Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Natació sincronitzada

Natació sincronitzada per a adults a Barcelona

Nois i noies llanceu-vos a fer coreografies a l’aigua!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

“S’ha obert el ventall de possibilitats. Abans, si als 18 no anaves amb l’equip nacional no podies seguir fent sincro. Ara sí i, també, pots començar-hi encara que siguis més gran”. Fer natació sincronitzada no és només cosa de nenes o noies que van camí de convertir-se en la nova Gemma Mengual. Fa 7 anys, el Club Esportiu Mediterrani es va llençar a la piscina creant un grup de natació sincronitzada per a adults amb l’objectiu d’ensenyar-los les eines i la base tècnica d’aquesta disciplina i de crear uns entrenaments amb un aire diferent: classes ben estructurades on es treballa però d’una manera molt més lúdica. “La idea és que aprenguin a fer sincro però que s’ho passin bé. Demanem compromís i uns 3 dies d’assistència perquè si no costa avançar. El progrés acostuma a ser lent però aquesta part de dificultat també motiva, és un repte”, ens explica la Júlia Casals, ex professional i entrenadora de sincronitzada.

En aquest club de Sants, el primer dia que us poseu el banyador us faran una petita prova de natació per veure com us relacioneu amb l’aigua i els estils. També, us explicaran alguns dels exercicis bàsics de la sincronitzada per testejar la vostra coordinació: us tocarà fer l’eggbeater, un moviment circular de cames que ens manté a flot. “És més fàcil entrar en aquest món si vens de la natació perquè ja domines el medi aquàtic. Si no, ho has de tenir molt clar perquè t'empassaràs força aigua”. Al Medi l’equip el formen ballarins aquàtics d’entre 20 i 40 anys, alguns havien fet sincro de molt petits, d’altres practicaven natació però també n’hi ha alguns que sentien passió per l’aigua però mai fins ara havien fet el pas. I sí, són noies però, també nois. “M’agradava molt l’aigua i un amic que en feia em va animar a provar-ho. Érem uns quants nois, cap en sabíem, hi havia poc nivell, així que em va ajudar per aprendre”, diu l’Ignacio, un dels nois de l’equip. Són un grup mixt i tot i que voldrien tenir encara més homes no els hi és gaire fàcil trobar-ne. “Ara sí que hi ha bastants nens que comencen de petits a fer sincro però els adults no tenien cap referència quan eren nens i no s’ho havien plantejat mai així que costa més trobar-ne que tinguin el cuquet de la sincro”.

Publicitat

En 2008, les Panteres Grogues (Diputació, 163; tlf, 93 209 54 90), també van iniciar amb molta il·lusió un primer equip format només per homes. Ara, també aposten pel format mixt per enriquir les actuacions. Són una associació sense afany de lucre que segons expliquen ells mateixos busquen oferir un espai on gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals puguin fer esport de forma lliure. Un dels entrenadors de la secció és el Pau Ribes, el primer nedador espanyol que va participar en un campionat mundial en la modalitat de duo mixt.

Publicitat

A Sarrià, el Club Natació Kallipolis també pensa en totes les edats. Aquí, el més fàcil és que truqueu i expliqueu la vostra història. Compten amb un grup d’adultes i veteranes on hi ha nedadores de totes les edats. “En tenim de 20 o de 30 però també pioneres d’aquest esport que, amb 70 anys o més volen seguir fent sincro. Les que tenen més anys són les que més temps porten fent-ne!”. S’ho prenen en serio, es preparen per participar en algun open i es troben dos dies a la setmana. Ara, si per començar i fer els vostres primers passos preferiu una opció una mica menys ‘seriosa’ quedeu-vos amb les sessions de dissabte: “La majoria són mares de nenes del club que de veure les petites els hi han entrat ganes de fer sincro. S’ho passen pipa a les classes”.

Publicitat

És en equip, es balla al ritme de la música, hi ha aigua, té part de dificultat... són algunes de les coses que enganxen a aquesta disciplina que ara, gràcies a clubs com el Medi, el Kallipolis o les Panteres té també un vessant més lúdica allunyada de l’alta competició. Com s’ensenya i com és el dia a dia d’un equip adult? Al Medi, al llarg del curs treballen per etapes. Durant les primeres sessions incideixen en el físic perquè a l’aigua et canses molt. Fan entrenament de natació, no s’obliden de la pinça del nas, practiquen les posicions bàsiques dins i fora de l’aigua i, després, preparen una coreografia que ensenyaran en una competició open i en una exhibició que es fa al club a final de curs. Per aquests dies, guarden un banyador especialment pensat per aquestes actuacions i que reserven perquè no es gasti. També, com qualsevol equip, tenen capitana, la Clara. “És la meva droga, fer sincro és el que espero cada dia. Com a capitana he de mantenir motivat el grup i unir-lo. Fora de l’aigua tenim vides i edats molt diferents però en remull som iguals i, a final de curs, crec que ens assemblem més i tot!”, conclou.

Publicitat

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat