Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
LGBTI a Barcelona

Mapa de l'associacionisme LGBTI

De caire lúdic, cultural, social o comunitari... Aquestes són les associacions i entitats LGBTI de Barcelona que has de conèixer

Escrit per
Sebastià Portell
Publicitat

No és nou d'ara: Barcelona és una de les ciutats amb un dels teixits associatius LGBTI més potents d'Europa. Des de l'activisme de base dels setanta fins a l'ecosistema divers i plural que és avui, l'associacionisme queer barceloní passa per un moment d'eclosió que hem volgut repassar, del flamant Centre LGTBI de Barcelona fins a tantes i tantes entitats que lluiten pels drets de tots

No t'ho perdis: els espai expositius amb més sensibilitat LGBTI.

 • Gai i lèsbic

Situat al número 22 del carrer Comte Borrell, entre Sant Antoni i l’Eixample, el Centre LGTBI de Catalunya, és un equipament de l’Ajuntament de Barcelona gestionat per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya: les onze entitats deganes del moviment i també algunes de més joves. El Centre –dirigit per Andreu Agustín– té tres sistemes o línies de treball: serveis de primera atenció, programació d’activitats i sistema d’acollida d’entitats. Ha estat concebut per oferir atenció psicològica, jurídica i laboral en relació amb temes LGBTI de manera gratuïta, i també proposarà un ventall d’actes i cicles, periòdics i més esporàdics, que el volen convertir en un lloc de referència sociocultural i relacional. També serà un viver d’associacions, residents al Centre o no, que treballin en l’àmbit del gènere i la sexualitat i que necessitin el seu aixopluc. Un oasi de la diversitat. Així ho proposa el seu lema, 'Som molt*s', que busca potenciar la identitat i defugir de la divisió heteropatriarcal i binària i vetllar pels drets de tothom i per la diversitat.  El Centre LGTBI de Catalunya s'estrena amb professionals relacionats amb l’atenció psicològica i jurídica i càrrecs directius i administratius amb vocació d'obrir-se a tothom i la mostra més clara d’això són les més de 8.000 persones que van assistir a la jornada inaugural de portes obertes. El Centre no és el final d'una història, sinó la continuació d'una llarga lluita.

Casal Lambda
 • Què fer
 • Centres culturals

El Casal Lambda és un centre associatiu sense ànim de lucre que té com a objectiu la normalització del fet homosexual. Des de 1976 ofereix a gais i lesbianes un espai de trobada i orientació, i disposa d'un centre d'informació i documentació sobre sexualitat dirigit a professionals i investigadors. Són els promotors de festasses anuals com el Festigailesbià o la Mostra FIRE!! de cinema LGBTI. Ara també són una de les entitats residents al Centre LGBTI de Barcelona.

Publicitat
Fundació Enllaç
 • Locals de nit
 • Dreta de l'Eixample

La Fundació Enllaç busca protegir l'autonomia i la solidaritat de les persones LGBTI davant les situacions de més vulnerabilitat: vellesa, pobresa, indefensió o malaltia. Amb aquest objectiu identifiquen i avaluen les necessitats d'aquelles persones en situació de risc per tal de promoure i desenvolupar serveis d'assistència i suport de qualitat que els siguin d'utilitat.

Associació Grup d'Amics Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals
 • Llocs d'interès
 • Sant Andreu

Associació lúdico-cultural reivindicativa que organitza exposicions itinerants, explicació de la memòria històrica i trobades gent gran LGBTI. També compta amb assessoria mèdica i recolzament emocional. L'entitat aplega grups oberts i participatius de gais, lesbianes, transexuals i bisexuals que es reuneixen totes les setmanes i organitzen activitats molt diverses, com ara excursions, conferències, tallers, debats, vídeo-forums, balls de saló, salons de lectura... Després de les activitats, cada dissabte organitzen un sopar.

Publicitat
BCN Checkpoint
 • Locals de nit
 • Eixample

Un centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual per a homes que tenen sexe amb homes, situat al Gaixample, únic per les seves característiques a tot l'estat espanyol i gestionat per l'associació Projecte NOMS-Hispanosida. És indispensable demanar cita prèvia per telèfon.

Gais Positius
 • Locals de nit
 • Sants - Montjuïc

Són una de les entitats residents al Centre LGTBI de Barcelona, una associació formada per homes gais i bisexuals amb VIH que treballa per a donar resposta al VIH i a la sida des de l'any 1994 amb un enfocament basat en els drets de la comunitat LGBTI. Promouen suport, activitats i serveis que contribueixin a la millora de la qualitat de vida dels homosexuals seropositius i la normalització social i la no discriminació en els drets ciutadans.
  
 
 
 
 

 

Publicitat
Associació de Famílies Lesbianes i Gais

Associació de Famílies Lesbianes i Gais

Té com a objectiu trobar espais on els fills i filles puguin veure i compartir models familiars no heteropatriarcals com els seus. Treballa en la conscienciació i reivindicació dels drets de les famílies i infants a tenir aquest model familiar i no estar en situació de desprotecció i discriminació.

Col·lectiu Gai de Barcelona
 • Locals de nit
 • Eixample

Són una de les entitats històriques de la lluita LGBTI del país. El Col·lectiu Gai de Barcelona va néixer l’any 1988 com una associació alternativa de lluita pels drets dels homosexuals amb un tarannà d'esquerres i oberta a un ampli sector de la població. El component lúdic i festiu és un dels trets que solen acompanyar la seva acció i potser també us sonen perquè editen la mítica revista ‘Infogai’, el mitjà de temàtica gai amb més continuïtat.

Publicitat
Sin Vergüenza

Sin Vergüenza

També coneguda com Sinver, Sin Vergüenza és l'Associació Universitària de joves Gais, Lesbianes, Bisexuals, Transsexuals i Heterosexuals, una entitat formada per estudiants que convida els membres de la comunitat universitària a celebrar la diferència, a compartir experiències, històries, idees i reflexions al voltant del fet LGBTI.

Orgull Ràdio
 • Gai i lèsbic

Van començar a emetre el 17 de maig del 2019, coincidint amb el Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia, i des d’aleshores no han fet més que créixer en antena: Orgull Ràdio es projecta des del Casal d’Entitats Mas Guinardó cap al món amb l’objectiu de fer sentir la veu de la comunitat LGBTI. Quan va tenir la idea de fundar-la, Oriol Serra vivia a Madrid i sabia que hauria de tornar a Barcelona i engrescar tot un grup de col·laboradors per posar-la en marxa, però que funcionaria. Recorda amb un somriure que van néixer i viuen “sense suport de corporacions ni d’empresaris”, i que és per això que són lliures. Són un mitjà atípic, que cobreix tot l’espectre LGBTI i els temes que afecten i preocupen la comunitat: des de la salut sexual fins als feminismes i l’activisme trans, des de la nostra gent gran fins als principals esdeveniments d’oci que se celebren a tot el territori. Si li preguntem pel públic a què es dirigeixen, l’Oriol ho té clar: “Estem oberts a tothom però clarament treballem per la comunitat LGBTI. I ho fem de manera àmplia, no sabem ni volem saber a quin partit voten els oients. Som diversos i volem que el nostre públic també ho sigui”.

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat