Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Don Pasquale

  • Música, Clàssica i òpera
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Don Pasquale al Liceu
Publicitat

Time Out diu

3 de 5 estrelles

El director d’escena francès Laurent Pelly imprimeix un ritme teatral endimoniat a 'Don Pasquale', la genial òpera bufa de Gaetano Donizetti que feia gairebé 30 anys que no es representava al Liceu. El muntatge, coproduït pel Festival de Santa Fe de Nou Mèxic, l’Òpera de Sant Francisco i el Liceu, no és tan rodó com el de 'La fille du régiment', també de Donizetti, o 'Cendrillon', de Massenet, el millor treball de Pelly al coliseu de la Rambla. Però la diversió està garantida. Hi ha situacions còmiques ben travades, però obliga els cantants a un moviment tan accelerat que complica la projecció de les veus.

Pelly juga amb dos referents visuals. D’una banda, el cinema italià, les clàssiques comèdies d’Alberto Sordi, Vittorio Gasmann i Marcello Mastroianni. De l’altra, contempla els personatges de 'Don Pasquale' com a arquetips de la commedia dell’arte i els perfila amb una gestualitat que resulta molt artificial. Mostra de forma fluïda les peripècies del vell i patètic Don Pasquale, que vol casar-se amb Norina, la jove promesa del seu nebot Ernesto, i que acaba vivint un malson cruel, irònic i surrealista –Pelly posa literalment la seva casa de cap per avall– com a escarment.

En el seu debut liceista, el jove director veneçolà Diego Matheuz aposta també per una lectura ràpida i brillant d’una partitura de desbordant encant melòdic que condueix amb pols segur. El repartiment funciona amb alts i baixos: al baix-baríton Lorenzo Regazzo li falta potència com a Don Pasquale, un gran personatge que resol amb musicalitat i comicitat ben mesurada. També resulta limitat pel seu volum escàs l’Ernesto del tenor Juan Francisco Gatell, de veu massa blanca per brillar en aquest difícil paper.

Triomfen dos debutants al Liceu. La soprano Valentina Nafornita, que fa una Norina maliciosa, temperamental i capritxosa, de veu lleugera i eficaç a l’hora de resoldre una línia de cant molt ornamentada; i l’excel·lent baríton Mariusz Kwiecien, un Malatesta de veu generosa, bella i ben projectada. El baix Marc Pujol resol bé el paper de notari i el cor frega una notable altura teatral i vocal en les seves dues intervencions.

Detalls

Adreça
Preu
10-187 €
Horaris
20 h (dg. 17 h)
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà