OBC: La Vuitena de Mahler

Música, Clàssica i òpera
Recomanat

Time Out diu

L’Orquestra Simfònica de Barcelona, sota la direcció de l'encara titular Pablo González, celebra el seu 70 aniversari interpretant la 'Simfonia dels mil' de Mahler. L’obra requereix un gran desplegament musical: sobre l'escenari de L'Auditori no s'hi concentraran mil músics, però sí més de 300, entre músics i cantants.

La 'Simfonia número 8' de Gustav Mahler és una de les obres simfòniques més imponents per la seva magnitud i rep el sobrenom de 'simfonia dels mil' pel seu enorme desplegament d’instruments i veus. Per aquest concert l’OBC comptarà amb els cors Lieder Càmara, Madrigal, Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau  i les veus blanques del cor infantil Amics de la Unió i el Cor infantil de l’Orfeó Català que se sumaran a 8 solistes de prestigi: les sopranos Claudia Barainsky, Christine Goerke i María Espada; les mezzosoprano Gemma Coma-Alabert i Nadine Weissmann; el tenor Anthony Dean Griffey; el baríton Jochen Kupfer; i el baix Manfred Hemm). L’OBC no tocava la 'Simfonia dels mil' des de l’any 2001.

Escrita el 1906 i estrenada pel compositor el 1910, la 'Vuitena Simfonia' reprèn la mescla de solistes, cor i veus que l’autor havia emprat a les simfonies segona i tercera. Per bastir aquesta gran obra, Mahler pràcticament va inventar un nou format d’orquestra o un "nou univers del simfonisme", com deia ell mateix. Aquesta simfonia té una estructura simfònica inèdita amb dues parts diferenciades: la primera part està basada en l’himne llatí de 'Pentecosta Veni Creator Spiritus' ('Vine, Esperit Creador') i la segona és una recreació dels versets finals del 'Faust' de Goethe. Aquestes dues fonts, que després mostraran molts punts en comú, expressen la tensió que vertebra el caràcter mahlerià: el gaudi de la natura i la redempció humana a través de l’amor i la creació musical.

Com que es tractar de celebrar els 70 anys d’història de l'OBC, al final d’aquests concerts hi haurà música festiva i se servirà una copa amb motiu de la celebració de l’efemèride. Felicitats!

Publicat

Detalls

També t'agradarà