Jocs Olimpis de Rio
© f11photo
© f11photo

Guia per seguir els Jocs Olímpics de Río 2016

Aquest estiu, marxem fins al Brasil per veure els millors esportistes del món!

Publicitat

Feijoada, caipirinhes, picancha samba i capoeira. Tot made in Brasil. Se us fa la boca aigua i teniu ganes de fer una escapadeta al país carioca? Si se us en va de pressupost, no patiu. Aquest estiu, us podeu sentir més a prop del país de Neymar sense sortir de Barcelona: mirant atents els Jocs Olímpics i, aprofitant, per visitar els 'spots' més brasilers de la nostra ciutat. Nosaltres, fem un repàs dels noms propis dels Jocs i us donem idees per viure’ls amb més samba que mai.

Usain Bolt

9,58 segons. És el que triga Usain Bolt a córrer els 100 metres. Els 200? En 19,19. Increïble però cert. En el temps que l’estrella jamaicana triga a penjar-se dos ors olímpics, nosaltres fem poc més que un parell de metres. Apunteu-vos l’hora: la de 100 serà diumenge 14 d’agost a les 3.25 de la matina (22.25 h al Brasil); la de 200, a les 3.30 del dijous 18. Poseu-vos el despertador i aixequeu-vos a veure-les. Valdrà la pena. Bolt és el showman per excel·lència i tot sembla indicar que, a Río, posarà fi a la seva carrera esportiva.

Katie Ledecky

Som molt fans de Katie Ledecky. La vam veure quan encara era una adolescent als mundials de Barcelona 2013 i, ara, que no té ni 20 anys, tot sembla indicar que Río 2016 seran els seus Jocs. A Londres, amb 15 anys, ja es va penjar un or als 800 lliures, una de les seves proves preferides juntament amb els 1.500. És la reina, la més ràpida, i hi hagi o no rival, Ledecky va a totes i fulmina rècords del món a cada braçada. Se li donen bé, també, els 100, els 200 i els 400 lliures. En serio, Katie, d’on has sortit?

Publicitat

Michael Phelps

Adéu i hola! Michael Phelps is back. A Pequin, va superar Mark Spitz fent-se amb vuit ors. A Londres, va allargar la seva llegenda arribant fins a les 22 medalles olímpiques. 22! És un monstre. I després d’un temps allunyant del clor i regalant-nos algun escàndol, Phelps torna al seu hàbitat natural: la piscina. Seran els seus cinquens jocs i té bitllet ja pels 200 estils, 200 i 100 papallona. A la piscina, també brillaran, segur, dos nord-americans més: Ryan Lochte i Missy Franklin.

Mireia Belmonte

La nedadora de Badalona ja sap què és penjar-se dues medalles olímpiques. Belmonte en vol més. Aquest estiu, a Río, nedarà en els 200 i 400 estils, els 400 i 800 lliures, els 200 papallona i el relleu 4x200 liure. Les rivals? Depèn de la prova, però es trobarà segur a prop de Ledeky i de l'hongaresa Katinka Hosszu, un altre prodigi de la natació amb un grapat d’ors mundials al seu currículum. La badalonina no estarà sola. Melani Costa i Jessica Vall també tenen opcions de mossegar metall.

Publicitat

Gemma Mengual

La sirena barcelonina ha tornat a la sincro. Després de pujar al més alt del podi i convertir-se en un esport que assegurava un bon botí de medalles en cada competició, la sincro està en el punt de mira. A Río hi van sense equip i totes les esperances estaran posades en Mengual i Carbonell, en el duo i el solo. Rússia és i ha estat sempre imbatible. Xina, Japó i Ucraïna volen deixar a la delegació espanyola sense medalles. La cosa serà veure si la fórmula Mengual-Carbonell funciona.

Rússia

Matins.sí. Matins.no. El COI encara no ho té clar però abans del 5 d’agost haurà de decidir si permet que Rússia participi en els Jocs de Río 2016. Sembla que l’estat rus va liderar un programa de dopatge per protegir els atletes del país que havien donat positiu a Sochi 2014. Hi haurà atletes russos però hauran de demostrar que estan nets? Chi lo sa!

Publicitat

Rugbi i golf

Tornen a ser olímpics! El Rugbi ho farà en la modalitat de seven, després de ser-ho ja entre el 1900 i el 1925 amb 15 jugadors. El golf només va tenir un green olímpic dos cops, al 1900 i al 1904. A Río tots dos tornaran a veure com els seus millors esportistes es pengen medalles olímpiques. Heu vist mai partits d’alguna de les dues disciplines o hi heu jugat? Aprofiteu per descobrir-los aquest estiu, La llista, però, és llarga. El Beisbol, el softbol, el karate, l’squash... segueixen esperant a ser acceptats.

Descobrir esports

De fet, nosaltres cada quatre anys ens enganxem al waterpolo, al bàdminton, als salts de trampolí, al piragüisme i, també, al tir olímpic. Mai falla. Els Jocs són una oportunitat per enamorar-nos de disciplines que, de normal, és difícil veure per la televisió. A Londres, vam emocionar-nos amb el paper de la selecció de waterpolo que dirigia Miki Oca des de la banqueta, vam al·lucinar amb els ors de Mo Farah als 5.000 i 10.000 metres i ens vam quedar amb la boca oberta amb la gimnasta Gabrielle Douglas. Només un prec. Teles, passat l’agost no els abandoneu, nosaltres somiem de poder veure cada cap de setmana un campionat de taekwondo.

Publicitat

Medalles d’Espanya

46. El Consejo Superior de Deportes (CSD) ho té clar: Espanya pot guanyar 46 medalles a Río de Janeiro, 22 en competicions femenines, 22 en masculines i 2 en esports mitxes. Mireia Belmonte, Carolina Marin, Garbiñe Muguruza, Rafa Nadal, Marina Alabau, Maialen Chourraut, Saúl Caraviotto, Támara Echegoyen, la selecció masculina i la femenina de bàsquet. Hi ha opcions sí... però 46 ens semblen masses. De fet, als Jocs que s’hi van sumar més van ser als de Barcelona 92’, on Espanya va aconseguir 22 medalles.

Brasil a Barcelona

Aneu de la mà de l’esport i aprofiteu per viure els Jocs a la vegada que descobriu, també, la gastronomia, la dansa, la música i l’idioma del Brasil a Barcelona. A la casa Ametller hi té la seva seu el Centre d’Estudis Brasilers. Grups reduïts i una manera d’ensenyar el portuguès centrada en la conversa i, en aprendre de la cultura del país brasiler a través de la seva història, les seves cançons i les seves pel·lícules. També, podeu sopar al Mirlot o prendre algo al Manga & Rosa o ballar capoeira.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat