Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El caso de Charles Dexter Ward

El caso de Charles Dexter Ward

H.P. Lovecraft

Publicitat
El caso de Charles Dexter Ward
Trad. Miguel Temprano García
Acantilado
192 pàg. 16 € En la literatura de terror hi ha un abans i un després de Lovecraft. L'escriptor de Providence va crear un imaginari propi que ha influït en molts altres autors i ha estat imitat fins a la sacietat. Un dels exemples més notables de la seva producció literària és 'El caso de Charles Dexter Ward'.

A la manera d'un misteriós trencaclosques que va prenent forma a mesura que avança, Lovecraft narra l'estranya història del protagonista que dóna títol al llibre: un home jove que investiga l'existència d'un sinistre avantpassat del segle XVIII que va deixar una empremta malèfica en la població de Providence. Desvela progressivament els enigmes de la trama a partir de les pròpies experiències del protagonista, del contingut de cartes i antics documents o dels testimonis dels familiars de Charles Dexter Ward i del doctor que el tracta. Això sí, l'autor mai no és del tot explícit en les seves descripcions i deixa que sigui el lector qui imagini els horrors innombrables d'aquesta estranya història.

És veritat que l'estil de Lovecraft pot resultar avui dia antiquat i ampuŀlós; fins i tot, a vegades, una mica dens. Però potser això és el que menys importa de la seva obra. El que és veritablement significatiu és com utilitza la seva febril imaginació per crear un univers del tot inconfusible. Un univers lovecraftià de criptes i tenebrosos passadissos subterranis; d'estudiosos pertorbats que utilitzen la màgia negra per invocar poders desconeguts que després no poden controlar; de criatures repulsives i informes que són una permanent amenaça per a una humanitat que desconeix la seva existència.

Potser resulta exagerat afirmar que 'El caso de Charles Dexter Ward' fa por. Però sí que és cert que hi ha passatges d'aquesta novel·la, molt especialment els que transcorren en els espais subterranis, que t'obliguen a seguir llegint amb avidesa i provoquen una indefinible sensació de desassossec. Aquest és, en definitiva, el gran mèrit de Lovecraft. Haver estat capaç de crear un univers ominós i terrorífic que, tot i ser irreal, resulta molt i molt inquietant. Aprofiteu per recuperar-la.
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat