Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Esport i gent gran
© Christian Bertrand

Esport per a gent gran i activa

Encara que passeu dels 60, sou els més forts de la casa, oi? Doncs a fer esport!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

Heu creuat la barrera dels 60, us acosteu a la jubilació i sembla que s’hagi acabat el món. Prou! Esteu a la flor de la vida. Si teniu un cuquet que es mou inquiet dins vostre i us demana a crits que us poseu a fer esport... feu-li cas! No esteu sols, segons dades de l’Institut Barcelona Esports, el 14,42% dels abonats de Centres Esportius Municipals tenen més de 65 anys, fins a 25.827 persones. A Barcelona hi ha un bon grapat d’opcions per calmar les vostres ànsies d’exercici. Atents!

Programa Activa’t

Programa Activa’t

Tai-txi i txi-kung o caminades suaus i exercicis de memòria. El nom no podria ajustar-se més: activa’t! La idea és omplir els parcs i jardins de Barcelona i aprofitar-los per fer salut sense gastar-nos ni un duro. A la Ciutadella, a l’Espai de Mar, al Parc de Joan Miró, als Jardins de la Indústria... són 16 espais a l’aire lliure on es programen activitats els matins de dilluns a dijous. Un dia, caminades suaus de 30 minuts pel parc amb un escalfament previ i exercicis per activar la memòria. L’altre, gimnàstiques orientals, com el tai-txi o el txi-kung on es proposen i es combinen moviments harmònics, respiració i concentració mental. Ah, no cal inscripció prèvia, només aparèixer al parc triat.

Circuits gimnàstics

Circuits gimnàstics

N’hi ha 40 dissenyats específicament per promoure la salut entre les persones grans i l’hàbit de moure’s i fer exercici de forma regular. Són circuits gimnàstics i lúdics amb barres fixes, ponts inestables, tamborets bellugables, elements que treballen canells, colzes i espatlles...  Us sona a xino? Tranquils, si no teniu ni fava de com treure’n profit, al costat de cada aparell hi trobareu una explicació i, a més, diversos dies a la setmana, en 12 d’ells, un entrenador dinamitza una sessió per assessorar-vos sobre com utilitzar-los. La idea? Fer un circuit que s’allarga durant uns 45 minuts en unes instal·lacions pensades per millorar l’equilibri, l’elasticitat, la mobilitat... fer-nos més fàcil el nostre dia a dia!

Publicitat
Sardanes

Sardanes

Els heu vist per places i parcs, en grup i ballant en cercle, però mai us heu atrevit a provar el ball més famós de Catalunya? Ja va sent hora! Dones i homes s’agafen de les mans, formen una rotllana i puntegen amb els peus els compassos de la música interpretada per la cobla. Què us hem d’explicar! La sardana és el típic ball del qual tots coneixem els bàsics però pocs ens hi hem acostat en profunditat. És més complicat del que sembla, s’estructura en diverses parts i els balladors han de comptar els compassos de cada tiratge per saber quan i com s’acaba de ballar. Si en voleu aprendre a Barcelona, hi ha un bon grapat de colles, una d’elles, el Grup Sardanista Maig.

Castellers

Castellers

El pare com a primera mà, la mare formant part del tronc i el fill d’enxaneta. Un castell 100% familiar. Entre les més de cent persones que el carreguen i el descarreguen podem trobar nissagues familiars més grans que la de ‘La Tribu dels Brady’. Si fa temps que busqueu una activitat per fer amb fills o néts, aquí la teniu! Només heu d’acostar-vos a una de les sis colles castelleres de la ciutat. Formar-ne part implica assistir als assajos i a les actuacions i ningú cobra i ningú paga, només es demana compromís per arribar a rebre la preuada camisa.
 

Publicitat
Zumba sènior

Zumba sènior

Golden Zumba! Ja us ho hem dit, sou a l’edat d’or i no heu de renunciar a res. Si del que teniu ganes és de ballar al ritme dels 'hits' més comercials –des de cançons de Miley Cyrus als últims èxits d’Avicii- ho podeu fer. La Zumba mola i, el millor, és que ens movem, riem i, sense adonar-nos-en ens posem en forma i tonifiquem. A Barcelona està per tot arreu i s’ha escampat com l’escuma però al Centre Cívic Baró de Viver fan sessions específicament pensades pels sèniors a molt bon preu.

Nòrdic Walking

Nòrdic Walking

Semblareu esquiadors de fons sense esquís, sense neu i perduts entre els carrers de la ciutat. Caminareu amb bastons fets de carboni al ritme d’1, 2, 1, 2... amb un somriure i en grup. Si caminar és saludable fer-ho amb pals –i bona companyia- encara ho és més. Per què? Ens ajuda a moure tot el cos i repartir l’esforç. “Per la gent amb problemes de genolls és ideal. El pal és el primer que rep l’impacte i minimitza el cop. A més, enforteixes braços, esquena i postura”, diu l’Adirà González, instructor del grup de marxa nòrdica del Centre Cívic Vil·la Floria. A Barcelona, podeu aprendre tècnica i ‘marxar’ en grup amb Bendhora, Kieser Training o l’Associació Esportiva de Sarrià, així com en la majoria de Centres Cívics.

Publicitat
Ioga

Ioga

Comencem escalfant el cos i quan ja el notem a punt arriba el moment de fer unes quantes sèries de salutacions al sol. Intentem respirar sempre pel nas, activem l’abdomen i estirem tot el cos. Però no forcem! “Dominar el ioga no vol dir que puguis fer les postures més inversemblants o aguantar llargues hores en una posició. L’important és arribar a conèixer el màxim el nostre cos, saber fins on podem arribar”, ens diu en Joan, instructor de Yoga Transforma (Vico, 31). Sense matrícula, és un espai familiar i acollidor on fareu classe en grups molt reduïts i podreu adaptar la sessió a les vostres necessitats. La postura de la cobra, del gerrer, del gos, del triangle... i, per acabar, 15 minuts de savasana.

Country

Country

Peu esquerre, peu dret, barret de cowboy i botes.. a punt. Gràcies Coyote Dax. El teu ‘No rompas más, mi pobre corazón...’ i els moviments coreogràfics que l’acompanyaven van omplir els nostres primers dies de discoteca i ens van descobrir que existia un ball denominat country. Nascut als Estats Units, si el voleu tastar a Barcelona a Llar Country Bonanova (Bigai, 12) programen classes els caps de setmana a preus molt econòmics. La idea és, primer, aprendre amb una colla del teu nivell i després, unir a tots els grups en una ballada conjunta.

Publicitat
Aigua dolça

Aigua dolça

Dins de l’aigua podem fer els mateixos moviments que fem fora però de manera més lenta i controlada, amb menys impacte i evitant el risc de lesions. Sona bé, oi? Ajuda a corregir postures, disminueix els dolors musculars, afavoreix la relaxació i la respiració... són algunes de les virtuts d’activitats dirigides com la d’Aigua Dolça pensades per persones amb dificultats de mobilitat. A la majoria de centres esportius municipals en trobareu. De fet, el 14,42% dels abonats d’aquests centres tenen més de 65 anys, fins a 25.827 persones.

Patinatge

Patinatge

Molt mogut? Oblideu-vos de les excuses! Si voleu una mica més de marxa, el patinatge en línia és el vostre esport. La botiga ROEX compta amb una escola on ofereix classes gratuïtes per fomentar-lo. “Tenim una parella de 72 anys, qualsevol persona pot patinar!”, diu l’Oli Benet, responsable del centre. Si la idea us tempta, acosteu-vos fins al carrer Salvador Espriu 63 els dilluns entre 18 h i 20 h o els dissabtes d’11 a 13 h. Són sessions d’iniciació on fins i tot us deixaran patins si arribeu amb temps. Els dimarts, dimecres, dijous i divendres fan classes de derrapades, eslàlom, salts o iniciació al downhill i, un cop al mes, surten de ruta per la ciutat.

Publicitat
Barnatresc

Barnatresc

Senderisme urbà. Vaja, que toca caminar i conèixer tots els racons amagats de la nostra Barcelona. L’Associació d’Entitats Excursionistes del Barcelonès i l’Institut Barcelona Esports promocionen la pràctica del senderisme a través d’aquest programa de caminades, d’entre 12 i 15 kilòmetres. Cada any, programen unes 11 sortides: per Horta, Sant Andreu, Gràcia, Sants, Montjuïc, del Besòs al Llobregat i, fins i tot, una nocturna. A més, si la ciutat se us queda petita, també us poden ajudar a redescobrir Catalunya amb el Naturtresc. Sempre gratuït, amb guia i avituallaments.

Hipopressives

Hipopressives

Segurament ja aneu tard! Hauríem de començar des de petits a fer hipopressives? “Des que anem al col·le! És la meva teoria”, ens diu l’Anna Baelló, fisioterapeuta i una de les fundadores del centre Rehabilitación del Suelo Pélvico (Via Augusta, 277). L’error habitual és acostar-s’hi després d’un part. Ara, no és, ni de bon tros, l’únic responsable de la pèrdua de força i de to al sol pelvià. “Cridar, saltar, tossir, aixecar-nos del llit... moltes de les activitats que fem diàriament provoquen una pressió sobre la matriu, el recte i la bufeta que debilita el nostre sol pelvià. Si a això li sumen un embaràs, un part, la menopausa... imagina’t!”, explica Abelló. Ara no és només carn de dones. Els homes també us en podeu beneficiar, tant per lluitar contra la incontinència com per disminuir els problemes posturals.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat