Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Americana Film Fest 2023

  • Cine, Documental
Americana Film Fest 2023
Foto: Sharp Stick
Publicitat

Time Out diu

La desena edició del festival de cinema independent nord-americà, arriba a Barcelona del 7 al 12 de març

Els més cinèfils no us podeu perdre aquesta cita amb el cinema independent nord-americà als Cinemes Girona, al Zumzeig Cinema, a la Filmoteca de Catalunya i a la sala Phenomena Experience del 7 al 12 de març. La desena edició de l'Americana Film Fest s’inaugura amb la pel·lícula 'La belleza y el dolor', dirigida per Laura Pojtras, una pel·lícula activista nominada a l'Oscar al millor llargmetratge documental i guanyadora del premi Lleó d'Or a millor film al festival de Venècia. La programació està formada per 36 llargs i 32 curts, la majoria inèdits a Espanya, que han estat o estaran presentats a festivals com el de Cannes, Sant Sebastià, Venècia, Berlín, els Oscar o el Sundance.

Quina és la programació del festival?

Les projeccions estan repartides en tres sessions: Americana TOPS, amb les pel·lícules indies més premiades o esperades de l'actualitat; Americana NEXT on es dona visibilitat a talents emergents del cinema; i Americana DOCS, una sessió dedicada a documentals indies. A més, el festival ofereix Americana SHORTS, amb projeccions de curts i la tradicional sessió de Sundance.

1. Americana TOPS

Riceboy Sleeps

El llargmetratge tracta la importància de la identitat i de les arrels culturals en les persones migrades a partir de la història d'una mare soltera coreana que cria al seu fill als suburbis del Canadà. Aquesta crítica al sistema racista de la societat, que ve de la mà del director Anthony Shim, ha guanyat el premi del públic a festivals com el de Toronto o San Diego. El llargmetratge es pot veure a la nostra ciutat a la sala 3 dels Cinemes Girona, el dimecres 8 a les 21.30 h i al cinema Zumzeig el diumenge 12 a les 16 h.

Palm Trees and Power Lines

Guanyadora a millor direcció al festival Sundance i amb quatre nominacions als premis Independent Spirit, el llargmetratge de Jamie Dack és una mostra de realisme i cruesa sobre una relació d'una noia amb un home que li duplica l'edat. Els rols de poder es posen en el punt de mira en aquest film que es pot veure a la sala 3 dels Cinemes Girona el divendres 10 a les 22.15 h i a la sala 1 el diumenge 12 a les 22 h.

Sharp Stick

Dotze anys després, la directora Lena Dunham torna a dirigir un llargmetratge amb una història de dones alliberades sobre la sexualitat, la independència i el desig. La directora de la popular sèrie 'Girls' torna a la pantalla gran amb aquest projecte que es pot veure a la sala 3 dels Cinemes Girona el dimarts 9 a les 22.15 h i també a la sala 1 el divendres 10 a les 22 h.

War Pony

Guanyador del premi 'Càmera d'Or' al festival de Cannes, aquest llargmetratge és una 'coming of age' (gènere cinematogràfic que se centra en el creixement personal del protagonista) que reflecteix, d'una manera realista i crua, la realitat dels joves indis a la reserva Pine Ridge, a Nebraska, un dels llocs més pobres de Nord-amèrica. Dirigit per Riley Keough, 'War Pony' es projecta a la sala 1 dels Cinemes Girona el dimecres 8 a les 19.30 h i a la sala 3 el dissabte 11 a les 18 h.

2. Americana NEXT

Something you said last night

Una altra 'coming of age' que mostra la història de la Ren; una noia trans que busca la independència i que aspira a ser escriptora. Reconegut al Festival de San Sebastià i el de Toronto, el curtmetratge de Luis de Filippis es pot veure a la nostra ciutat a la Sala 3 dels Cinemes Girona, el divendres 10 a les 18.15 h i a la sala 2 el diumenge 12 a les 16 h.

Know your place

Aquesta producció explora la identitat, l'amistat i el sentiment de pertinença a una comunitat a través de la història d'uns nois d'ascendència eritrea que intenten entregar una maleta plena de diners i medicaments a un amic que torna a Eritrea. 'Know your place' és el debut del director Zia Mohajerjasbi, que ha decidit gravar-la a Seattle, la seva ciutat. El curtmetratge es pot veure a la sala 2 dels Cinemes Girona, el dijous 9 de març a les 21:45 h i al cinema Zumzeig el dissabte 11 a les 16 h.

Unidentified objects

Una 'road movie' (pel·lícula de carretera) que presenta en Peter, un noi que pateix enanisme, en un viatge que barreja el deliri, tant del paisatge com dels personatges, i la ciència-ficció.  El que és el primer llargmetratge de Juan Felipe Zulueta, es pot veure al cinema Zumzeig el dijous 9 de març a les 22 h i a la sala 3 dels Cinemes Girona el dissabte 11 a les 20.15 h.

3. Americana DOCS

All that breathes

El documental de Shaunak Sen està nominat a l'Oscar a millor documental i acumula premis internacionals com el del Festival de Cannes a millor documental. Aquesta història personal i humana mostra la vida de dos germans a la regió índia de Delhi. Sen mostra que la humanitat es troba fins i tot als llocs més pobres del món. El documental es pot veure al cinema Zumzeig el divendres 10 a les 20 h i a la sala 3 dels Cinemes Girona el diumenge 12 a les 16 h.

A compassionate Spy

Aquest documental ve de la mà d'un dels millors documentalistes de l'actualitat i dos cops nominat als Oscars, Steve James. A compassionate Spy s'explica la història d'un dels espies més coneguts de la guerra freda. La projecció té lloc a la sala 2 dels Cinemes Girona, el dissabte 11 a les 16 h i al cinema Zumzeig el diuemnge 12 a les 18.15 h.

All These Sons

Bing Liu, un altre director nominat als Oscars, presenta el seu últim treball on ens endinsa dins d'un dels programes comunitaris d'autoajuda contra la violència a Chicago, una zona coneguda per l'alta taxa d'homicidis. Si voleu aprendre sobre les causes de la violència armada des d'una perspectiva extraordinària, guardeu la data: el 8 de març a la sala 2 dels Cinemes Girona a les 20 h i el dissabte 11 a les 22 h a la mateixa sala.

La colonial

El curtmetratge ens introdueix dins el microcosmos format dins d'un dels edificis més luxosos de Ciutat de Mèxic, a un dels barris més humils i antics de la ciutat. Presentat al Festival de Morelia, el documental de David Buitron es pot veure al cinema Zumzeig el dijous 9 a les 20 h i a la sala 2 dels Cinemes Girona el divendres 10 a les 18.30 h.

Quant valen les entrades de l'Americana Film Fest?

L'entrada individual té un preu de 7 € i dona accés al visionament d'una projecció de la programació. L'entrada a les sessions 'short' (curtes) val 4 €. Pels més cinèfils, hi ha disponible un abonament compartible que ofereix sis entrades per 35 €.

Laia Jordà Sánchez
Escrit per Laia Jordà Sánchez

Detalls

Lloc web de l'esdeveniment
americanafilmfest.com/
Adreça
Contacte
932 85 53 84
Preu
7€/entrada
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà