Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Càndid

Càndid

Voltaire

Publicitat
Càndid
Voltaire
Trad. de Jordi Llovet
Il·lustracions de Quentin Blake
Blackie Books
206 pàg. 21 € Una obra mestra és aquell llibre que sobreviu al pas del temps i les modes per la qualitat intrínseca d'una veu pròpia que acaba convertint la seva escriptura en un referent. Això és el que passa amb el 'Càndid': passen les generacions i seguim pixant-nos de riure amb les desventures dels protagonistes. L'argument és senzill: el jove noble Càndid segueix la doctrina optimista del seu mestre, el filòsof Pangloss. Per desballestar aquesta doctrina ingènua i determinista, Voltaire fa passar una desgràcia rere l'altra a en Càndid i la seva colla: tortures i violacions, la forca, naufragis, la pesta, el terratrèmol de Lisboa, etc.

Un llibre d'aventures vertiginós, viatgen per tot el món -de Westfàlia a Constantinoble, passant per França i El Dorado- i Voltaire utilitza cada país i situació per fotre's del mort i del qui el vetlla: filòsofs, polítics, religiosos i culs de mula en general en surten molt mal parats-. El resultat és hilarant, potser per la fredor amb què descriu tots els desastres que no paren de castigar-los i que es prenen amb molta resignació, potser per escenes com la dels micos perseguint noietes nues per la selva, el sopar amb els sis reis durant el carnaval de Venècia o com, per sobreviure a la gana d'un setge, els guardians d'un serrall acaben llescant una galta de cada cul de cada pobra dona.

Està ple de frases cèlebres, com quan uns indis orelluts se'ls troben vestits de jesuïtes i criden: "Mengem-nos un jesuïta, mengem-nos un jesuïta!". O quan Càndid exclama: "Déu m'empari! He matat el meu antic senyor, el meu amic i el meu cunyat; sóc l'home més bo de la terra, i vet aquí que ja he matat tres homes; i d'aquests tres, dos són clergues". L'edició és esplèndida. La tasca de Blackie, impecable: aquest cop fins i tot hi han posat un punt de tela! Ara bé, el que la fa única són les iŀlustracions. Sir Quentin Blake és un dels iŀlustradors més genials dels nostres temps: quina 'joie de vivre' que transmet! Quina vitalitat que té el seu traç desmanegat i precís! Com dóna vida als personatges amb una taca i tres gargots!  Són il·lustracions per mirar i remirar, com el text mateix, que demana a crits relectures, com a mínim, anuals.
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat