Star Wars vs Bond

Dues grans superproduccions i més de 500 milions de dòlars de pressupost. Però qui dominarà la supremacia de les franquícies?

Publicitat

Aquesta tardor, dues de les majors franquícies del cinema es trobaran en un cara a cara. Al novembre, la nova i esperadíssima aventura de James Bond, 'Spectre', s'estrenarà als cinemes. I quan encara ens estarem refent de l'agitació que causarà, el 18 de desembre arribarà 'StarWars: El despertar de la Fuerza' com un gran i brillant regal de Nadal. El periodista dóna la cara per James Bond i defensa Star Wars. I vosaltres, espai o espies?

Primer assalt: herois

Pot el llegendari panteó de la mítica saga Star Wars competir amb el magnetisme sexual del millor agent secret del M16?

'Spectre'
David: "Tot i que durant els seus primers tres films només es va dedicar a fer escalfaments, Daniel Craig pot acabar de descloure a 'Spectre', de la qual es rumoreja que serà l'últim film d'en Daniel en aquesta saga".

'Star Wars'
Tom: "Estem parlant de sis dels personatges de pel·lícules més estimats de tots els temps. I tot això abans de conèixer als nous, que ja han aixecat passions a la Comic-Con de San Diego, igual que el nou droide BB8".

Guanyador:
'Star Wars'. Encara que a James Bond li senti millor l'esmòquing que a Han Solo, el pirata-espacial guanya de lluny.

Segon assalt: els dolents

Els rumors han vinculat a Christoph Waltz en el paper del megalòman, acariciador de gats, malvat a 'Spectre', però els que envolten al dolent de 'Star Wars' són tan escandalosos que no ens atrevim a repetir-los.

'Spectre'
David: "En un principi no hauria de fer el paper de Blofeld, però Christoph Waltz –un home que té un Óscar pel seu paper a 'Malditos Bastardos'– llueix genial com a enemic i antagonista d'en Bond. A més, també hem de tenir en compte que darrere de tot això hi haurà Mr Hinx –serà Dave Bautista qui encarnarà aquest paper–. En Bond haurà de suar de valent per poder arribar als crèdits sense cap os trencat".

'Star Wars'
Tom: "Deixant de banda els dubtosos rumors de Jedis que agafen un taxi fins al Costat Fosc en aquesta nova entrega, els nous dolentots es diran La Primera Ordre, que seran bàsicament un exèrcit de nazis espacials vestits de cigne que han crescut a l'ombra de l'antic Imperi. Ah, Adam Driver llueix genial com a Kylo Ren, un bad boy inspirat en l'inoblidable Vader.

Guanyador?
'Spectre', Christoph Waltz es menja l'Adam Driver per esmorzar i utilitza el sabre làser com a escuradents.
Publicitat

Tercer assalt: l'acció

Ambdues franquícies estan construïdes sobre dosis d'acció a extrema velocitat: èpiques batalles amb pistoles i blasters i escapades de la mort en l'últim minut de la cova dels dolents. Serà capaç el món (relativament) real de guanyar als efectes creats per ordinador de Star Wars?

'Spectre'
David: "Al tràiler ja ens trobem amb una supercarrera de cotxes pels carrers de Roma, un helicòpter que cau fent tombarelles, una llanxa pel Tàmesi i una seqüencia inacabada durant les celebracions del Dia dels Morts a Mèxic DF. Et toca JJ".

'Star Wars'
Tom: "De debò que no t'agradarà seguir per aquest camí de tràiler a tràiler amb 'El Despertar de la Fuerza' –encara que la pel·li acabi sent un fiasco, el tràiler han sigut els millors 2 minuts i mig de tot l'any–. De totes maneres, encara que Bond pogués conduir la seva llanxa per les cascades del Niàgara en tutú, no seria ni la meitat de divertit que un segon de les piruetes del Falcó Mil·lenàri, surant sobre la sorra del desert mentre el persegueix un exèrcit d'avions caça iònics.

Guanyador?
'Star Wars': Perquè les accions més xules passen a gravetat zero.

Quart assalt: Efectes especials

Flaixos o subtilesa? 'Star Wars' vessarà uns efectes visuals brillants, i a més el director JJ Abrams ha promès que molts d'aquests efectes serien old-school. Bond tocarà més de peus a terra.

'Spectre'
David: "Els beneficis de formar part d'una franquícia de 24 pel·lícules és que no falta motivació quan es parla de millors i més grans especialistes. Després d’una època mediocre d’efectes especials que va coincidir amb l'era Brosnan, Sam Mendes ha volgut tornar en Bond a les acrobàcies i una acció més real, amb un atrezzo tan real que t’espolsaràs de les espatlles els residus imaginaris que cauen dels edificis. D’altra banda, la X-Wings no existeix més enllà dels efectes digitals".

Star Wars
Tom: "Tornem al 1977, ‘Star Wars’ va crear una nova indústria d’efectes especials sense l’ajuda de ningú, i avui dia els seus estàndards encara es mantenen, fins i tot durant l'època de les ridícules preqüeles. Pels senyals que ens arriben de darrere les càmeres podem intuir que Abrams ha fet honor a la seva paraula quan diu que prové de l'old-school, de les miniatures i els titelles. I tot això abans de veure les èpiques batalles espacials. Perdoneu, estic bavejant".

Guanyador?
Star Wars’. Per les naus espacials.
Publicitat

Cinquè assalt: el talent darrere les càmeres

Spectre’ reuneix a la gran majoria de l’equip de ‘Skyfall’, excepte la trista absència de Roger Deakins. Malauradament, ‘Star Wars’ ha tractat de substituir el talent d’en George Lucas amb l’encarregat de reiniciar la saga de ‘Star Trek’. Els fans de la vella escola però, agrairan que torni el compositor John Williams i el guionista Lawrence Kasdan a l’equip.

Spectre
David: "Els números parlen per si sols si fins i tot els ajustem pel tema de la inflació: ‘Skyfall’ és la pel·li més taquillera i que més guanys ha tingut de tota la saga de James Bond. No és una meravella que els estudis li hagin demanat a Sam Mendes que repeteixi? De tota manera, l’equip de darrere les càmeres també inclou al guionista John Logan de ‘Skyfall’ i al cinematògraf Hoyte Van Hoytema, que compta en el seu currículum amb pel·lis d’una bellesa irrefutable com ‘Interstellar’ o ‘Her’".

Star Wars
Tom: "Cap dels involucrats en ambdós films té un historial immaculat. JJ Abrams pot haver fet males eleccions (‘Super 8’, per exemple), però també és el responsable de la meravellosa resurrecció de ‘Star Trek’. Sam Mendes no té cap pel·lícula on no m’hagi trobat fent cops de cap adormiscat –incloent la sobrevalorada ‘Skyfall’–. Confesso que també em vaig emocionar una mica quan vaig saber que Larry Kasdan tornava a l’equip de ‘Star Wars’ –fins el que recordo, va dirigir la que és probablement la pitjor pel·lícula de tots els temps, ‘Dreamcatcher’–".

Guanyador?
Spectre’. Mendes i Logan tenen un historial més que reconegut, i a sobre si a l’equip se’ls hi afegeix Van Hoytema el resultat pot ser impressionant.

Sisè assalt: localitzacions

Pot ser que ‘Star Wars’ tingui uns paisatges d’ensomni i els més exòtics que hàgiu vist mai, però realment haurien de comptar tenint en compte que els ha creat un ordinador?

Spectre
David: "El passaport d’en Bond estarà més segellat que els braços d’un modernet. Protestarà, arrugarà el nas i deixarà anar frases enginyoses des dels calorosos i claustrofòbics carrers de Mèxic fins a les nevades i congelades muntanyes austríaques. A més, l’últim tràiler ens confirma que Roma també està dins l’itinerari i veureu com en Bond s’hi llença pels seus carrers amb el seu Aston Martin".

Star Wars
Tom: "Sabem que ‘El despertar de la fuerza’ té com a mínim una part rodada a Abu Dhabi (per un món que s’assembla sospitosament a Tatooin, però que aparentment no ho és), també a Irlanda i Escòcia. Però bé, s’ha d’admetre que la gran part del rodatge s’ha dut a terme al planeta Chroma.

Guanyador?
Spectre’. No pots guanyar a una bona dosi de realisme i color local.
Publicitat

Setè assalt: estil

Vestits d’Armani contra la roba feta malbé de pirata espacial. Una armilla de sequaç contra l’armilla lluent dels stormtrooper. Pot l’estil old-fashion impetuós d’en Bond competir contra la moda espacial molt, molt llunyana?

Spectre
David: "Quan has vist a Chewbacca fer de model per a una campanya publicitària de luxe pels vestits de Tom Ford, rellotges Omega o Aston Martin? He dit".

Star Wars
Tom: "Has dit Chewbacca? Et refereixes al pelut de 2,25 metres exageradament genial que té inclús metxes naturals? Daniel Craig pot molar amb esmòquing, però podria creuar tota la galàxia amb tanta fatxenda sense dur res més que una bandolera plena de munició? I tot això sense parlar dels pantalons dels 70 del bo d’en Harrison".

Guanyador?
Spectre’. Però per molt poc. En James Bond sempre duu un bon pentinat, però perquè no ha de lidiar amb tant com ho fa en Chewie.

Vuitè assalt: vehicles

Ambdues sagues s’han construït sobre la velocitat. Quina de les dues aconseguirà la pole?

Spectre
David: "Més enllà de les tombarelles amb helicòpters i llanxes, el plat fort motor de ‘Spectre’ són l’Aston Martin DB10 d’en Bond i el Jaguar C-X75 de Mr. Hinx. El primer ha estat dissenyat especialment per a la pel·li en una col·laboració entre l’equip Aston i el d’en Bond. El segon ha estat recontractat, després que Jaguar els abandonés durant l’etapa de creació. Per primer cop, en Bond conduirà un cotxe fet a mida. Com el seu esmòquing".

'Star Wars
Tom: "Bond podria conduir un Aston Martin nuclear que viatgés en el temps amb una carcassa de diamant i no estaria ni a la meitat d’apropar-se al pur, èpic i clàssic Falcó Mil·lenari. El camió d’escombraries més ràpid de la galàxia deixa el teu Jaguar XB no-sé-què-més al nivell d’una scooter".

Guanyador?
Star Wars’. Quan en James tingui un cotxe que pot anar a l’hiperespai, torna.
Publicitat

Novè assalt: hardware

Què seria d’en Bond sense el seu boli que llança gas lacrimogen? Quin Jedi que es respecti a si mateix sortiria de casa sense la seva espasa làser? Sense el hardware, les dues pel·lícules no serien més que un munt de gent amb vestits delirants que es llencen mirades criminals entre si.

Spectre
David: "Serà la reintroducció de Ben Wishaw com a Q, el senyal que estem davant el retorn dels bolígrafs explosius i els rellotges que disparen dards enverinats? Whishaw ho va deixar entreveure en una entrevista l’any passat, i per molt que ens horroritzem en recordar el cotxe invisible de ‘Mor un altre dia’, en secret esperem que en Bond porti alguna cosa més que la vella Walther PPK de sempre".

Star Wars
Tom: "L’espasa làser segueix sent la més xula de totes les armes de ficció. Com diu Obi-Wan a ‘Star Wars’, és elegant, civilitzada, i fa un petit brunzit meravellós (d’acord, això últim és nostre). Afegeix-li les armes làser, els hologrames i R2-D2, i els setciències del M16 no tenen res a fer".

Guanyador?
Empat. Bolis làser contra espases làser, impossible d’escollir.

Desè: factor nostàlgic

Els espectadors de les dues franquícies es coneixen des de fa temps i tot i que cadascuna té els seus punts més febles, això no impedeix que els ulls comencin a humitejar-se quan hi ha notícies noves sobre una nova pel·lícula.

Spectre
David: "Potser només fa tres anys que vam veure per últim cop a Daniel Craig amb esmòquing, però fa més de quatre dècades des que 007 es va enfrontar a l'organització Spectre a ‘Diamants per a l’eternitat’. Què més pot tornar d’aquella època?"

Star Wars
Tom: "D’acord, les preqüeles van suavitzar la saga. Però ara tenim l’oportunitat d’oblidar els midiclorians, els Gungans i els ‘ets un àngel?’, i que ‘Star Wars’ torni a fer el que se li dóna millor: batalles especials èpiques, misticisme ridícul, wookies, droides, el Falcó Mil·lenari, princeses macarres, espases làser, blasters i Harrison Ford fent un mig somriure".

Guanyador?
En aquesta categoria –i de fet en general– ha de guanyar ‘Star Wars’. James Bond és una institució britànica i sempre esperem les seves impertinències. Però la idea de tornar a veure a Han Solo, Chewbacca i tota la old-school de ‘Star Wars’ ens posa els pèls de punta. Només cal esperar que la força encara els acompanyi.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat