Mercats del Món, atorgat per l’Ajuntament.

  • Botigues

La botiga ha passat de ser un petit colmado a Montmajor (Berguedà) -on continuen produint tots els embotits-, a esdevenir un establiment especialitzat en embotits, elaborats i plats preparats. El primer local de Barcelona va obrir l’any 1997 i, des del 2011, també tenen parada al mercat de la Boqueria. Tot i que hi podem trobar una mica de tot, les seves especialitats són els curats: llonganisses, fuets, xoriços i sobrassades. I cada temporada incorporen diverses especialitats, com la botifarra d’ou o la de bolets.

Publicitat
Celler de Gelida
  • Botigues
  • Sants - Montjuïc

De l’Empordà, del Penedès, de la Terra Alta, del Priorat... Des de fa cinc generacions –va néixer el 1895–, ofereix una de les millors seleccions de vins i licors de Catalunya (més de 3.500 referències!), a més d’un gran assortiment de productes de la terra com catànies i carquinyolis. L’any 2010 el seu propietari, Toni Falgueras, va guanyar el Premi Tàstum Vinya i Vi de Distribució i Comercialització per promoure una gran diversitat de vins i caves catalans. També s’hi organitzen tastos de vins.

  • Botigues

Clementines de les Terres de l’Ebre, pomes de Lleida i de Girona, cebes de Figueres, préssecs de l’Ordal i cireres de la Ribera d’Ebre són algunes de les fruites i hortalisses que trobareu a Fruites Tino, al mercat de la Llibertat. Una parada que, des de fa una pila d’anys, ofereix una gran varietat de fruites i verdures de temporada, totes de la marca Catalunya (una iniciativa que promou la comercialització dels productes agroalimentaris de qualitat produïts a Catalunya a través dels punts de venda tradicionals), a més d’olis, fruits secs i plats cuinats.

Publicitat
  • Botigues

Recordeu les botigues de queviures d’abans on, si fa o no fa, trobaves més o menys de tot? Així és Alimentació Folguera, una botiga familiar de l’Hospitalet de Llobregat nascuda a principis dels anys 30 del segle XX i dedicada a la venda de productes agroalimentaris comprats directament al productor. Els seus prestatges acullen des de llaminadures, fruits secs i galetes artesanes de Santa Coloma de Farners, fins a vins de les D.O. catalanes, passant per mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya i, sobretot, bacallà i altres salaons. Tot a granel.

  • Restaurants

Fruits secs, llegums, espècies i farines són alguns dels productes que ofereix aquesta botiga familiar oberta el 1945 i situada davant la Ciutadella, al barri del Born de Barcelona. Tot i que actualment posa a l’abast del client menjar de pràcticament tot el món, els productes de proximitat i Km 0 continuen sent una part important de la seva oferta: mongetes del ganxet, de Santa Pau, arròs del delta de l’Ebre, de l’Albufera, ametlles i pinyons del país, entre d’altres especialitats catalanes.

Publicitat
  • Botigues
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 1 de 4

Perelló 1898 és una empresa centenària. Una empresa que conserva la tradició i continua apostant pel producte de la terra. Al mercat –a les parades del Mercat del Ninot i de Sant Andreu– i a l’obrador, on continuen elaborant productes amb els mètodes tradicionals. Tot i que la nineta dels ulls de la casa és el bacallà, també ofereixen altres productes de denominació d’origen catalana com les anxoves de l’Escala, vins de l’Empordà, el Penedès, Montsant i Tarragona, l’olivada, els bolets secs de l’Alta Ribagorça i l’oli de Siurana. Tot això, només per començar.

  • Botigues

A Terra Mullada produeixen, distribueixen i venen fruita, verdures i hortalisses. I tot de proximitat i de temporada. Ells mateixos cultiven, en el seu hort de Molins de Rei, al Parc Agrari del Baix Llobregat, diverses varietats tradicionals i autòctones sense fer servir pesticides, herbicides ni petroquímics i de manera respectuosa amb el medi ambient. A més, a la botiga de Sants també disposen d’altres productes ecològics i de proximitat conreats per altres pagesos de la zona i llauradors valencians, com ara olives, ous, llegums i arròs, entre d’altres.

Publicitat
  • Botigues

Són els reis del Nadal. Des del 1775 a Torrons Vicens s’han dedicat a elaborar torrons artesanals i amb productes naturals de les comarques de Lleida. L’expansió va arribar a partir de la dècada del 2000, quan van obrir les primeres botigues fora d’Agramunt, seu de l’empresa familiar i bressol del torró català. Una de les pioneres va ser la del carrer de Petritxol, a prop de la Rambla. Allà salivarem amb els diversos tipus de torró de la marca (artesà, gourmet, 'excellence' i sense sucre) i les especialitats Vicens: neules, carquinyolis i xocolata a la pedra d’Agramunt, entre d’altres.

  • Botigues
  • Sants - Montjuïc

Des del 1934, és un forn familiar dedicat a conservar les tradicions més catalanes. Per això, no només hi trobem l’autèntic pa de pagès català d’Indicació Geogràfica Protegida, sinó que durant tot l’any és possible tastar-hi les diverses especialitats de la terra, com els bunyols de quaresma, el tortell de massapà, la coca de forner, el llonguet, el pa de l’àvia, els brunyols de l’Empordà i la coca de Sants. A més, fan la seva pròpia farina (la farina Baltà) i ofereixen cursos de cuina i tallers infantils.

Publicitat
  • Botigues

Natural, sa i proper. Així és expliquen els propietaris Albert Ferrero i Raül Navarro, tot el que ofereixen a Kviures,una cooperativa de distribució sostenible de productes ecològics i varietats autòctones que van des de la fruita i la verdura fins als vins, passant per l’oli, el pa, el pernil ibèric, la vedella i els llegums. Productes 100% ecològics i de proximitat en un catàleg destinat als professionals que exigeixen qualitat i una elaboració responsable amb el medi ambient.

  • Botigues

Al bell mig del barri del Poble-sec hi ha una petita carnisseria de les de tota la vida. Es tracta d’una empresa familiar nascuda amb l’objectiu d’oferir productes de gran qualitat i alt nivell sanitari, per això van decidir especialitzar-se en carns de primera classe procedents de ramaderia ecològica. De fet, tot el que venen disposa del segell de l’Organisme Regulador de la Generalitat. Tant a la botiga física com a l’online, hi podem trobar vedella de Girona, pollastre, anyell i cabrit. Serveixen tant a restaurants com a particulars.

Publicitat
Típic i Català
  • Restaurants
  • Sagrada Família

Botiga-restaurant de productes artesans i gurmet de Catalunya elaborats per petits productors. L’especialitat? Els vins, tots de cellers locals i microempreses i de diferents DO. Disposen de caves, cerveses artesanes i altres licors. El que fa més especial Típic i Català, però, és la possibilitat de tastar-hi tapes catalanes amb productes de l’Escala, formatges de Mas Rovira i aperitius de l’Espinaler, entre d’altres. També tenen botiga 'online'.

  • Botigues

El ritme el marca la terra, no l’home. Aquesta és la base de Vida Meva, un dels pioners dels queviures ecològics a Barcelona.Treballen amb alguns dels millors productors de Catalunya, petits pagesos i cooperatives que els envien fruita,verdura, carns ecològiques i peix de pesca sostenible. També tenen producció pròpia de l’empresa Bionofre, de Vilamalla, i llegums i farines a granel. Dos imprescindibles: arròs del delta de l’Ebre i llonganissa amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de Vic.

Publicitat
  • Botigues

Una aposta per la sobirania alimentària. Autòctons és una botiga multiproducte nascuda l’any 2013 de la mà d’en Robert i en Javi, que, després d’uns quants anys en una empresa de consultoria, van fer realitat el seu somni: una agrobotiga urbana que aposta pels productors de la terra, per l’autèntic Km 0. Als expositors de l’establiment ens esperen embotits, carns (també botifarra de perol), una gran varietat de formatges i lactis, fruita i verdura, arròs (del Delta i de Pals), olis (DOP de l’Empordà, les Garrigues i Siurana) i la nineta dels ulls dels propietaris: cerveses artesanes. També tenen calçots IGP de Valls.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat