Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Bars de tota la vida

Bars de tota la vida

Pota de ferro i taula de marbre

Bar Bodega Pàdua
©Irene Fernández Bar Bodega Pàdua
Per Martí Sales |
Advertising

Farts d'antres de moda on us serveixen el gintònic en una peixera i amb una amanida surant? N'esteu fins als nassos de trobar-vos un DJ a l'hora del cigaló? Us convé visitar alguns bars de tota la vida, llocs on passar una bona estona, com deiem Gabinete Caligari, "al calor de l'amor en un bar". I on no hi ha 'afterwork' sinó partides de botifarra.

Bodega d'en Rafel

icon-location-pin Sant Antoni

A principis dels 80 en Rafel, un nano esportista i pencaire, va venir de Lleida a estudiar publicitat a Barcelona. L’amor el va ajuntar amb la filla del propietari d’un bar, el Terra Alta del carrer de Manso (un dels molts Terra Alta que va muntar un empresari de Batea als anys 60, on posava a treballar gent del poble), i la mort del seu sogre, l’any 1987, va fer que canviés de feina i agafés el negoci familiar. En Rafel treballa una pila d’hores al dia, gairebé setze, amb una sola pausa per fer una migdiada sagrada d’un quart d’hora. Al matí l’ajuden un cambrer i un cuiner, que fa els platillos i tapes que serveixen: mandonguilles, truita de patates, fricandó, ensalada russa... Menjar casolà ben parit.

Time Out diu

Bracafè

icon-location-pin El Raval

Al Bracafé tenen una gran varietat de cafès i tes, de dolços i salats i de plats més elaborats per entaular-se. La gran barra en forma d’u és un goig per a la vista, un desplegament tàctic per fer-te la boca aigua. Per treure el ventre de pena tria el que vulguis: el punt fort aquí és que el nivell de qualitat de menjars i begudes és més que digne, sobretot tenint en compte els preus ajustats. Ara, a la seva terrassa s’hi pot quedar per fer unes cerveses capvesprals.

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Cafeteries

Bar Flassaders

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Al darrere del Museu Picasso hi ha una plaça. A la plaça hi ha un bar amb una porta antiga de fusta pintada de verd on hi posa “Bar Bodega Flassaders 1956”. A l’entrar trobes, a mà esquerra, la barra, llarga, i al mig del pas, l’eterna màquina escura-butxaques, xacra dels nostres temps mai prou denunciada. Al fons, una dotzena de tauletes i al sostre llums fluorescents. A una banda expositors de tapes –braves, llaunes, truites, seitons–, una planxa per fer els entrepans i els plats combinats. A l’altra, una paret de maons vistos i els arcs tallats d’unes pretèrites cavallerisses.

Time Out diu
Restaurants

Cèntric Canalla

icon-location-pin El Raval

Aquest acollidor i un xic atrotinat café amb regust de bohèmia –va obrir l'any 1862– ha tornat a obrir portes. I ho ha fet reconvertit en un local del Grup San Telmo i amb l'adjectiu Canalla. El local ha guanyat una agradable i espaiosa sala interior i una rentada de cara. També s'hi menja força més bé, amb una oferta de tapes de nivell, com per exemple, cigrons al curri o botifarra de perol.

Time Out diu
Advertising
Restaurants

Bar Terra Alta

icon-location-pin El Raval

Aquesta vorera és el Barri Xino i l’altra ja és el Raval, m’explica la Rosa mentre em bec un quinto glaçat (1 euro el de San Miguel!). La Rosa va néixer a Batea, un petit poble de la Terra Alta. Allà hi havia un senyor molt ric que es va dedicar a comprar bars a Barcelona i posar-hi gent del poble a treballar. Així ho van fer els pares de la Rosa, que es van instal·lar a Barcelona l’any 1969 per fer-se càrrec del Bar Bodega Terra Alta. Després el van agafar la Rosa i el seu marit navarrès i se’l van fer seu: fa deu anys que acullen la penya Clarete, de l’Osasuna, i tothom diu que anar al seu bar a veure un Barça-Osasuna és el que més s’assembla a viure els Sanfermines des de Barcelona.

Time Out diu
Bars i pubs

Bar Alegria

icon-location-pin El Raval

El carrer d’en Robador és angost, ombrívol i ple de vida. La gent s’hi passeja amunt i avall, gent de tot arreu i de tota mena: passavolants, delinqüents de baixa estofa, estrangers despistats o gens despistats, músics, xandallistes intrèpids... Hi ha un bon restaurant marroquí, alguna botiga de queviures pakistanesa, un taller de bicis clandestí i molts bars. És un carrer d’un altre temps, de quan la prostitució hi campava alegre i sense traves. Amb la reforma de la rambla del Raval, l’hotel Barceló i la Filmoteca, aquell ecosistema de bordells i meublés tronats se’n va anar en orris.

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Bars de vins

Bar Bodega Pàdua

icon-location-pin El Putget i Farró

Al peu del Putxet, a tocar del carrer Balmes, fa anys que regna el Bar Bodega Pàdua. Damunt la vorera té dues tines, un burro de cartró-pedra amb rodes i un cartell que anuncia l’“Aperitiu anticrisi”: un filet d’anxova, vermut Yzaguirre, olivetes i patates xips per 1,95 euros! És un bon compendi del que ens trobarem dins: bótes de vi –va ser magatzem de vins trenta anys–, preus raonables servits amb alegria, i animals. Com bé diu el Jordi (Ratón), l’amo, quan algú els demana una estrella: “Aquí l’estrella és en Ricky i la cervesa, la Moritz”. En Ricky és un lloro de 28 anys que és l’ànima del local, canta i xerra pels descosits i saluda tothom.

Time Out diu
Restaurants

Bodega Josefa

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Fan de John Wayne? El teu fill es diu Clinteastwood, tot junt? Portes barret de cowboy quan vas al Mercadona? El Pepeta's Bar t'acollirà amb els honors que mereix un pistoler de la teva categoria. Poca broma amb aquest celler Far West. Des de fa anys i panys dóna guerra als cims graciencs, ofereix uns àpats casolans per sucar-hi pa, serveix el cafè com Déu mana (en got de postguerra) i té un dels xèrifs més entranyables de la ciutat com a mestre de cerimònies. Un temple confederat on no podràs dir 'un dels dos sobra aquí, foraster' sense patir-ne les conseqüències.

Advertising
Restaurants

Bar Electricitat

icon-location-pin La Barceloneta

Aquesta bodega és un dels grans clàssics de Barcelona per a fer un bon vermut: hi trobarem unes bombes de primera categoria, truites de patates meloses, vermut casolà i una ensaladilla russa d'aquelles que creen afició. Tracte proper i molt amable.

Bar Centre Gallec de Barcelona

icon-location-pin El Raval

Heu menjat mai llamprea, aquell peix primitiu sense cap que fa mitja basarda? Voleu afartar-vos de lacón o pop del bo i no voleu deixar-vos-hi el sou? Sabeu què és el raxo? És llom de porc adobat amb pebre vermell, et poden contestar els amables cambrers del bar del Centre Gallec de Barcelona, una espècie de vestigi del vint en plena urbs del vint-i-u. Si baixes la rambla dels Caputxins, a mà dreta, entre botigues de records, hostals i tablaos, hi ha un portal ample, de sostres alts, marbre blanc i antiga solera. Al primer pis, com d’amagatotis, hi trobareu una casa regional de les més actives de la ciutat, la de Galícia, que està a punt de celebrar 120 anys d’existència, cosa que es diu ràpid.  Per als parroquians del Centre i per a tothom que hi vulgui menjar o fer un beure, el bar ofereix un racó tranquil i familiar on degustar plats típics gallecs o fins i tot, de tant en tant, en una de les seves espaioses sales interiors, poder veure tocar músics com el genial Raimundo Amador, l’aflamencat Javier Ruibal, els sonats de Manos de Topo o els excitats Mujeres.

Time Out diu

More to explore

Advertising