Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Natació en aigües obertes
© Sergi Colome

Natació en aigües obertes a Barcelona: rutes i consells per entrenar

Llanceu-vos i nadeu!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

Prepareu un triatló i heu de reforçar la part d’aigua o, simplement, voleu llençar-vos al mar i descobrir la natació en aigües obertes? Cada vegada són més els que aparquen la piscina i neden en llocs oberts com el mar, un llac o un riu. “Al principi, la principal limitació és la por al mar”, ens diu el Tino Bermejo, director tècnic del club TfSwim i TfRun. Normal! Ell coordina unes sessions al mar on treballen diferents aspectes de l’entrenament en aigües obertes, practicant la tècnica de natació, fent jocs d’orientació, sèries curtes o nedades continuades.

Si sou nous en això, el primer que haureu de vèncer és l’angoixa o l’ansietat que us pugui generar moure-us en un terreny de joc diferent. Per aconseguir-ho, us ajudaria saber quant sou capaços de nedar de manera continuada. “Al mar no hi ha paret. Per gaudir-ne, seria important ser capaç de nedar almenys 15’ seguits en piscina perquè parar cada 5’ a descansar no tindria gaire sentit”, explica Bermejo. També, haureu d’acostumar-vos a els corrents o a les onades, adaptar la vostra tècnica de natació a l’estat de la mar i modificar les braçades, i adaptar-vos a nedar embotits en un neoprè. “Com a la muntanya, també és molt important sortir acompanyat. Al mar estàs molt sol i si et passa alguna cosa et pots trobar en una situació molt compromesa”, recorda Bermejo. Per solucionar aquest aspecte ho teniu fàcil perquè a Barcelona cada cop són més els que neden en aigües obertes! Podeu sortir i aprendre amb el TfSwim, el CEM Mediterrani, els Radikal Swim, els Barcelona Swimmers, els swimaciegas del No Te Pares Team o acostar-vos a alguna de les trobades més informals que es programen des de Meetup.

Rutes

“Una bona platja per iniciar-se és la de la Barceloneta, perquè queda bastant recollida pels espigons i es pot trobar una zona d’aigües obertes tranquil·la on gaudir. En el nostre cas, és d’on sortim. Hi ha la instal·lació IEM Espai de Mar (Passeig Marítim de la Barceloneta, 5) que té vestidors, taquilles i dutxes”. De fet, per poc que us agradi l’aigua, us hauríeu de tatuar la ubicació d’aquest espai al cor perquè a banda de programar activitats i cursos, hi podeu deixar les vostres coses mentre feu esport fent ús d’un servei de lloguer que surt a bon preu.

Publicitat
© Sergi Colome

El Tino també ens explica que tot el litoral de platges de Barcelona està preparat i senyalitzat amb boies durant l’estiu. “Les platges estan separades per espigons (i el port esportiu) però es pot passar sense problemes, excepte davant la sortida del port que és perillós. Hi ha 4 platges en què estan senyalitzats els metres que es neden d’espigó a espigó”, afegeix. Són els quatre itineraris que ens recomana Vies Braves, un projecte que ha impulsat diferents rutes marines públiques pensades per gaudir de les aigües obertes de forma segura. A litoral barceloní ens descobreixen quatre que fan la vida més fàcil a triatletes o nedadors: la de Sant Sebastià (1,2 km), la de la Barceloneta (0,6k m), la de La Mar Bella (0,7 km) i la de La Nova Mar Bella (0,6 km). Si un dia teniu pensat fer algun d’aquests itineraris, abans de posar-vos el neoprè, podeu entrar al web viesbraves.com i veure l’estat de la mar i la temperatura de l’aigua!

Publicitat

“Una altra bona zona per iniciar-se és el Barcelona International Sailing Center al Fòrum. És com una piscina al mar, tancada al mar obert”, afegeix Bermejo. Aquesta instal·lació està especialitzada en esports nàutics i activitats outdoor i, com l’Espai de Mar, és també punt de trobada de molts grups de nedadors d’aigües obertes.

© Sergi Colome

Publicitat

Si ja fa un temps que nadeu, us heu marcat alguns objectius i ja no porteu l’etiqueta d’iniciació a sobre, potser us interessarà fer entrenaments més exigents. Si necessiteu una tirada llarga, la podeu fer anant cap a la Mar Bella: “Hi ha moltes platges separades només per un espigó que es pot passar nedant sense perill. Es pot nedar des del Port Olímpic fins a pràcticament el Fòrum”, recomana Bermejo. Necessiteu sèries? Us esperen a la platja de Sant Sebastià! Està ben marcada amb boies i té una longitud de 600 m que dóna per fer un bon entrenament. “A més, la panoràmica del Vela és espectacular!”, afegeix en Tino.

Tenim clubs i grups, companys de braçades vaja, rutes a prop de casa i, potser, només ens faltaria un lloc especial on viure un matí diferent de natació en aigües obertes. Està fet! “El Pont del Petroli de Badalona. Té molt de carisma entre els nedadors. Sempre s’hi fan trobades i, des d’allà, s’inicien tirades llargues cap al Masnou o altres poblacions de més al nord”, conclou Bermejo.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat