Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Entenar la memòria

Entrenar la memòria a Barcelona

Cos sa i ment sana!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

És una activitat pràcticament fixa a qualsevol Centre Cívic o Casal de la ciutat. L’objectiu? El manteniment i l’estimulació de les capacitats cognitives. Estimular la memòria i mantenir el cervell i la ment en plena forma gràcies a la gimnàstica cerebral. “Són tallers de prevenció. A partir dels 50 anys comencem a patir un deteriorament cognitiu propi de l’edat. Fem exercicis i ensenyem a trobar recursos i estratègies que ens faran més fàcil la vida quotidiana. S’ha de treballar com un múscul, es necessita constància i esforç”. La Maite Carroggio és la coordinadora tècnica de l’Associació Esportiva Sarrià, que des del 1999 pensa i organitza els tallers d’estimulació cognitiva que trobareu en un grapat de Centres Cívics, Casals de barri i gimnasos. També, coordinen el programa Activa’t de l’Ajuntament de Barcelona on es treballen exercicis de motricitat i memòria.

Aneu a la nevera i no recordeu que volíeu agafar; no us surt una paraula... ens pot passar a tots, sí, però, aquests petits detalls, poden ser símptomes que necessitem exercitar la ment. A l’hora de triar curs en podreu trobar de motricitat i memòria; d’informàtica i memòria; i el clàssic: el taller de memòria a l’aula. “Fem exercicis cognitius on sempre impliquem la memòria però l’objectiu és, també, que la gent s’ho passi bé”, diu la Maite.

Publicitat

En la primera sessió a l’aula, les típiques presentacions i preguntes sobre com ha anat l’estiu serveixen per fer el primer exercici. També, es treballa amb sinònims i paraules: “Els hi dic ‘casa’ i ‘llibre’ i han de crear una frase. O els hi demano que a partir d’una paraula en creïn una de nova. La imaginació habitualment no la treballen gaire i és una eina molt bona per estimular la memòria”, explica Carrioggio. Blau, verd, groc i vermell. Blau, verd i groc. Quin color m’he deixat? És una altra de les preguntes que us podran formular! També, es treballa en equips, o es fan llistes, classificant-hi les paraules segons siguin animals, mobles, coberts... “Gairebé tot ho fem per escrit. Una altra activitat es basa a dibuixar les manetes d’un rellotge. Jo els hi dicto en horari europeu i les han de posar sobre el paper. Si els hi barrejo català i castellà és una dificultat més”. A evitar? Ajudar al del costat! Si li demanen una paraula que comenci per ‘p’, no li digueu perquè no li fareu cap favor, ja li sortirà!

Dóna’m allò que hi ha allà a sobre d’això. Mec! Esforçar-se i enterrar el típic: “ai, sóc burra, mai ho recordo” és bàsic. Als tallers també es treballa perquè els alumnes guanyin en confiança i seguretat i, a la vegada, a en estar en contacte amb el grup, es potencien les relacions socials. “La persona gran, perquè viu sola o per altres circumstàncies, utilitza menys el llenguatge i perd vocabulari. També, el fet de compartir classe amb persones que es troben en situació similar a la d’ells els ajuda a fer que guanyin en confiança, se sentin més protogits i vegin que no estan tan malament’.

Publicitat

Més enllà dels d’aula, si opteu pels tallers de memòria i motricitat, es treballa la memòria des de dos aspectes: el cognitiu, amb exercicis orals i escrits, i el treball corporal, fent especial incidència en la memòria a partir del moviment. Als parcs, les sessions ‘Activa’t’ combinen caminades suaus de 30 minuts on s’introdueixen exercicis per estimular la ment. En el cas dels cursos de memòria i informàtica, s’aprofiten noves eines com l’ordinador, així s’apropa la tecnologia a la gent gran i poden guanyar més agilitat i flexibilitat mental en exercitar zones que habitualment no activen.

Publicitat

“Miracles no fem però es noten diferències. És com un múscul i s’ha de ser constant i venir als cursos de manera continuada. Així, estàs més despert, més àgil mentalment... Donem estratègies per pal·liar o gestionar millor aquest deteriorament cognitiu’, conclou Carroggio.

Publicitat

Altres recursos? La Caixa, des de la seva Obra Social, ens proposa utilitzar la seva plataforma virtual d’estimulació cognitiva: www.activalament.com. Des de casa i, de manera online, podrem treballar gràcies a exercicis les principals àrees cognitives del cervell: el llenguatge, la memòria, la vista o la concentració.

 

Tallers de memòria

Centre Cívic Can Castelló
Centre Cívic Vil·la Florida
Centre Cívic La Sedeta
Casal Can Fàbregas
Espai Putxet
Casal Sant Ildefons
Casal de Gent Gran de Sants
Centre Cívic Vallvidrera Vázquez Montalban
Programa Activa’t
Centre Cívic Navàs
Casa Elizalde
Cente Cívic La Cadena
Centre Cívic Can Deu
Centre Cívic Casa Golferichs
Centre Cívic Casa Sagnier
Centre Cívic Ateneu Fort Pienc

Consulta la programació de tots els Centres Cívics

 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat