Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
© Christian Stemper

Descobreix la Viena modernista aquest 2018!

Aquest any coincideixen a la capital austríaca un munt d’exposicions al voltant de quatre principals figures del modernisme de principis del segle XX: Klimt, Schiele, Moser i Wagner. No t'ho perdis!

Time Out en col·laboració amb Wien Tourismus
Publicitat

El període històric comprés entre finals del segle XIX i l’esclat de la Primera Guerra Mundial va ser un dels més fèrtils per a la cultura europea, tot i que estava envoltat per una sensació de final de cicle, de decadència política, que afectava, principalment, al gran imperi que quedava dempeus al continent, l’Austro-Hongarès. D’aquella fase terminal en va parlar una de les figures rellevants del moviment modernista austríac, Stefan Zweig, en el seu llibre El món d’ahir, i també en va deixar constància, amb els seus escrits, el periodista pamfletari Karl Kraus, el creador del diari La Torxa. I encara així, totes les vessants de l’art i la cultura van tenir figures capitals i profundament modernes a Viena: Sigmund Freud va ser el pare de la psicologia, Ludwig Wittgenstein va revolucionar la lògica, Arnold Schönberg va tancar els segles de domini del llenguatge tonal a la música, Gustav Mahler va canviar la manera de representar òpera i Robert Musil inaugurava el llenguatge de la novel·la moderna.

No van ser els únics, perquè Viena era un centre mundial de talent i de renovació. I quatre dels més brillants modernistes de principis de segle XX van tenir una traça en comú: van morir l’any 1918, el mateix any en que finalitzava la Gran Guerra. Parlem de dos pintors –Egon Schiele i Gustav Klimt, impulsor del grup artístic La Secesió–, d’un arquitecte –Otto Wagner– i el dissenyador gràfic Koloman Moser, fundador també dels Tallers Vienesos. Aprofitant aquesta efemèride, ara Viena bull d’activitat cultural, i durant tot aquest 2018, amb motiu del centenari de la pèrdua de tantes figures capitals, es poden visitar exposicions que amplien el perfil d’aquests talents universals. Si vols que les teves vacances tinguin un angle cultural, Viena (la Wiener Moderne) és ara per ara una de les destinacions més atractives del moment! 

Rutes modernistes per Viena

La ruta de Gustav Klimt
© WienTourismus_Peter Rigaud

1. La ruta de Gustav Klimt

Per la qualitat de la seva obra, per la seva ampla producció i per la fama que li ha atorgat el seu estil pre-avantguardista i daurat, segurament sigui Gustav Klimt l’artista que més exposicions acumula en aquest cicle sobre la Viena moderna. Les principals són aquestes. Per començar, Klimt no és el final. Auge en Europa Central, que es podrà veure al Belvedere fins el 26 d’agost, i que val la pena completar amb dues mostres consecutives que tindran lloc al Museu Leopold: Viena al 1900. Klimt, Moser, Gerstl, Kokoscha, dedicada a la pintura modernista d’aquest període fèrtil –conclourà el 10 de juny–, i una altra més particular, centrada només en Klimt, a partir del 22 de juny i fins a principis de novembre. El Museu d’Història de l’Art de Viena exposarà fins el 2 de setembre la mostra Stairway to Klimt en l’escala que puja al museu, i també l’obra Nuda Veritas en la col·lecció d’antiguitats.

Fotografia: © Peter Rigaud

Per conèixer millor Egon Schiele
copyright www.peterrigaud.com

2. Per conèixer millor Egon Schiele

Tot i que últimament s’ha creat una polèmica pel contingut eròtic de moltes pintures d’Egon Schiele, la seva obra continua sent cabdal per comprendre els moviments previs a l’avantguarda i com es va filtrar la influència del psicoanàlisi i la pulsió sexual en la pintura moderna. Per gaudir de les exposicions pensades al voltant de Schiele, no cal separar-se gaire de la que ja hem traçat per a Klimt: a partir del 10 d’octubre i fins ben entrat el 2019, es podrà visitar la mostra Egon Schiele. Camins d’una exposició, a l’Orangerie del Belvedere, i al Museu Leopold hi haurà dues col·leccions coincidents en el temps: l’exposició de l’aniversari, fins el 4 de novembre, i un bloc expositiu compartit amb Brus i Palme fins l’11 de juny.

Fotografia: © Peter Rigaud

Otto Wagner i la Viena gegant
©Christian Stemper

3. Otto Wagner i la Viena gegant

Hi ha una manera barata i immillorable de conèixer l’obra d’Otto Wagner, que és passejar per Viena amb un mapa a la mà, on prèviament estiguin indicats els seus principals edificis: l’estació de metro de Karlsplatz i el pont, la església de Steinhof, la Caixa Postal de Viena, la Majolikahaus... Però per conèixer més sobre les idees urbanístiques de Wagner, i com les va transformar en edificis sòlids, solemnes i perdurables, tan característics de la fisonomia arquitectònica de la ciutat, val la pena visitar exposicions com la que es podrà veure al MAK (Museu Austríac d’Arts Aplicades i Art Contemporani), que porta per nom Post Otto Wagner. De la Caixa Postal d’Estalvis al postmodernisme i es podrà veure del 30 de maig al 30 de setembre. També hi haurà una ampla exposició al Museu de Viena, fins el 7 d’octubre, i una altra sobre una faceta desconeguda, el disseny de mobles, compartida amb els seus deixebles Hoffmann i Loos, oberta fins el 7 d’octubre al Hofmobiliendepot.

Fotografia: © Christian Stemper

Bellesa i llum de Koloman Moser
© Peter Rigaud

4. Bellesa i llum de Koloman Moser

Koloman Moser comparteix amb Otto Wagner l’espai del MAK amb una exposició sobre els seus dissenys, tot i que aquesta és l’exposició més tardana de tot el cicle de mostres, i s’inaugurarà el 19 de desembre (i fins el 22 d’abril de l’any que ve). Així que és una visita obligada si el teu pla de viatge passar per estar a Viena durant el Nadal i l’any nou. També a finals d’any, el 18 d’octubre, començarà Aplicacions. Koloman Mosser i l’escenari, al voltant del seu treball com dissenyador escènic al Museu del Teatre.

Fotografia: © Peter Rigaud

Altres exposicions d’interès
© Peter Rigaud

5. Altres exposicions d’interès

La Viena modernista sempre és interessant, i s’estén a un munt de noms, alguns dels quals hem mencionat a la introducció i que també tindran les seves exposicions especials durant aquest 2018. Per exemple, el Museu Leopold li dedicarà una retrospectiva al fotògraf Moriz Nähr a partir del 24 d’agost, i hi haurà dues incursions en el pensament, l’obra i la influència del filòsof Ludwig Wittgenstein, una al Museu de la Literatura de la Biblioteca Nacional, i una segona especialment dedicada al seu llibre més mític i opac, el Tractatus Logico-Philosophicus, a partir del 15 d’octubre, a l’Institut Búlgar de Cultura Casa Wittgenstein. I més enllà de les figures individuals, Viena també ofereix exposicions sobre temes culturals tan atractius com la influència de l’art japonès en el modernisme (a partir del 10 d’octubre al Bank Austria Kunstforum Wien) o l’avantguarda a partir de 1924, fins l’1 de juny a la Fundació Privada Austriaca Friedrich i Lillian Kiesler.

Fotografia: © Peter Rigaud

Viena musical
© Christian Stemper

6. Viena musical

Entre les exposicions modernistes, en destaquen unes quantes amb força atractiu pels amants de la música. Tot i que no hi ha cap efemèride musical important en 2018 relacionada amb Viena, els moviments de ruptura iniciats a la ciutat encara tenen incidència en la música actual, i es podrà veure una mostra sobre Arnold Schönberg i la jove Viena, dins el 29 de juny, a l’Arnold Schönberg Center. I si t’agrada la música, no t’has de perdre la programació regular de la Wien Staatsoper (per a l’òpera) o el Musikverein (per a la música simfònica i de càmera).

Més informació en aquest enllaç.

Fotografia: © Christian Stemper

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat