Estudi del CST
L’any 2012, el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), en col·laboració amb el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, va iniciar un projecte amb 45 pacients que havien superat un càncer de mama o de còlon –els més freqüents-. L’objectiu? Estudiar com l’esport podia ajudar a escurçar el temps de recuperació dels pacients oncològics. “Les persones que participen en el programa esportiu són pacients que ja han acabat el tractament de quimioteràpia o radioteràpia”, específica Alfaro.
Quan s’acaba el tractament el símptoma més habitual és el de la fatiga i de la mà de l’activitat física, la idea és treballar la força muscular i la capacitat aeròbica per disminuir aquest cansament. “Això ja és importantíssim per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones!”, afegeix Bellver. Hi ha més! L’esport ajuda a fer minvar els trastorns alimentaris, les nàusees, la percepció de dolor i a augmentar l’activitat d’oci. “Es veuen millor físicament, estan més animats, guanyen en eufòria i tenen més ganes de gaudir de temps d’esbarjo”, puntualitza Alfaro.
Són variables subjectives que es mesuren amb un test de qualitat de vida però se n’observen també d’objectives com la millora de la capacitat funcional, la disminució de la massa grassa i l’augment de la massa muscular. “Als Estats Units hi ha estudis que també asseguren que aquest exercici amb pacients que estiguin fent quimioteràpia millora la tolerància al tractament. Nosaltres, als que estan fent quimio els hi recomanem que es moguin i que si poden, com a mínim, caminin i la percepció és que toleren millor els tractaments”, conclou Alfaro.