Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cala S'Alguer
Foto: Diego Espada. 2019. Arxiu Imatges PTCBGCala S'Alguer

Del mar a la muntanya: quatre rutes enogastronòmiques a la Costa Brava i al Pirineu de Girona

Vins excel·lents, arrossos impressionants, cuina de mar i de volcans... Girona és un paradís gastronòmic que funciona tot l’any sense interrupció. Us convidem a descobrir-ho amb una ruta en quatre fases

Time Out en col·laboració amb Patronat de Turisme de la Costa Brava Girona
Publicitat

La característica que més ha sorprès i agradat històricament als visitants de la Costa Brava és que la bellesa salvatge del mar i de les seves costes és només l’aperitiu d’una expansió geogràfica fascinant que té pocs punts comparables al món. Perquè només una mica més enllà de la platja, hi ha la muntanya alta del Pirineu. Un pot estar tastant el peix més fresc i, en pocs minuts, trobar-se en mig d’un bosc ple de vida on s’acaba la plana i pujar a 3.000 metres d’alçada. Tota aquesta riquesa natural és la que ha fet de la Costa Brava i el Pirineu de Girona un lloc privilegiat que, entre d’altres factors, beneficia la gastronomia. I tot i que generalment es relaciona la zona amb el turisme estacional –la Costa Brava a l’estiu, el Pirineu a la tardor i l’hivern–, la realitat és que la riquesa natural no descansa, sempre està radiant, i que hi ha plaers per gaudir-ne durant tot l’any.

Costa Brava Pirineu de Girona és una zona natural on es pot viure el doble. Per què hem de triar entre mar i muntanya, quan podem tenir les dues coses? Per què separar la cuina inspirada en el peix i l’arròs de la que es practica a les regions volcàniques del sotabosc? Per què conformar-nos només amb un tipus de vi, quan la varietat de la zona és immensa? I més encara: per què triar només un paisatge, i un tipus d’activitat d’oci –relaxar-se, fer esport, etcètera– quan ho tenim tot a la mà? Ja s’ha acabat l’estiu, però encara tenim dies lliures. Aquí us proposem quatre rutes enogastronòmiques que condueixen per tota la Costa Brava i el Pirineu de Girona en un recorregut narrativament compacte: de la línia de mar al cim de la muntanya.

El mar: cuina tradicional als pobles de la Costa Brava
Foto: Didier Laget. Arxius imatges PTCBG

1. El mar: cuina tradicional als pobles de la Costa Brava

La Costa Brava comença a Blanes i, si voleu ser exhaustius, necessitareu moltes escapades, perquè els restaurants que preparen plats mariners típics, amb un necessari toc actualitzat, en són molts i fins arribar a Cadaqués o Portbou cal menjar molt. Però si el que voleu és tenir pistes per començar a triar en una primera escapada, aquí en tenim unes quantes. Els productes estrella, lògicament, són el peix i el marisc. Si parlem de la gamba de Palamós com un dels miracles de la natura, serà per alguna cosa. I el producte del mar, com millor sap, és acompanyat amb bons caldos i bons arrossos. De tot això en podreu trobar a restaurants com Els Pescadors, la Sala de l’Isaac o el Compartir de Cadaqués: tenen com a especialitat la llagosta fregida amb ous ferrats, les gambes a la brasa o les sardines marinades. Plats humils, de tota la vida, però fets amb una nova intenció i amb el bon gust de sempre.

Com imaginem que l’escapada serà de més d’un dia, també és important escollir bé l’hotel, i que aquest també tingui una proposta gastronòmica interessant. En trobareu un amb celler propi com el Cala Jóncols a Cap de Creus i d'altres amb una selecció de vins igual de meditada com l’hotel Sa Rascassa o l’hotel Ses Negres. Aquestes poden ser bones bases d’operacions per estendre l’exploració per la costa -i fins i tot menjar en un vaixell a La Gastronòmica, amb què navegareu per la Costa Brava i fareu parada en una cala preciosa per degustar productes de la Llotja del peix de Palamós i vins de l'Empordà -, o visitar vil·les marineres com Roses o Palamós i aprofitar per presenciar una subhasta de peix i nodrir-se de l'ambient dels ports, o tastar vins típicament empordanesos, els de la Mar d’Amunt, a cellers com Hugas de Batlle o Somni d’Istiu, d'entorns ideals per muntar un bon pla d'enoturisme. Amb aquestes recomanacions no és que viurem el doble, sinó el triple.

La plana de l’Empordà: vins, olis i arròs
Foto: Dani Salvà. Arxiu Imatges PTCBG

2. La plana de l’Empordà: vins, olis i arròs

El sòl de la plana empordanesa és tan ric que fins i tot permet produir sidra, gràcies a la qualitat de la poma de Girona. Mooma és la primera sidreria de Catalunya, l’exemple clar de que aquí tot és possible. Ara bé, si el que us motiva és fer una ruta de vins, només allunyant-nos una mica de la costa i entrant en l’interior de l’Empordà podrem visitar alguns dels cellers de la Ruta del vi DO Empordà. Els cellers actuals són hereus d’una manera de treballar que ha perfeccionat el gust dels vins. La tradició vinícola de la zona ha fet créixer múltiples empreses d'experiències al voltant del vi de l'Empordà, com és el cas de Glops d’Història, que ens parla dels més de 2.500 anys d'antiguitat de la cultura del vi a la zona o de l'espai enogastronòmic de la sommelier Laura Mas Ramon a Sant Climent Sescebes, que proposa una experiència de maridatge de vins, xocolates i olis d’oliva de la zona

Ara bé, no tot són vins: a la plana el producte estrella és l’arròs, que el preparen de les maneres més imaginatives possibles a restaurants com l’Es Portal o Vicus. A més, una bona manera de fer ruta pels arrossars del territori és pedalejant. Us avisem que cellers com Mas Oller i el Mas Geli de Pals seran parada obligatòria d'aquestes rutes en bicicleta.

La Garrotxa: sotabosc i cuina volcànica
Foto: Toni Vilches

3. La Garrotxa: sotabosc i cuina volcànica

Un dels atractius del Prepirineu de Girona és que encara roman molta activitat volcànica d’eres passades, i això nodreix la terra de cultiu amb una sèrie de minerals que fan que el producte local tingui un sabor i una qualitat excepcionals. Això vol dir que tot el producte agrícola i ramader –perquè les vaques i els porcs que s’alimenten de productes de la terra volcànica també produeixen llet i embotit amb qualitats superiors– té un sabor increïble, que combinat amb la imaginació de la cuina d’avantguarda que es practica a la zona, fa que La Garrotxa sigui un dels paradisos gastronòmics més estimats del país. Aquí podreu tastar esmorzars saborosos, de forquilla, o bé gaudir de la millor cuina volcànica en restaurants com La Quinta Justa, l’Hostal dels Ossos i el restaurant de l'Hotel Can Sastre.

Si a la Costa Brava l’atractiu turístic és el mar, aquí serien les rutes a peu i el contacte amb la natura verda. En allotjaments com Mas la Ferreria, a més de gaudir de la pau de la Vall de Bianya i la bona gastronomia, també podreu fer senderisme o contractar activitats com volar en globus i veure els volcans a vista d’ocell, i, òbviament, quan n’és temporada, també caçar bolets. 

El Ripollès i la Cerdanya: vins i cuina d’alta muntanya
Foto: Anna Cuadrat.Arxiu Imatges del PTCBG

4. El Ripollès i la Cerdanya: vins i cuina d’alta muntanya

El següent pas, lògicament, és pujar. Els cims del Pirineu hi són a tocar, i l’alta muntanya també té la seva cuina especial. En les comarques del Ripollès i la Cerdanya trobarem atractius durant tot l’any –la muntanya és molt més que esquí–, com per exemple un restaurant amb estrella Michelin com la Fonda Xesc, al poble de Gombrèn. En aquesta zona hi ha molts locals tradicionals que fan cuina típica amb productes de proximitat, com Can Pastoret, una masia situada en un entorn privilegiat on aprendreu sobre la pastura i degustareu carn de muntanya ben autèntica. En la vostra estapa final d'aquest recorregut del mar a la muntanya, un cop arribeu a la Cerdanya podreu descobrir i tastar el vi de gel i neu de WineCorner de Llivins. I, si voleu rematar la ruta amb una experiència que us ompli l’ull i la gola, una proposta irresistible és visitar un dels locals més innovadors del Pirineu, el Niu de l'Àliga, un refugi amb restaurant a La Molina amb vistes impressionants i plats delicats al qual es pot accedir pujant en telecabina.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat