Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Xiula falta a la LGBTIfòbia

10 anys de lluita LGBTI a Barcelona

Fem balanç dels últims deu anys de l’ambient barceloní: de com gai i lèsbic ha passat a ser LGBTI! #10anysTimeOutBCN

Escrit per
Sebastià Portell
Publicitat

Veníem d’aprovar la Llei de matrimoni igualitari el 2005 i el 2014 va veure la llum la Llei contra la LGBTIfòbia al Parlament. Polítics i figures públiques (Vila, Collboni, Iceta, Cruanyes, Barneda, Colau) han virat de la subtilesa a la visibilitat. Però, què ha passat en aquesta
dècada perquè es visquessin tants canvis en el món LGBTI?

Doncs que hi havia un ecosistema vivíssim de teixit social, cultural i artístic que estirava el carro. Des del 2008 hem vist com les lletres, com la música, com el teatre, la festa i l’univers de la comunitat LGBTI saltaven la frontera mental que s’havien dibuixat i passaven a formar part de l’imaginari de tothom.

Hem vist triomfar als escenaris peces de Josep Maria Miró, de Marc Rosich i de Guillem Clua. Hem vist com Blai Bonet, Maria- Mercè Marçal, David Vilaseca, Mireia Calafell o Lluís Maria Todó escrivien i eren llegits en clau de gènere i sexualitat.

Publicitat

Hem vist com Guille Milkyway escampava la revolució sexual i com Clara Peya ens inundava amb les seves notes oceàniques. Hem superat binarismes per anar cap a paradigmes més queer de les mans de Paul B. Preciado, de Diana Pornoterrorista, de Marta Segarra, de Brigitte Vasallo i de Bel Olid.

Publicitat

Ens han visitat estrelles mundials, com les noies de RuPaul, Judith Butler i Jack Halberstam. Hem vist com es consolidaven entitats històriques com el Casal Lambda, les Panteres Grogues i el Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, les llibreries Antínovs i Cómplices o el BCNCheckPoint.

Publicitat

I hem sortit de festa. I tant! Churros, Arena, Rita, el Dirty, el Circuit, el Girlie, Ká, Pluma, la Melon, Allioli Olé, Somoslas… Un ambient tan creatiu, viu i plural és més que un bon motiu per celebrar.

Els impulsors

Cinc moments clau per a la comunitat LGBTI

Teoria (2008)

Apareix 'Testo yonqui' de Beatriz / Paul B. Preciado, text imprescindible de la teoria queer i del moviment trans a Barcelona i Europa.

Publicitat

Teatre (2012)

Triomfa el teatre de temàtica LGBTI: en un mateix any s’estrenen 'El principi d’Arquimedes', de l’avui aclamat internacionalment Josep Maria Miró, i 'Smiley. Una història d’amor', de Guillem Clua.

Legislació (2014)

El 2 d’octubre, amb el consens d’entitats històriques i agents socials, el Parlament de Catalunya aprova la Llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Publicitat

Lletres (2015)

Fita clau per a la literatura LGBTI a casa nostra: es recupera l’obra poètica completa de l’homoeròtic, místic i existencialista Blai Bonet.

Festa (2017)

Neix Pluma, una festa amb enfocament queer, i es consoliden propostes alternatives com La Ká, el grup de Las Cinco, La Melon, per a noies, i la nostrada Allioli Olé.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat