Figure a Sea
Urban Jörén

5 motius per endinsar-se en l'univers de Deborah Hay al Mercat de les Flors

La Casa de la Dansa acull del 27 de novembre al 4 de desembre una constel·lació dedicada a l'artista. Us parlem de 5 curiositats d'ella que us despertaran el vostre interès...

Publicitat

Hi ha oportunitats que no s'han de deixar escapar i, aquests dies, una d'elles és la de conèixer en persona una protagonista d'alguns dels canvis artístics més revolucionaris del segle XX: Deborah Hay.
Aquesta novaiorquesa és ballarina, coreògrafa, mestra i escriptora i un gran referent de la dansa de la post-modernitat que cal descobrir, sigueu o no uns apassionats del moviment escènic. I és que aquesta temporada, del 27 de novembre al 4 de desembre, Hay serà la gran convidada al Mercat de les Flors amb una constel·lació dedicada a la seva àmplia figura: hi trobareu coreografies seves, una instal·lació, un film, una lectura i una conferència performativa.
Un còctel artístic a l'altura d'aquesta figura clau de la dansa dels nostres temps!
Per començar a escalfar motors per tot aquest munt de cites amb Deborah Hay, us parlem de tots els detalls que s'han preparat al Mercat de les Flors al voltant d'aquest gran artista que és capaç de parlar-nos amb el cos.

1. Vibrarem amb dues peces extraordinàries

Vibrarem amb dues peces extraordinàries
Vibrarem amb dues peces extraordinàries
Foto: Urban Jörén

Per aquesta constel·lació Deborah Hay ens ha portat tres obres magnífiques de la seva carrera. Les dues primeres, a càrrec del Cullberg, el ballet més important de Suècia. I és que el seu director, Gabriel Smeets, va demanar a Hay que fos coreògrafa associada per poder realitzar les seves peces i gràcies a aquesta petició les podrem veure a casa nostra.
Els dies 27 i 28 de novembre pujarà a l'escenari 'The Match', l'obra mestra de Hay. Interpretada per quatre ballarins del Cullberg és una peça del 2004 que es basa en la naturalesa de l’experiència, l’atenció i la percepció. En ella veureu exercicis semblants a la meditació que, de manera imperceptible, connecten els ballarins amb la part material de la peça. Un muntatge sense acompanyament musical on tota l'atenció cau en els ballarins i que resulta el compendi de tot el pensament i treball de Hay. De fet, s'ha descrit com "una vibrant i captivadora batalla d'enginys". És parada obligada d'aquesta constel·lació!
Del 2 al 4 de desembre serà el torn de 'Figure a Sea', de 2015. Aquesta coreografia, interpretada, també,per 17 ballaris del Cullberg, és una meditació sobre el fet de veure: veure la música, incidències, imprevistos i, el més sorprenent, veure l’innombrable. Amb una expressió minimalista, els ballarins i l’escenari es converteixen en un mar de possibilitats infinites assolint una perfecció tècnica. En aquest cas, l'atenció també es repartirà en la música: creació original de l'americana Laurie Anderson.

2. Veureu a Deborah Hay en solitari

Veureu a Deborah Hay en solitari
Veureu a Deborah Hay en solitari
Foto: Camille Blake

El 4 de desembre tindrem el plaer de veure a Deborah Hay a l'escenari en solitari estrenant 'my choreographed body... revisited'.
I és que tot i que aquesta obra és de 2019 cada vegada que puja a l'escenari és diferent. Cinquanta anys de pràctica són els que han configurat la manera de coreografiar de Deborah Hay i reinventar-se contínuament, mantenint el compromís amb el cos. És el que fa que l'interès de la dansa hagi seguit en l'artista durant tants anys. Aquesta obra mostra precisament això: un tribut a la seva riquesa.

3. Reflexionareu sobre dansa i política

Reflexionareu sobre dansa i política
Reflexionareu sobre dansa i política
Foto: Mercat de les Flors

El 3 de desembre tindrem el plaer de veure Deborah Hay sobre l'escenari amb 'Lecture on the Performance of Beauty': una reflexió sobre la dansa i la política en forma de conferència-actuació.
D'on ve aquesta reflexió? El 2002 Hay va escriure la partitura del seu solo 'A beautiful', nascut de la ràbia de l'artista davant de l'aleshores president dels Estats Units, George Bush.
Anys després, 'A Lecture on the Performance of Beauty' és la versió extensa i performativa d'aquesta partitura original. Una peça centrada en la bellesa de la repetició i la vibració de l'instant just abans de desaparèixer.

4. Us acomodareu amb el film de la seva figura

Us acomodareu amb el film de la seva figura
Us acomodareu amb el film de la seva figura
Foto: Peter Humble i David Young

'Alignement is Everything' de Peter Humble i David Young és un 'must' de Deborah Hay a baix de l'escenari. És un film rodat a Austràlia amb una pel·lícula en color caducada de 16 mm i processat a mà en blanc i negre. Unes característiques que fan el film encara més encantador! I és que aquest poètic curtmetratge segueix de ben a prop a Deborah Hay durant una setmana al municipi costaner australià d’Indent, i en ell la sentim parlar de la vida, la mort i el seu treball com a artista i ésser humà.
La podrem veure a les 19.30 h del 27 al 28 de novembre i del 2 al 4 de desembre; diumenges es projectarà a les 17.30 h.

5. Contemplareu el seu univers amb una instal·lació i performance

Contemplareu el seu univers amb una instal·lació i performance
Contemplareu el seu univers amb una instal·lació i performance
Foto: Mercat de les Flors

La instal·lació 'Escrivint com a coreògrafa', del coreògraf i ballarí Laurent Pichaud és tot un homenatge a Deborah Hay.
És un testimoni de la creativitat de l'artista i una capbussada en el seu llenguatge: la creació d'un llenguatge oral i escrit dins del mateix procés coreogràfic.
El seu creador, Laurent Pichaud, també és director artístic de la companyia x-sud art / site company i artista investigador convidat al Departament de dansa de la Universitat Paris 8. Una ment que fa anys que investiga els moviments i els llenguatges de Hay i que del 27 al 4 de desembre, una hora abans de les funcions, ens porta aquesta instal·lació per conèixer-la a fons.
A més d'aquesta instal·lació Laurent Pichaud i Carme Torrent, coreògrafa i ballarina, pujaran a l'escenari la performance conferència 'Traduint com a ballarí(na)'. És una cita que complementa aquest enfocament vist a la instal·lació i que examina la manera en la qual els ballarins reben i juguen amb la 'coreografia del llenguatge' que Deborah Hay els presenta a l'hora de treballar i de realitzar les seves coreografies.
Podreu veure aquesta performance conferència els dies 2 i 3 de desembre a les 18 h. Animeu-vos i nodriu-vos de l'univers de Deborah Hay al Mercat de les Flors.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat