Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Còpia de seguretat

Còpia de seguretat

Quim Curbet

Publicitat

Còpia de seguretat
Quim Curbet
Curbet Edicions
172 pàg. 17 €

Quim Curbet (Girona, 1959) es dedica a l'edició de textos, al disseny i a la publicació de llibres sota el segell de Curbet Comunicació Gràfica. Entre les 'Barretades' al 'Diari de Girona', les fotografies 'street art', i la revista Poetari, el poeta-editor acaba de congriar quatre dels seus poemaris en aquesta ferma 'Còpia de seguretat', prologada magistralment per Vinyet Panyella sota l'epígraf 'De somnis i ciutats'. El poeta-fotògraf, conscient que "tot és efímer", es llença a la prosa poètica i a l'estètica del fragment.

Els quatre llibres aquí aplegats formen dos grups. En el primer -poemes de vida i de mort, de temps i de somnis-, hi ha la 'Primera còpia', la 'Història d'un riu' i el 'Temps d'estiu', tres volums que reflexionen sobre els grans temes lírics, des de la melangia, el soliloqui, el record iŀluminat i la construcció de ciutats i paisatges sense una retòrica esclavitzada ni la formalitat mètrica que planava pels poemes d''Amb ulls de vidre' (Premi Rosa Leveroni 2011). Al costat dels poemes, la veu dels grans: Foix, Duarte, Bartra, Comadira, Quim Español, Parcerisas, Leveroni, Plath. Al quart llibre, 'Les ciutats conjugades', Curbet reflexiona sobre la creació, sobre els indrets del mite acompanyat d'artistes i pensadors de tots els temps, sobre la llunyania que, mercès al fet poètic, se'ns fa propera i viscuda. "Res no pot commoure la força irrefutable del silenci", diu el poeta. Però "queda la llum, perduren les imatges".

El llibre aposta per la vida -malgrat la bellesa i l'oblit-, des dels sentiments i des dels sediments acompanyats de paraules i mirades. Amb ulls àvids el poeta ho contempla tot, passeja pertot. Tot passa pel sedàs de la literatura més lírica i pren cos a través de l'estil narratiu més kavafià. Curbet s'apassiona amb el fil de la vida -entre els somnis plaents de l'infant i els impulsos sense sentit dels adults- i busca la flor blava conscient de la seva impossibilitat inherent. La vida és un món d'estances closes, però ens espera sense treva, perquè la gastem tot recordant. Som dins la postal d'una postal. Esperancem-nos: "La poesia és un món proceŀlós, sobretot per a qui no creu en contes de fades".
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat