Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Claus, lloguer, pis,
Foto: Shutterstock

Com buscar pis a Barcelona?

Tot el que has de fer i també el que has d'evitar per aconseguir el teu pis ideal

Escrit per
Monapart Barcelona
Publicitat

Trobar pis a Barcelona és una experiència semblant a tenir la mala sort que et toqui participar a 'Els jocs de la fam'. Ja saps, tots contra tots i només en pot quedar un. Així que si vols augmentar les teves opcions per aconseguir un bon pis a la zona que t'agrada i a un bon preu, fes cas d'aquests consells per convertir-te en un 'al-killer'.

18 consells per no fracassar en l'intent

1. Demana consell

1. Demana consell

Comencem pel final. Després de setmanes, inclús mesos, heu trobat el pis perfecte. Sobretot si és de compra, tot i que també de lloguer, és recomanable buscar el suport d’experts a l’hora de formalitzar el contracte. Encomaneu-vos a un advocat, a un API (dedicats a la compravenda d’immobles) o a un administrador de finques (gestionen comunitats de propietaris i lloguers). Al Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (www.cafbl.cat) trobareu suport professional si necessiteu mediació. Recordeu, també, que teniu dret a demanarlos el número de col·legiat i a trucar al col·legi respectiu davant de qualsevol dubte.

2. Siguis el primer

2. Siguis el primer

És a dir, sigues el primer! En el negoci del lloguer, arribar aviat –per no dir el primer– ho és gairebé tot, de manera que assegura't assabentar-te abans que ningú dels habitatges que surten al mercat. Per aconseguir-ho pots crear alertes als principals portals que utilitzen les agències a Barcelona: Idealista, Fotocasa i Habitaclia. A més, algunes agències són molt actives a les xarxes socials: seguir-les de prop pot ajudar-te a descobrir pisos abans que apareguin en els portals. 

Publicitat
3. Està tot en regla?

3. Està tot en regla?

Preneu nota dels bàsics: sobretot si busqueu un pis de compra, informeu-vos de qui n’és realment el propietari (no només l’intermediari), demaneu el número de cadastre de l’habitatge, reclameu la cèdula d’habitabilitat i el certificat d’eficiència energètica. Esclariu que no hi hagi cap hipoteca de què us hàgiu de fer càrrec i esbrineu fins a on s’han pagat els subministraments. Per acabar, repasseu totes les condicions que engloba el preu final: quines poden ser les despeses addicionals (serveis de comunitat, porteria, impostos, subministraments) i a quins espais concrets teniu accés (zones comunes al terrat, aparcament...).

4. Ser un pesat no augmenta les teves opcions!

4. Ser un pesat no augmenta les teves opcions!

Efectivament, has interioritzat que callant no s'arriba enlloc, però et passes de frenada i comences a actuar com qui mereix una ordre judicial d'allunyament per assetjament. No cal! Insisteix en la mesura justa per demostrar el teu interès i compromís, sigues sempre educat i intenta adaptar-te a les opcions de visita o reunió que et proposen.

Publicitat
5. Protecció oficial

5. Protecció oficial

És una mena de loteria: les probabilitats que et toqui són poques, però encara n’hi ha menys si no hi jugues. Els requisits generals per inscriure’s al registre són ser major d’edat, estar empadronat a Barcelona, no tenir un habitatge en propietat i no superar els ingressos màxims, que depenen en funció dels tipus d’habitatge. Us hi podeu registrar trucant al 010 i per aconseguir tota la documentació que demanen, aneu al Consorci de l’Habitatge de Barcelona, al Polígon Industrial de la Zona Franca.

6. Antic o nou?

6. Antic o nou?

A Barcelona, especialment a Ciutat Vella, hi ha una pila de finques antigues. L’antic és encantador (qui podria negar-se a aquells terres hidràulics i finestrals de fusta?) però també pot portar molts problemes. Bàsicament, que res acabi de funcionar gaire bé. En tot cas, si us heu enamorat perdudament d’una joia del passat, reviseu-li bé les costures i el maquillatge. I especialment si l’heu de comprar, tingueu en compte que el que sembla un bombonet pot convertir-se en un pou de despeses.

Publicitat
7. Fes fotos

7. Fes fotos

Tan senzill i tan efectiu a l’hora de recuperar la fiança. Quan lloguis un pis, una casa o un local, dedica un temps a fer fotos de cada estança i cada racó, especialment dels endolls, les finestres, els forats, la pintura, petits desperfectes i tot el que pugui suposar un conflicte a l’hora de deixarlo. Envia-te-les per mail a tu mateix, posa-hi algú en còpia, guarda-les a un disc dur amb un nom que sigui fàcil de trobar. Quan deixis el pis i vinguin a comprovar en quin estat l’has deixat, sempre podràs fer servir les fotos com a prova irrefutable. Pot tenir un punt de conspiranoic, però evita ensurts i facilita les coses. No us portarà més de quinze minuts.

8. I els animals?

8. I els animals?

Com tants altres aspectes de la vivenda, el permís per portar-hi o no un animal depèn del que s’estipuli al contracte. És a dir, del que indiqui el llogater. Per tant, el millor és parlar-ho i arribar a un acord. El que sí que heu de saber és que si el contracte prohibeix explícitament tenir una mascota i ho feu de totes maneres, el propietari podrà fer-vos fora del pis sense cap problema, i si hi ha cap desperfecte, també sense la fiança.

Publicitat
9. Atenció amb la lletra petita

9. Atenció amb la lletra petita

No signis res sense llegir-ho amb atenció. Llegeix la lletra petita, les clàusules i totes les condicions prenent-te tot el temps que necessitis. Fes-ho, especialment, si has demanat una hipoteca. Atenció amb el lloguer: quan el contracte no especifica res, la durada mínima és d’un any. L’inquilí té dret a prorrogar-lo fins a cinc anys. Passats aquests cinc anys i sempre que sigui voluntat de l’inquilí i el propietari no s’hi oposi, pots prorrogar-lo fins a tres anys sense que el contracte canviï.

10. Demana una carència

10. Demana una carència

Pot ser que el pis on entres a viure encara no tingui els subministres donats d’alta, que calgui pintar-lo o que no tingui rentadora ni nevera. En els casos en què es considera que un habitatge no està preparat per viure-hi, l’arrendatari pot sol·licitar un temps de carència de renda. No hi ha cap llei concreta sobre això ni el llogater té per què oferir-ho, però sempre es pot proposar abans de firmar el contracte i arribar a un acord sensat amb el propietari. No es perd res provant-ho.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat