Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Temporals
Temporals

Us descobrim l’art itinerant que podreu veure als centres cívics de Barcelona

‘Temporals’ és un programa municipal que coordina vuit exposicions en 13 barris de la ciutat durant tot l’any, una forma fàcil i propera de conèixer el futur de l’art a Barcelona

Time Out en col·laboració amb ICUB
Publicitat

Barcelona sempre ha estat una ciutat amb una gran activitat artística, plena de talent i on els discursos emergents sempre tenen una oportunitat per mostrar-se al públic, generar una conversació i oferir un plaer estètic. Així i tot, sempre s’ha de facilitat el contacte entre els artistes i els receptors de l’obra, fer-la conèixer, explicar-la i posar les millors condicions per a que el missatge arribi de manera clara –és el que en diem mediació–, i aquesta és una de les funcions de 'Temporals', una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que vol consolidar-se en el futur com un important marc de presentació de nous projectes artístics que expliquen la sensibilitat i les aspiracions del segle XXI, tots fets a casa, i a l’abast de tothom. Per aconseguir-ho, Temporals funcionarà com un cicle itinerant d’exposicions que s’aniran veient en 13 dels centres cívics de la ciutat. En total hi haurà vuit propostes que giraran pels barris durant tot l’any. Això significa que es pot completar l’experiència de dues maneres: esperant que una de les exposicions arribi al centre cívic que tingueu més a prop per anar a veure-la, o desplaçar-vos de districte en districte per tenir una perspectiva més compacta.

Els artistes que exposaran a Temporals treballen amb nous llenguatges artístics, molts d’ells amb un discurs tecnològic molt avançat, i toquen temes que responen a moltes de les preocupacions del nostre temps: la sostenibilitat, la cura del medi ambient, la relació afectiva amb els altres, etcètera. D’aquesta manera, Temporals no només mostra el futur de l’art a Barcelona, sinó que introdueix temes de debat als espais expositius, fent que la visita a una mostra no sigui només una acció passiva, sinó una interacció fructífera, gràcies a la participació de diferents col·lectius dels barris. A continuació us parlem de les vuit exposicions de Temporals.

Estudio sobre la monarquía
Temporals

1. Estudio sobre la monarquía

Aquest és un projecte de Marta Pareja Cobos, una artista que vol reflexionar sobre la nostra història recent a partir de la crítica del que podríem anomenar els grans fets, aquells moments que irrompen en el present amb gran impacte, però que no modifiquen el fons de les vides de les persones. L’artista mescla la seva biografia amb el relat oficial de la història i ho fa per donar un valor necessari a la gent anònima, als protagonistes invisibles del decurs del temps.

On i quan: CC Joan Oliver – Pere Quart (del 12/01 al 03/03), CC Cotxeres de Sants (del 20/03 al 29/04) i CC Navas (del 04/10 al 20/11)

Intertextuals
Temporals

2. Intertextuals

Hi ha un art de la forma, un art de la imatge i un art de la paraula, i la proposta de l’artista Marla Jacarilla vol trobar un espai comú per a totes aquestes expressions treballant les paraules com si fossin objectes físics, o representacions d’una realitat tàctil. Per exemple, organitza paraules amb significats profunds en llenguatges no necessàriament verbals com la videocreació, la performance o la instal·lació. El propòsit és reflexionar sobre la realitat i la ficció, i com aquests dos mons interactuen entre sí.

On i quan: CC Sant Andreu (del 14/06 al 26/07), CC Pati Llimona (del 07/09 al 13/10) i CC La Casa Elizalde (del 08/11 al 23/12)

Jardins sota l’asfalt
Temporals

3. Jardins sota l’asfalt

Aquesta exposició parteix d’una idea que s’assembla molt a un dels lemes de la protesta de Maig del 68: si a París es deia que sota els carrers hi havia la platja, Laia Noal diu que sota l’asfalt de les ciutats està la gespa i el terra cultivable del futur, és a dir, un jardí en potència. La seva obra vol fer-vos pensar en quina transformació pateix l’ésser humà en les ciutats del present, en mig d’una alerta climàtica: són bones, ens fan més feliços, vivim millor quan perdem el contacte amb la natura?

On i quan: CC Can Basté (del 16/02 al 01/04), CC Pere Pruna (del 20/04 al 03/06) i CC Guinardó (del 05/10 al 25/11)

La ciutat visible, la ciutat en joc
Temporals

4. La ciutat visible, la ciutat en joc

Aquesta exposició també reflexiona sobre l’urbanisme com un dels temes clau del nostre temps, però amb una mirada particular: a través dels videojocs. El col·lectiu ArsGames ens transportarà a una representació virtual d’una ciutat amb defectes i possibilitats, i en aquest marc lúdic podrem transformar l’entorn per fer-lo millor.

On i quan: CC Guinardó (del 02/03 al 28/04), CC Cotxeres de Sants (del 19/06 al 29/07) i CC Convent de Sant Agustí (del 09/11 al 12/12)

Oficina de Los posibles
Temporals

5. Oficina de Los posibles

David Galindo és un artista especialitzat en la performance, i el que proposa amb aquesta acció és convertir els centres cívics en espais modificats on poden passar coses que seran, en el seu conjunt, el resultat estètic. És una obra de llarga durada que sumarà totes les paraules, moviments i transformacions que es donin en l’habitació. Galindo, per exemple, situarà una oficina, un confessionari i un consultori, i aquestes seran les vies per mostrar una realitat i rebre una resposta. Una obra, per tant, on tot el públic hi participa.

On i quan: CC Sant Andreu (del 15/02 al 29/03), CC Can Basté (del 01/06 al 01/07) i CC Baró De Viver (del 14/09 al 26/10)

Nosaltres interpretats per les flors
Temporals

6. Nosaltres interpretats per les flors

La flor és un dels símbols més poderosos de la nostra cultura –o podríem dir de totes les cultures–, i a partir de la flor podem reflexionar sobre la bellesa, la fragilitat, el pas del temps, els cicles de naixement i mort, i tot el que ens suggereixi la seva dimensió poètica. Amb aquests materials –flors, idees de flors i discursos sobre les flors–, Alexia Mèdici proposa una meditació sobre la història de Barcelona que ens ajuda a reflexionar sobre el present.

On i quan: CC La Casa Elizalde (del 18/01 al 04/03), CC La Farinera del Clot (del 08/06 al 23/07) i CC Joan Oliver – Pere Quart (del 13/11 al 20/12)

Un àlbum familiar de cures
Tatiana Donoso

7. Un àlbum familiar de cures

Hi ha una activitat humana que planteja un conflicte important en el nostre món on tot és mercantilitza: la cura dels familiars, aquell treball invisible que fem sobre parelles, fills, pares i mares, i que mai té una recompensa suficient. És gràcies a la família, i als lligams estrets i els afectes que la sustenten, com he pogut travessar aquests anys tan difícils del segle. Aquesta exposició de Tatiana Donoso, que mostra fotografies, textos i obres amb diversos materials, és una celebració de l’afecte desinteressat.

On i quan: CC La Farinera del Clot (del 12/01 al 25/02), CC Pere Pruna (del 02/03 al 15/04), CC Can Basté (del 07/09 al 21/10) i CC Baró de Viver (del 02/11 al 21/12)

Urbanismo ficción
Temporals

8. Urbanismo ficción

Vivim en la ciutat, però en som agents transformadors? Moltes vegades sembla que els individus mai prenen part en els grans projectes i les obres que modifiquen l’entorn on vivim, però no és cert: aquesta transformació es pot fer a petita escala, en edificis i comunitats de veïns, en carrers i espais públics, i sempre amb una acció col·lectiva coordinada i en positiu. Aquest treball d’Antonio R. Montesinos mostra com diferents grups de veïns han aportat propostes interessants per guanyar-se el futur.

On i quan: CC Navas (del 01/02 al 23/03), CC Convent de Sant Agustí (del 14/06 al 28/07) i CC Casinet d’Hostafrancs (del 09/10 al 18/11)

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat