Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Domingo Catalán

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Domingo catalán

Domingo Catalán

Ignasi Gaya

Per Ricard Ruiz Garzón
Advertising
Domingo Catalán
Ignasi Gaya
Cossetània
232 pàg. 16 € En la cursa per publicar llibres sobre running -de l'Echenoz i el Murakami al Kilian Jornet o als triatletes brokers tatuats-, Domingo Catalán. De 0 a 100, del periodista Ignasi Gaya, mereix sens dubte podi. Ni el més literari ni el més cridaner, guanya per la seva honestedat a l'hora de presentar un atleta únic, apassionat i pioner: el Kaspàrov de l'atletisme, el mestre Mingu, crack de la marató i la ultramarató. Quin paio... De medalla. Més enllà dels seus mèrits esportius -part de l'equip català de la I Marató de Nova York, guanyador a la I Cursa d'El Corte Inglés, bicampió del món dels 100 quilòmetres, etc.-, Catalán apareix sota la mà de Gaya com un pastor d'Osca convertit en icona de les curses populars. Com? Perseverant, sent murri i vital, contradient els metges... amb una passió incombustible que ha atiat el mite del maño èmul de Fidipides.

Àgil, documentada i plena d'anècdotes, la biografia de Gaya és un acte de justícia. Nascuda d'un reguitzell de complicitats -tot i l'objectivitat d'un periodista cultural, i no esportiu, triat per no tenir relació amb el biografiat-, inspira sense voler. Corre i vola a la manera de Catalán: pas a pas, sense fer trampa ni defallir, més treballada que feta a l'esprint. A l'estil del Dr. van Aaken, citat al llibre: no cerca res però troba; com el lector.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising