Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Frisbee
Frisbee

Jugar a ultimate frisbee a Barcelona

Feu volar amb tècnica i precisió el disc!

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Imagineu-vos aquesta imatge: matí número 63 en una platja immensa del Maresme en ple mes d’agost. No sé vosaltres, però nosaltres en vam viure uns quants i eren carn de pales o de frisbee. El llançàvem prou bé però gairebé mai l’agafàvem al vol. Doncs aquest disc que més d’un haureu trastejat algun cop a la vida és el protagonista d’un esport amb totes les lletres: l’ultimate frisbee. Té el seu reglament, la seva federació i arreu del món hi ha equips -masculins, femenins o mixtes- que entrenen i competeixen. L’objectiu? Avançar passant-se el disc fins a aconseguir que el rebi un company situat a l’àrea d’anotació rival i sumar punts. I, sí, també es juga Barcelona!

Per què ultimate?

Per què ultimate?

Sabem què és un frisbee, l’hem llançat algun cop però... per què això d’ultimate? El 1967 diferents estudiants de secundària d’un centre dels Estats Units van barrejar diferents disciplines com el futbol americà, el futbol o el bàsquet i hi van afegir un frisbee. Així van crear, segons ells, la màxima experiència esportiva: d’aquí l’ultimate!

Esperit de joc

“És el que fa més especial aquest esport i el més difícil d’explicar a la gent. Juguem sense àrbitre i respectem totes les regles sense baralles ni trampes. No ens cal. Només necessitem l’esperit de joc”. És el clàssic 'fair play' però aplicat a l’ultimate frisbee. Aquí tothom el té present i per això, fins i tot en campionats del món, es juga sense àrbitre. Els jugadors van sobrats d’honestedat! Si algú comet o pateix una falta ho diu i, entre els implicats, es pren una decisió! De fet, al final dels partits també s’organitza l’Spirit Circle: ‘Ens reunim els jugadors dels dos equips i, normalment, el capità, diu què li ha agradat i què no del joc o l’actitud del rival’ ens explica la Linda, dels Salty Ultimate Frisbee de Barcelona.

Publicitat
A la sorra o a l’herba

A la sorra o a l’herba

El primer que heu de saber és que s’hi juga sobre sorra sí, però també, lluny del mar: a l’herba. És habitual veure entrenaments i competicions a platges però també a camps de futbol, parcs o pavellons poliesportius. L’escenari és un terreny de joc rectangular amb dues zones d’anotació –a l’estil de les del rugbi!-.

El joc

Es juga en equips que poden estar formats per 5 o 7 jugadors segons la superfície i la idea és senzilla: avançar passant-se el disc fins a aconseguir que el rebi un company situat a l’àrea d’anotació rival. Així se sumen punts! Ara, aneu amb compte perquè el frisbee crema! No podeu retenir-lo a les mans més de 10 segons i tampoc podeu córrer amb el disc agafat, només està permès pivotar sobre un peu. Anoteu una norma més: el contacte està prohibit! Quan jugueu els vostres primers partits, no us desanimeu si al principi teniu la sensació de córrer d’una banda a l’altra sense tocar disc, és normal! Ah i si sentiu algú cridant ‘Up’ és que el disc és a l’aire volant.

Publicitat
Com es defensa

Com es defensa

Si el contacte no està permès com hem de defensar? La primera eina és comptar en veu alta fins a deu quan el jugador de l’equip contrari té el disc a la mà: així controleu que no esgoti el temps permès! També, l’altra opció és deixar-vos la pell per interceptar alguna passada al vol. Cada vegada que un equip sumi un punt... tocarà canviar de camp: la idea és defensar l’àrea que s’acaba de conquerir. També, us explicaran que abans de cada punt cal triar entre forçar mar o paret o qualsevol altre punt de referència: no us espanteu! Explicat en poques paraules, la idea és que tot l’equip defensarà el costat esquerre o dret per evitar que l’atacant amb disc llenci amb facilitat per aquell cantó.

Bravas Barcelona, Sharks i Peixets

Anem al més important! On i amb qui jugar-hi a Barcelona. Si busqueu un club pràcticament professional, on s’entreni i s’exigeixi al màxim però on també hi hagi bon rollo… a la ciutat en trobareu tres! Els Bravas, els Peixets i els Sharks. La platja de Castelldefels, un grup d’amics i unes braves. Així van néixer Bravas Barcelona el 1998. Van ser els pioners de la ciutat i, ara, compten amb un equip masculí (Bravas) i un femení (Crema catalana). Tenen gràcia per trobar noms –sempre busquen que siguin d’aquí i juganers- i, també, són una referència a l’hora d’ensenyar a jugar a ultimate a Barcelona. Si teniu ganes de descobrir la seva recepta, habitualment, entrenen els dijous a l’estadi Joan Serrahima i els diumenges a la platja de Castelldefels.

Publicitat

També agafen amb força el disc els Peixets, nascuts com una mena de filial d’un equip sevillà, el Frisbillanas. Després d’un primer any difícil amb més il·lusió que gent, van ser precisament uns membres dels Bravas i alguna jugadora amb molta voluntat els que els van ajudar a agafar impuls per consolidar-se també com a equip masculí i femení a Barcelona: els Peixets i les Piranyes que es troben els dimarts a Can Dragó i els dijous a la zona de platja que queda just davant de l’Opium entre les 20 i les 22 h. Els tercers en discòrdia són els Sharks, un dels equips més joves però que ja mosseguen! El 2016 ja es van col·locar com el segon equip de la ciutat quedant tercers a la Lliga Catalana, només per darrere dels Bravas i els Disctèrics de Girona’.

Salty Ultimate Frisbee Barcelona

La nostra mentalitat és diferent. Només ens trobem per jugar, no fem entrenaments físics. Si busques un equip més seriós has d’anar a jugar amb els Peixets, els Bravas o els Sharks’. En Lucas és un altre dels jugadors dels Salty Ultimate Frisbee. Un equip ‘pick up’ que es troba els dimecres a les 18 h i els diumenges a les 16 h a la platja del Bogatell i que es comuniquen a través de Facebook i Meetup. Aquí la idea és divertir-se, jugar i conèixer gent, tan simple com això. Tenen una columna vertebral de jugadors fixa però molts dies se’ls hi sumen estudiants que estan de pas per Barcelona o turistes que volen jugar també a 'ultimate' en les seves vacances però hi ha nivell: són els millors de la segona divisió catalana. “D’on vens?” ens pregunten només arribar! Pakistanesos, francesos, alemanys, austríacs, holandesos, brasilers, uruguaians, alemanys, nord-americans... el grup sembla la torre de Babel i l’idioma és una barreja d’anglès i espanyol. Si us acosteu a jugar amb ells, primer practicareu el vostre llançament – centreu-vos en el revés que és el que surt de natural i descobriu el flick- i, després, us dedicareu a jugar, jugar i jugar! Entre punt i punt, a la banda, trobareu bona conversa i bon rotllo. “És un esport molt hippy. L’ambient és molt especial i coneixes a molta gent diferent. A més, per molt que portis 20 anys jugant-hi sempre descobreixes coses noves!”, ens diu la Linda dels Salty, la nostra mestra en aquesta primera sessió d’ultimate.

Publicitat
Hat

Hat

Si ja heu passat per un parell d’entrenaments i voleu apuntar-vos a un torneig... busqueu aquells que es diguin ‘Hat’! “Són campionats on t’inscrius com a jugador, no com a equip. Els grups es formen de manera aleatòria i això et permet conèixer altra gent”, ens explica la Linda. A Barcelona, la platja de Castelldefels, els Bravas organitzen cada any el Porró Open, un torneig que cada octubre reuneix a jugadors de tots els països i és ja un dels més populars d’Europa gràcies a una combinació que mai falla: vi + bon temps + Ultimate frisbee. Si coincideix amb un dia de vent... no maleïu als Déus! “No és molest! En realitat, que hi hagi vent o pluja al final és un repte més a superar!”, ens diuen rient. Vaja, que no hi ha excusa, si més o menys ja us defenseu amb el disc a la mà o us ha agradat el rotllo... aneu directes a posar el vostre nom en el ‘barret’ d’algun torneig.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat