Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Esport en japonès
Esport en japonès

Arts marcials i cultura en japonès

Acosteu­-vos al país nipó d’una manera diferent!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

Els dilluns Aikido, els dimarts Nihon Jujutsu, els dimecres judo i els divendres... classe de japonès! És la proposta de Shoshinkan, un centre d’arts marcials i cultura japonesa situat al barri de Sants (Rossend Arús, 6). “El motor del centre són les arts marcials com a forma de vida, no només venim a suar i a repartir galetes. Shoshinkan és un espai multicultural perquè l’objectiu és acostar una part del Japó a Barcelona. I els pilars que ens fan moure són quatre: arts, esport, salut i cultura”, ens explica Xavier Teixidó, director i professor del centre i graduat al Japó.

Al costat de l’entrada de Shoshinkan es troba el tatami i al pis de dalt, una sala amplia i acollidora amb una taula i cadires que acull les classes de Nihongo (japonès), pintura aguada, cal·ligrafia, origami o fins i tot tallers de l’art de vestir un quimono. “El tatami es pot convertir en una eina perfecta per aixecar la curiositat dels alumnes per conèixer més aspectes de la cultura japonesa. Però, també pot passar al revés, que l’idioma o la cal·ligrafia, els acosti a les arts marcials”, explica Teixidó.

Al centre, la interacció entre tatami i cultura és cada cop més freqüent i la voluntat de fomentar-­la respon a una voluntat de situar l’alumne en context perquè pugui entendre d’on ve i per què és com és l’art marcial que practica. Entre els propers reptes? Aprofitar el terrat que tenen per fer cinefòrums a la fresca i pica-­pica japonès.
Publicitat

Judo, Kendo, Aikido... fins aquí arribem però algunes de les disciplines que es practiquen a Shoshinkan són les mares de les contemporànies i són tan antigues que són desconegudes, fins i tot, en el Japó actual. “El Kendo és el mètode d’esgrima japonesa modern però, abans, tenia diferents noms segons la família que el practiqués i l’especialitat. Un d’aquests mètodes, el més antic del Japó –data del segle XV­ és el Katori Shinto Ryu que ensenyem aquí”. Busquen, però, l’equilibri i si us inscriviu en una de les disciplines més tradicionals, també us donaran elements sobre les actuals i a l’inrevés perquè pugueu conèixer el passat i el present.
Publicitat

Si feu com nosaltres i us acosteu al centre a través de les arts marcials, podeu començar provant el Yoseikan Budo o el Nihon Jujutsu. La primera combina boxa, karate, jujutsu, aikido i judo per buscar l’eficàcia integral en el combat. La segona, és un art marcial de distància curta que reforça la defensa personal. D’entrada, veureu que durant les sessions es colen paraules en japonès, des dels números fins al nom dels moviments, i tant el Xavier com l’Aniuska Bolivar, les dirigeixen posant-­hi, també, un punt d’humor. “Les ensenyem amb la didàctica del nostre centre. Ho passem per l’embut de la metodologia europea per fer-­ho més lúdic i divertit”, diu Teixidó.

Publicitat

Comencen amb jocs –tocant els genolls dels companys, avançant a quatre grapes­, segueixen practicant elements i acaben amb dinàmiques de combat. Una constant és la interacció continua entre els alumnes treballant pràcticament tota l’estona en parella. “I canviant­-la per cada exercici! Si sempre treballes amb la mateixa persona, és com si ho fessis amb un nino. Variant-­la és quan millores perquè desconeixes com lluita o es defensa!”. Els cinturons es barregen i aprenen l’un de l’altre, tant el que porta el blanc com el que ja es corda un de verd, però sempre es cuida del company. Com? En plena acció, una simple palmadeta serveix per avisar­-lo que et comença a fer mal i que es pot aturar.

Els més petits també tenen el seu espai i poden acostar-­se al Judo o a l’Aikido des dels 3 anys i mig. Les tarifes van des dels 40 fins als 102 € al mes segons el número de disciplines que es vulguin practicar i els divendres, entre les 16:30 i les 20 h hi ha tatami obert per tots els socis.
Publicitat

Altres opcions per barrejar-s'hi

  • Botigues
  • Llibreries
  • Gràcia
Especialitzats en productes de i sobre el Japó com llibres, mangas, quimonos, ninos, origami i altres... a Haiku (Montseny, 7) també programen cada mes tallers que ens porten directament fins al Japó. Entre ells, els de Shogi, un joc de taula semblant als escacs. La cita és cada dos dimecres alterns on es fan classes de teoria i practica, partides amb la resta d’alumnes, tornejos i fins i tot una lliga. Us n’ensenyarà el sensei Jona Ruiz, campió espanyol i jugador internacional.

Korekara

Korekara va néixer amb l’objectiu d’acostar el Japó a Barcelona amb tallers, concerts o mercats... i, a través d’ells, donar suport a les víctimes del terratrèmol i el tsunami de 2011. Així, habitualment organitzen demostracions d’arts marcials japonesos com el Shorinji Kempo, el Kentjutsu o l’Aikido. A més, també fan mostres de ball al ritme de Shoran Bushi, una de les cançons tradicionals més famoses al país nipó o us hi podeu acostar a jugar a Shogi. Trobareu l’entitat a tres ubicacions diferents, totes al Born: al carrer de l’Allada- Vermell, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí i al Casal de Barri Pou de la Figuera.
Publicitat

Futbol

Què hauria estat de la nostra infantesa sense ‘Oliver i Benji’? Si voleu acostar-­vos al Japó, també ho podeu fer a través del futbol. A Barcelona tenim un equip que porta el país al cor, l’Albirex Nigata Barcelona Futbol Club. Juga a la Quarta Catalana i és com un filial satèl·lit de l’Albirex Nigata que juga a la Primera Divisió de la J League Japonesa. La idea dels fundadors era crear un equip a Barcelona amb jugadors japonesos perquè coneguessin la ciutat i aprenguessin del futbol que es fa aquí.
Publicitat

Ninjutsu

Aquest art marcial es basa en tècniques i tàctiques pròpies dels ninjas. A l’associació cultural Bujinkan Okami Bushi Dojo (Amèrica, 39) preserven i transmeten la pràctica d’aquesta disciplina centrada en la defensa personal i, també, s’esforcen per acostar­nos la cultura japonesa. A banda d’ensenyar el Ninjutsu, també programen classes de japonès cal·ligrafia, haiku, origami, sumi­e (pintura) o chado (l’art de la cerimònia del te).

Dansa Butoh

El Butoh va néixer a finals dels anys 50 i principis dels 60. Més que una dansa, al principi era un moviment artístic que reunia diferents disciplines. Des de pintors, fins a actors, ballarins o poetes. Inspirat en el dadaisme o el surrealisme, el Butoh és més que expressió corporal i pintar­-se la cara de blanc, és una dansa i treball espiritual, que ens connecta amb nosaltres mateixos. A Barcelona, l’associació cultural ‘El Horizonte danza’ (T. 617 14 32 18), organitza cursos i, també, actuacions a la ciutat.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat