Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Kursk

Les 5 millors pel·lícules de submarins de la història

El 5 de desembre s'estrena 'Kursk', una pel·lícula claustrofòbica i hipertensa dirigida pel danès Thomas Vinterberg. N'aprofitem l'estrena per entrar en els millors submarins de ficció. Iniciem immersió en 3, 2, 1...

Time Out en col·laboració amb A Contracorriente Films
Publicitat

Molts de vosaltres recordareu la història del 'Kursk', el submarí de la flota russa que l'any 2000 va naufragar al mar de Barents. Cap dels seus tripulants va ser rescatat amb vida. El cineasta danès Thomas Vinterberg, conegut per títols tan controvertits com 'Festen' (1998), dirigeix un guió de Robert Rodat –guionista de 'Salvem el soldat Ryan', de Steven Spielberg– que recrea les últimes hores d'aquells homes que es van enfrontar a la mort al fons de l'aigua. Encara emocionats, aprofitem que 'Kursk' s'estrena el 5 de desembre per recordar les millors pel·lícules de submarins de la història del cinema.

'The abyss' (1989), de James Cameron

'The abyss' (1989), de James Cameron

Molt abans de 'Titanic', a James Cameron ja l'interessava el cinema de catàstrofes aquàtiques. A finals dels 80 va dirigir aquesta pel·lícula de ciència-ficció que té lloc durant la Guerra Freda, quan un submarí nuclear americà, amb el ventre carregat de míssils, naufraga prop de les Illes Caiman després de xocar amb un objecte no identificat. L'armada decideix enviar una divisió, amb Ed Harris al capdavant, per destruir tots els secrets navals que jeuen al fons de l'aigua, sense ni tan sols imaginar que en el camí es trobaran un ésser paranormal. L'ús de càmeres submergibles va ser revolucionari.

'Life aquatic' (2004), de Wes Anderson

'Life aquatic' (2004), de Wes Anderson

Una de les obres mestres del director de 'Gran Hotel Budapest' és aquesta aventura amfíbia, en què Bill Murray, Anjelica Huston, Cate Blanchett i altres tripulants de primera línia s'embarquen en un submarí groc fantasiós, el 'Belafonte', i inicien un viatge subaquàtic a la recerca d'un tauró gegant amb la pell tigrada i lluminosa. La pel·lícula és un homenatge a Jacques-Yves Cousteau, el mític oceanògraf de la gorra vermella, i als seus viatges a bord de la nau 'Calypso', però també és una paròdia de 'Moby Dick' i l'obsessiva ira del capità Ahab.

Publicitat
'El submarí' (1981), de Wolfgang Petersen

'El submarí' (1981), de Wolfgang Petersen

No podia faltar a la llista una pel·lícula bèl·lica dels 80. Aquesta cinta alemanya, claustrofòbica i letal, passa a l'interior d'un submarí nazi que el 1941, durant la Segona Guerra Mundial, surt a patrullar des del port de la Rochelle. En el seu interior, els homes es debaten entre maquinària rovellada que bomba sense parar, cruixits metàl·lics i crits d'emergència. És terrible l'escena en què torpedinen el comboi britànic i després emergeixen a la superfície per contemplar com crema, mentre una boirina vermella va entelant el paisatge.

'Yellow submarine' (1968), de George Dunning

'Yellow submarine' (1968), de George Dunning

L'animador George Dunning va recrear l'univers psicodèlic del 'Sgt. Pepper 's Lonely Hearts Club Band' dels Beatles en aquesta pel·lícula al·lucinant, plena de colors flamants, que semblava dissenyada sota els efectes de l'LSD i on sonaven grans hits com 'Nowhere man' i 'Lucy in the sky with diamonds'. Començava a Pepperland, una ciutat policromàtica i simfònica perduda al fons del mar, que es veia amenaçada per les tropes invasores dels Blue Meanies, els seus eterns rivals, que volien pintar-ho tot de blau. Un submarí groc sortia a buscar ajuda i arribava fins a Liverpool.

Publicitat
'K-19: The Widowmaker' (2002), de Kathryn Bigelow

'K-19: The Widowmaker' (2002), de Kathryn Bigelow

Totes les pel·lícules de Kathryn Bigelow tenen un alè infernal. A 'Detroit' va recrear els disturbis violents i la tensió racial que es van apoderar de Detroit el 1967, com si estigués dirigint un relat de terror. En l'oscaritzada 'En terra hostil' va filmar la Guerra de l'Iraq amb una càmera que semblava asfixiar-nos en cada pla. I a 'K-19' ens va introduir en els budells del primer submarí nuclear que va botar l'URSS durant la Guerra Freda i ens va fer sentir com si se'ns hagués empassat un catxalot de ferro. El protagonista, per cert, era Harrison Ford.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat