Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Can Ricart

Racons esportius amb història a Barcelona

Fem memòria!

Escrit per
Carlota Martí
Publicitat

Fem un volt per Barcelona? Això sí, amb les vambes posades i llestos per fer esport i per descobrir espais de la ciutat que ens traslladen a una altra època de la història! Recordem els Jocs Olímpics però, també, la guerra civil, el passat fabril de la ciutat o ens perdem per racons que abans eren plens d’esport i ara esperen una reforma per tornar a bategar. Ens acompanyeu? Sempre va bé recordar d’on venim per saber qui som!

Estadi Olímpic Lluis Companys
© Estadi Olímpic de Montjuïc Lluís Companys (Olympic Stadium)

Estadi Olímpic Lluis Companys

Es va inaugurar l'any 1929 per a l'Exposició Internacional de Barcelona i, entre campionats i concerts, ha anat sobrevivint. Se'l va posar guapo perquè brillés l'any 1992 quan va concentrar totes les mirades pels Jocs Olímpics de Barcelona. Ha acollit, també, campionats europeus d'atletisme, Jocs del Mediterrani, partits de rugbi i de futbol i actuacions d'artistes com els Rolling Stones, Bruce Springsteen o Michael Jackson. Si no hi heu entrat mai... amb curses com la de El Corte Inglés o la Salomon Run podreu descobrir com és córrer per dins l'Estadi!

Bateries antiaèries del Carmel
© Jordi Saragossa

Bateries antiaèries del Carmel

Racó esportiu? Sí, i també històric i, ara, turístic. Les bateries antiaèries del Carmel van ser construïdes durant la Guerra Civil Espanyola per actuar, junt amb Sant Pere Màrtir, com a eixos de la defensa antiaèria de Barcelona. Els canons van donar pas a unes barraques que, amb l’arribada dels Jocs, van ser derruïdes. Ara, és el mirador per excel·lència de Barcelona i si sortiu a córrer pel Parc Güell o el del Guinardó, els haureu visitat més d’un cop amb les vambes posades. Aneu-hi a primera hora del matí i feu un viatge al passat sense que ningú us molesti!

Publicitat

Gimnàs social Sant Pau

Quan arriba l'època de Ramadà obren fins a la una de la matinada. Compten amb vestidors per transsexuals. "Vam veure que alguns companys de treball o socis marxaven a casa a dutxar-se. Vam parlar amb ells i vam buscar-hi una sortida", explica l'Ernest Morera, portaveu del Sant Pau. Dit i fet. Cada estiu obren les portes a 300 nens del Casal d'Infants del Raval i deixen uns mesos de carència a aquells que no s'ho poden pagar o donen accés a joves a canvi d'un seguiment del seu expedient escolar. Són només algunes de les singularitats d'aquest gimnàs popular del raval, el Sant Pau (Ronda Sant Pau, 46). La llista de projectes socials que impulsen s'engreixa amb l'objectiu d'ajudar a les persones més vulnerables i adaptar-se a les necessitats del barri. Han arribat fins aquí després de néixer el 1940 com a banys públics i passar per diferents mans i, l'any 2017, va celebrar una victòria: després de lluitar contra l'amenaça de desnonament, la seva tasca social i esportiva està garantida per un mínim de tres anys i mig més.

La Magòria

La Unió Esportiva de Sants encara confia a tornar algun dia al Municipal de La Magòria, on va jugar entre el 1984 i el 2009. És la terra promesa d'un club que des que va ser fundat el 1922 ha passat per nou camps diferents. L'últim? El de l'Energia, on juga des de 2011. A La Magòria, els santsencs, club històric de Barcelona, hi van jugar entre 1984 i 2009 i, ara, abans de cada partit escalfen amb una samarreta que porta el lema "Recuperem Magòria". Si us passeu algun dia per qualsevol dels partits dels equips del club i pregunteu si troben a faltar Magòria... gairebé els hi saltaran les llàgrimes.

Publicitat

Complex Esportiu Municipal del Raval Can Ricart

Al cor del Raval trobem un centre municipal dissenyat a partir de la restauració d'una antiga fàbrica tèxtil. Això fa que tots els seus espais tinguin un encant especial, com una sala de fitness que està rodejada per unes escales de conte. Ofereixen més de 70 activitats dirigides a la setmana, tenen una piscina coberta gran, amb vuit carrils i una zona de spa pels més sibarites. A més, són un punt de trobada per triatletes perquè ofereixen natació orientada a ells i cada any organitzen un triatló indoor solidari. Així que si vosaltres també penseu que tres no són multitud, us esperen!

Velòdrom Municipal d'Horta

Velòdrom Municipal d'Horta

Aquí també es respira olimpisme. El Velòdrom d’Horta, inaugurat el 1984, ha vist créixer campions del món i medallistes olímpics i per la seva el·lipsi de fusta també es va rodar durant els jocs de Barcelona 92 perquè va acollir les competicions de ciclisme en pista. Ara és seu de l’escola Municipal de Ciclisme però no només aposta per les dues rodes més clàssiques, també ho fa pel BMX o el triat, té una escola de ciclisme inclusiu i compta amb dos camps de futbol de gespa artificial, un pavelló de bàsquet. Va ser la primera joia de la Barcelona olímpica i s’hi respira passió pel ciclisme i per l’esport.

Publicitat

CEM Mar Bella

És el cor del bàdminton a Barcelona. Ho va ser en el passat i ho segueix sent ara. Aquest esport nascut a l'Índia va fer un pas endavant a Barcelona al 92'. Va ser llavors quan li van crear una casa en condicions a la nostra ciutat: el pavelló de la Mar Bella, que seria la seu dels partits de bàdminton dels nostres jocs. S'hi van disputar quatre proves, dues en categoria masculina i dues en femenina, tant en individual com en dobles, on van participar un total de 177 jugadors. Va ser la primera vegada que aquest esport formava part del programa oficial d'uns jocs! Ara, la Mar Bella, és un Complex Municipal multi-esportiu que segueix sent una institució a casa nostra i que s'aixeca al costat del litoral marí, en una zona on abans hi havia indústries i barraques del Poblenou.

Centre Esportiu Municipal de Tennis Vall Hebron

Arantxa i Conchita. Van marcar una època en la història del tennis femení espanyol i, abans de l'aparició de Garbiñe Muguruza, encara vivíem del seu record. Voleu reviure alguna de les seves gestes? Si agafeu la raqueta i aneu a jugar al Tennis Vall Hebron trepitjareu la terra batuda que va veure guanyar una plata a la parella formada per Martínez i Sánchez Vicario i on, també, es va penjar una medalla d'argent Jordi Arrese. Amb 17 pistes de tennis de terra batuda, 7 de terra sintètic i 6 de pàdel, ara, és una instal·lació esportiva que segueix apostant per la pràctica i l'ensenyament del tennis.

Publicitat

Parc de la Barceloneta

Un terra amb tocs de blau i el logo de l'NBA. Dues cistelles i una estructura de ferro que les rodeja i que atorga a l'escenari aires de partit gran. On som? Al Parc de la Barceloneta! Si sou amants del bàsquet i heu trepitjat algun cop aquesta pista potser us va sobtar veure totes aquestes referències a la lliga de les estrelles. Té la seva raó! L'any 2013 aquest espai va ser reformat dins del programa NBA Cares, que té per objectiu la integració social dels nens a través de l'esport i que forma part de l'acord que Barcelona i l'entitat nord-americana van signar el 2011, pel que la nostra ciutat va ser declarada com a territori NBA.

Piscina Municipal de Montjuïc

Piscina Municipal de Montjuïc

És la piscina més maca de Barcelona. Sí, ens atrevim a dir-ho. I, segurament, és també la més famosa. Us heu adonat de les vistes que hi ha? Són una passada. Si voleu comprovar-ho, us haureu d’esperar fins a l’estiu perquè és des de finals de juny fins a principis de setembre que obren la piscina al bany lliure amb preus força assequibles: l’espai i la panoràmica s’ho mereixen! Si poseu els peus en remull, estareu tocant una aigua que ha acollit Jocs Olímpics, Mundials de natació i X-Games però on, també, s’hi han fet desfilades de models, s’hi han gravat anuncis, pel·lícules o videoclips!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat