Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Brussel·les
Picasa

Flandes, un paradís ‘foodie’: 7 motius per planejar una escapada

Una ruta per Brussel·les, Bruges, Lovaina, Gant, Anvers i Malines és una delícia gastronòmica i, alhora, una possibilitat de gaudir de museus, arquitectura i rutes naturals

Time Out en col·laboració amb Turisme de Flandes
Publicitat

Quan un pensa en Bèlgica com una destinació gastronòmica, immediatament se’ns ve una paraula al cap: cervesa. No hi ha cap altre lloc al món on els veritables aficionats puguin trobar una quantitat més gran, i una varietat més excelsa, d’aquesta beguda mil·lenària. Però un cop som allà, i més particularment a la regió de Flandes, ens trobem amb una realitat molt més estimulant, ja que l’oferta que tenim al nostre abast, sobretot en el menjar, és també força sorprenent. Si només ens quedem a la superfície, segurament no passaríem dels plats nacionals belgues, les patates fregides i els musclos, i si fos així tampoc passaria res, perquè són plats espectaculars que van més enllà de la seva aparent simplicitat. Però hi ha molt més: Flandes és un lloc perfecte per una escapada que integri una ruta cultural, natura, esport i, òbviament, també gastronomia.

A continuació us donarem pistes per visitar Flandes i compaginar una exploració ‘foodie’ amb activitats com el ciclisme, els museus o, simplement, passejar per ciutats tan agradables com Anvers, Bruges, Malines, Lovaina, Gant i, lògicament, la capital Brussel·les. Què trobarem? Productes de proximitat amb molta qualitat, mar i camp, rutes naturals i art europeu excels. Us ve de gust una escapada?

1. La cervesa és la reina

La cervesa és inevitable a Flandes. En qualsevol espai, públic o privat, la cervesa acompanya la vida quotidiana. Això no és pas per atzar: la tradició cervesera de Flandes es remunta a l’edat mitjana, quan va començar una elaboració incipient que va assolir l’excel·lència en la producció artesanal, i que ha arribat fins avui. L’any 2016 l’UNESCO va reconèixer la cervesa belga en el seu conjunt com un dels grans patrimonis de la humanitat, i un cop allà, una activitat lògica és fer el tast del major número possible de cerveses. N’hi ha de molts tipus: negres i amb tocs de fruita, amb història o de nova creació, industrial i artesanals. Algunes s’han fet a abadies o a granges, a partir del blat o la malta, i lògicament de la civada. En qualsevol bar o restaurant trobareu una carta extensa, només cal començar i anar descobrint sabors majestuosos. I una recomanació: aquest 2024 reobriran les seves portes alguns espais cervesers d’importància, i se celebren entre d'altres el Festival de Cervesa Tour de Geuze.

2. El bressol de la xocolata

El mateix que diem de la cervesa, també ho podem dir de la xocolata. Hi ha d’altres països que reclamen el lideratge en la producció i excel·lència en la xocolata, però és a la regió de Flandes on podreu trobar els espais més importants dedicats a aquest producte diví, des de les fàbriques més grans del món, Callebaut i Puratos, a botigues on comprar-lo, o tallers o museus on tastar-lo i veure com es produeix. Només cal dir que el praline es va inventar a Brussel·les, i a més la xocolata és la porta d’entrada a un fabulós món de delícies dolces. Les pastisseries de Flandes són espectaculars per fora i a dins mai deceben. Aprofiteu la recerca de la xocolata –no cal buscar gaire, hi és a tot arreu– per passar desprès a d’altres postres bàsics de la zona com els gofres, les galetes ‘speculaas’ i una varietat inabastable de pastissos.

3. Patates i musclos

Moltes vegades, els musclos i les patates es mengen plegats, i aquesta és una de les grans especialitzats del restaurants que ofereixen propostes renovades o d’autor. No deixeu de tastar-los! A més, són dos productes amb una riquesa i una importància social incomparables. Les patates fregides són un producte bàsic amb possibilitats infinites, i són un bàsic quan anem pel carrer i fem una passejada (cerqueu la paraula frietuur per saber on comprar-les). Les patates a Flandes es fan amb molta dedicació, amb una doble capa de fritura, i amb tota mena de salses i acompanyaments. Com dèiem, els musclos són els més habituals, però també us trobareu altres delícies del mar com les gambes del Mar del Nord, amb unes arts de pesca que són patrimoni de l’UNESCO.

4. Plats consistents

Tant la cervesa com les patates fregides són institucions de la gastronomia de Flandes, quelcom que –i això ho trobareu durant el viatge, mentre sou a la Grand Place de Brussel·les o a l’exterior de l’estació d’Anvers– està molt a la vida de la gent, que li dona caràcter i qualitat. I podem dir el mateix d’altres plats, com els Vol-au-Vent, una especialitat que consisteix en pasta de full amb trossos de pollastre, xampinyons i mandonguilles, tot amb una salsa deliciosa. Però hi ha d’altres especialitats de Flandes que necessiten expressament una taula i una bona companyia. Podríem destacar el conill amb prunes, o el Stoverij, un estofat de vedella que consisteix en carn ben feta amb una salsa contundent i, per què no, patates. Si voleu més recomanacions, tasteu les endívies envoltes de pernil dolç amb salsa beixamel i els tomàquets crevette farcits de gambes grises.

5. Productes de kilòmetre zero

La cuina de kilòmetre zero, a partir dels productes singulars de la zona, és fonamental en la cultura de Flandes, que aspira a ser plenament sostenible i responsable amb l’entorn natural. Així, trobareu que la fruita és important en la dieta flamenca: la poma i la pera tenen molta presència als mercats i a diferents plats, com també són important dos productes del camp que podreu trobar amb molta assiduïtat: l’endívia o l’espàrrec, un producte central de la zona que forma part de les cartes més variades dels restaurants. També podreu gaudir de la mostassa i els formatges, amb els quals descobrireu que es pot fer autèntica màgia gastronòmica, com la que practica el col·lectiu d’ambaixadors GOESTING, els xefs més originals de la regió.

6. Com païr tot això? La ruta per les sis ciutats

Una ruta per Flandes d’un cap de setmana o d’uns pocs dies, ja sigui en el temps de l’estiu o en qualsevol altra data de l’any, implica moltes coses, entre elles visitar ciutats amb patrimoni, cultura i entreteniments molt variats com Brussel·les –és un lloc de pas inevitable, i sobre tot és recomanable anar més enllà dels habituals llocs turístics com el Manneken Pis; per exemple, aneu al jardí botànic– o Lovaina, la ciutat jove i universitària. Els museus de Flandes contenen moltes obres originals dels grans Mestres Flamencs dels segles XVI i XVII, i l’arquitectura flamenca, tant en les ciutats com en l’exterior, on hi ha molts castells ben conservats, és impressionant. No deixeu de visitar esglésies, com la catedral de Gant, que també contenen art important, ni ciutats amb tota mena d’atractius com Malines i Anvers. I, lògicament, un lloc on s’ha d’anar sempre és Bruges, una ciutat històrica i tot un espectacle visual amb pocs rivals en aquest món.

7. La ruta natural

Si voleu sortir dels llocs més habituals, teniu altres opcions. Les connexions entre ciutats són també rutes naturals per caminar o anar en bicicleta –el territori és molt pla, i per tant apte per aquest esport–, i també podeu fer una escapada a localitats de costa com Oostende, on no només trobareu mar i bona gastronomia, sinó també art contemporani i uns paisatges que us donaran ganes de tornar a repetir en el futur. Si decidiu fer alguns d’aquests trajectes en bicicleta, descobrireu un plaer exquisit: veure el paisatge a un ritme agradable i poder parar de tant en tant a fer una cervesa, tant a les ciutats com en espais naturals.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat